Hlavní navigace

Podívejte se, jak Apple staví novou futuristickou centrálu [video]

Sdílet

Zdroj: Redakce

Stávající velín přestal být Applu dost velký, a tak se firma chce už v roce 2016 nastěhovat do nové centrály, která pojme přes 12 000 zaměstnanců. Apple svůj tzv. Campus 2 navrhl už v roce 2011, stavbu město Cupertino schválilo předloni. Od té doby se bývalá betonová džungle patřící HP změnila k nepoznání.

Magazín Apple Insider natočil celé staveniště pomocí kamerového dronu DJI Phantom 2 Vision. Oživeno: Video nelze vložit na stránku a lze jej přehrát jen přímo na Vimeo.com. Další video, tentokrát pomocí hexakoptéry Tarot 680 Pro a kamerky GoPro Hero4 Black, natočil uživatel jménem myithz.

Budova ve tvaru létajícího talíře se už rýsuje. Těžké stroje připravují základy a podzemní garáže, na kterých místech je už stavba nad povrchem. Na konci roku 2016 by se do ní firma chtěla nastěhovat.

Cupertino
Zelená část  současná centrála, modrá část – nová budova, zdroj: Google Maps

Apple tvrdí, že Campus 2 spotřebuje o 30 % méně energie než typická kancelářská budova podobné velikosti. Veškerou elektřinu v budově budou mít na svědomí obnovitelné zdroje. Uprostřed budovy bude obří park se 7000 vysazenými stromy.

 

K centrále budou jezdit autobusy na biopalivo, firma tam postaví přes 300 nabíjecích stanic pro elektromobily a ve stojanech bude k půjčení přes 1000 jízdních kol.

Apple

Apple

Apple

Apple

Apple

Apple

Apple

CS24

Apple

Zdroj: Apple Insider