Hlavní navigace

Podezřelé zvěsti: Windows 9 se objeví údajně již v listopadu 2014

18. 3. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jedna zvěst se v poslední době pořád vrací. Podle posledních informací, které ovšem zveřejnil neznámo kdo na čínském fóru Win8China, se prý dočkáme Windows 9 již na podzim 2014. Rekapitulujme. Microsoft se po Windows Vista rozhodl pro pevně daný tříletý vývojový cyklus, aby žádná verze Windows k uživatelům nepřirostla tak těsně jako Ikspéčka. S těmi se Redmondští stále potýkají, uživatelé se jich nechtějí vzdát a i firmy se jich drží jako klíšťata. Microsoft ovšem produkuje nová Windows a potřebuje je prodat.

Tip: Windows Blue přinesou Internet Explorer 11, lepší vyhledávání a betu

Tři roky jsou tak akorát, kdy trh není přespříliš zasycený, ovšem uživatelé dostávají příležitost pravidelně aktualizovat, takže je stávající set funkcí nezačne nudit. Po vydání Windows 8 ale vyšlo najevo, že by firma ráda stávající Windows postupnou evolucí vylepšovala. Každý rok bychom se měli dočkat balíčku novinek, přičemž balíček pro letošní rok zatím známe pouze pod kódovým jménem Windows Blue. Není to zase tak dávno, co bylo odhaleno, že Microsoft zatím na žádných Windows 9 nepracuje.

Vývojáři se spíš soustředí na projekt Blue. Kdyby měla další majoritní verze Windows vyjít, čekali bychom ji opět po třech letech od vydání Osmiček. Jenže listopad roku 2014? To bychom případné „Devítky“ přivítali po dvou letech. Microsoft se navíc v uplynulých měsících při různých příležitostech zmiňoval, že Windows 8 s námi chvíli pobudou. Redmondský gigant se na ně chce soustředit, vylepšovat aplikace atp.

 

Na druhou stranu možná cítí, že u uživatelů Osmičky příliš nebodují. Firmy nemají nejmenší důvod na ně přecházet, protože Metro není tím, co by jim aktuálně vonělo. Proč taky, když mají k dispozici léty prověřený a k dokonalosti skoro dotažený desktop. Buď jak buď, práce na Windows 9 již potvrzují první inzeráty. Navzdory předchozím informačním se na nich zřejmě pracovat začíná. Společnost nabírá lidi na vývoj a nadcházející verzi systému specificky zmiňuje. Stejně tak naráží na Windows Phone 9.

MMF24

Původní odkaz na fórum Win8China navíc již nefunguje, resp. vede jinam než dříve. Asijský zdroj dále tvrdil, že s betaverzí operačního systému se počítá na leden 2014. Osobně se mi nezdá, že by na těchto informacích mělo být něco pravdivého. Myslím, že Windows 9 zase tak rychle neuvidíme. Mimochodem, podle všeho bude ve Windows Blue k dispozici pouze betaverze Internet Exploreru 11, zatímco ostré vydání prohlížeče by se mělo přilepit až k Windows 9.

Zdroj: Neowin | MSFTKitchen