Hlavní navigace

Podpora Firefoxu 3.6 skončí v dubnu, na půl roku jej nahradí Firefox 10

13. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jak dlouho již Mozilla slibuje vydat Firefox, jehož podpora by neskončila hned po šesti týdnech, hned po vydání další řady? Krátký vývojový cyklus popudil mnohé uživatele, především však nevyhovuje firmám, které nejsou schopné (a ochotné) testovat každých šest týdnů novou řadu prohlížeče. Používat starou a nezabezpečenou verzi rovněž nemohou. Zrekapitulujme si situaci. Pokud jste v minulém roce nebyli přítomní na planetě Zemi, vězte, že Mozillla po dokončení přes rok připravovaného a odkládaného Firefoxu 4 rozhodla, že takhle to dál nepůjde.

Chrome nastolilo následující trend: donášet novinky uživatelům pod nos, jakmile jsou hotové. Čekání přestalo být v módě, na což Mozilla musela zareagovat. Po vzoru svého mladšího konkurenta se rozhodla vydávat novou generaci prohlížeče každý měsíc a půl. Jenže z toho důvodu nebylo možné držet se pak dosavadního plánu, který počítal s podporou staršího vydání nejméně dalšího půl roku po vydání nové řady Firefoxu. Google také starší vydání Chromu nepodporuje, jakmile vyjde nová řada, aktualizuje se rovnou na ni.

Firefox 4 tudíž přestal být podporován hned po vypuštění Firefoxu 5 a tak to postupovalo dále. Dosud se jako verze, pro níž nadále vycházejí servisní aktualizace, zachovával stařičký Firefox 3.6. Ten bude moci konečně odejít do softwarového nebe, konkrétně k tomu dojde 24. dubna. Do té doby stihne totiž do světa vyrazit náhrada. Úlohu dlouhodobě podporované verze převezme 31. ledna 2012 Firefox 10. Spolu s ním vyjde v platnost sada nových pravidel. Podle nich bude další dlouhodobě podporovaná verze prohlížeče vycházet jedenkrát za půl roku, přičemž aktualizace budou vydávány o něco déle, asi tři čtvrtě roku.

TipNovinky ve Firefoxu 10. Stahujte alfaverzi

CS24

Tyto edice, které nepostihne jepičí život, se tak budou překrývat, aby firmy měly dost času se na přechod na novější verzi připravit. Nové edici prohlížeče se bude říkat Firefox ESR (Extended Support Release), tak si ho nespleťte, až na konci ledna vyjde desátá řada ohnivé lišky. Firefox 10 ESR bude poté aktualizován na verzi 10.0.1, zatímco běžný Firefox 10 obdrží jako aktualizaci rovnou verzi 11.

Zdroj: Mozilla.cz