Hlavní navigace

Podívejte se na největší stop-motion film. Vznikl s Nokií N8 [video]

Sdílet

Zdroj: Redakce

Gulp, tak se jmenuje největší pookénková animace na světě. Není nejdelší, nejnáročnější, ba možná ani nejoriginálnější, ale zkrátka největší. V jednom záběru totiž pokrývá prostor až 1021 m².

Stop-motion animaci zřejmě znáte. Na rozdíl od tradičních postupů není na kameru zaznamenáván plynulý obraz, ten vzniká až spojením jednotlivých fotografií. Náročný postup, jež kdysi oživil King Konga, prvního Terminátora nebo Pata a Mata, stále láká filmaře. Někteří takto rozpohybují stavebnici Lego, jiní se vrhnou do projektu, jako je Gulp. Nejdříve byste se na něj měli podívat…

" frameborder="0" height="349" width="560">

To, co jste viděli, bylo opravdu v životní velikosti. Vodu tvořil příliv, pozadí písek na pláži (Pendine Beach ve Walesu) a rybář byl skutečný člověk. Vše bylo snímáno z obrovského jeřábu, tu nejtěžší práci ale měli animátoři, kteří museli připravit ono pozadí.

Na projektu dělalo 32 lidí, tři z nich kreslili do písku. Sejmutí 20 vteřin záznamu trvalo 16 hodin, celý snímek má 90 vteřin. Při frekvenci 25 snímků za vteřinu to dělá celkem 2250 políček filmu (fotografií). Ty byly pořízeny třemi Nokiemi N8, které se chlubí jedním z nejlepších snímačů mezi mobily. Z telefonů vedl HDMI kabel z vrchu jeřábu až dolů na monitor, kde animátoři hlídali obraz. Nokie přitom byly na dálku řízeny Bluetooth klávesnicí. Opravdu netradiční produkce, co říkáte?

CS24

Pokud vás Gulp zaujal, doporučuji se podívat ještě na film o filmu (the making of).

" frameborder="0" height="349" width="560">