Hlavní navigace

Podrobný přehled novinek v aktualizaci Windows Phone 8 GDR2

22. 8. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Myslím, že jsme se tématu „Windows Phone 8 a druhá malá velká aktualizace s krycím názvem GDR2“ věnovali dostatečně, avšak svého času Microsoft na webu uvedl pouze neúplný v seznamu novinek. V průběhu nadcházejících dnů a týdnů vyplouvaly na povrch další a další detaily. Vyvrcholilo to tím, že Microsoft na svém blogu přiznal, na co všechno sáhl. Novinky proto rozebereme ještě v tomto samostatném článku, jenž doporučujeme především lidem, kteří se o GDR2 dosud příliš nezajímali.

Ostatně distribuce aktualizace se teprve nedávno rozběhla, proto ji ve svém přístroji ani ještě mít nemusíte. Až ale budete, pár věcí si povšimnete. Asi nejzásadnějším vylepšením je funkce Data Sense, jež hlídá datové přenosy a dovede provoz uzpůsobit vašemu FUP. Představena byla hned při uvedení Windows Phone 8, avšak až do vydání GDR2 byla exkluzívně určena americkému operátorovi Verizon. Microsoft od začátku tvrdí, že ji musí podporovat operátor.

 

Na druhé straně osobně nevidím důvod, proč by měření přenesených dat, případně i usměrnění provozu nemohlo pracovat v každém telefonu. Například uživatelé Androidu by vám potvrdili, že to opravdu provést lze. Pravdou ale zůstává, že krásné grafy budete nadále závidět vyvoleným jedincům, většina publika v Česku si bude muset nechat zajít chuť.

Na vlnách FM rádia

Myslíte, že v dnešní době ještě někdo poslouchá FM rádio? Osobně jsem s poslechy skončil před lety v době, kdy jsem si pořídil první smartphone, do kterého se mi již vešla vlastní hudba. Právě příjem rádia ale patřil k nejžádanějším funkcím ze strany uživatelů. Kdybyste proto rádiové vlny přijímali, potěší vás, že na pohled obyčejnou a docela standardní funkci dostala Windows Phone 8 do vínku právě s aktualizací GDR2.

Zapojte sluchátka a můžete si poslechnout rádio
Zapojte sluchátka a můžete si poslechnout rádio

Mobilní Sedmičky jí paradoxně disponují. Při vývoji Osmiček ale Redmondští měli plné ruce práce a podporu rádií včas dokončit nestihli. Mějte avšak na paměti, že ne každý přístroj rádio podporuje. K málu vyloučených účastníků se řadí i Lumia 620. Mnohem více modelů naproti tomu zůstane vyloučeno ze hry na dobrého fotografa.

Pouze lepší fotomobily aktualizace GDR2 obohatí o možnost vybrat si, jaká aplikace se spustí, když zmáčknete spoušť fotoaparátu. Zkontrolujte proto nastavení. Lumia 1020 např. spouští aplikaci Nokia Pro Camera, jež šikovně vyšachovala ze hry původní prostředí pro snímání. Specificky modely od Nokie se v souvislosti s uvolněním GDR2 dočkají souběžně aktualizace Amber. Ta někomu mj. právě zpřístupní nastavení výchozí aplikace.

Lze vybrat aplikaci, kterou otevře spoušť fotoaparátu
Lze vybrat aplikaci, kterou otevře spoušť fotoaparátu

Kompatibilita s Google je zajištěna

Příliš prostoru v minulosti nebylo věnováno hlasovým schránkám. Ty v Česku velkou oblibu nemají, spíše jsme je hojně vypínali. Kdybyste ji ale náhodou používali a nechali si hlasové vzkazy doručovat e­‑mailem, budou ty ve formátu VAW přehrány korektně. Dopomůže tomu širší podpora kodeků. Dobrá, a teď něco užitečnějšího. Protože Google v budoucnu zařízne podporu synchronizačního protokolu Exchange ActiveSync – aktuálně platí, že podpora skončí s letošním rokem – budeme nuceni se obrátit na jiné protokoly.

Proto Microsoft do svého systému přidává podporu pro CalDAV a CardDAV. První vám bude synchronizovat kalendář, druhý kontakty. Pro pořádek dodávám, že na e‑maily nám zbude IMAP, jenž je ve Windows Phone 8 přítomný od počátku. Za zmíněné dva otevřené protokoly přirozeně mohou být rády i jiné služby, Google se svým Gmailem a Kalendářem ale představuje klíčového hráče na trhu, kvůli němuž je Microsoft ochoten změnit pravidla.

O propojení s Googlem nepřijdete
O propojení s Googlem nepřijdete

Uživatelé Windows Phone 8 si stěžovali na pojídání volného prostoru, kterého v interní paměti telefonu není nikdy dost. Když to naštve majitele telefonů s 16 GB místa, které člověk zaplní snáze, než by odhadoval, co pak mají říkat ti, kdo si koupili HTC 8S s pouhými 4 GB integrované paměti. Paměťová karta problém neřeší, neboť na ni nelze ukládat aplikace.

A když 2 GB místa zabere operační systém a více než gigabajt pak uzme adresář s dočasnými soubory (Other), snadno si spočítáte, že vám na aplikace zbude hanebně málo místa. Oficiálně problém s čištěním dočasných souborů řeší aktualizace GDR2. Uživatelé ale nadále hlásí, že jim adresář v telefonu zabírá více prostoru, než by bylo záhodno.

Bude to nejspíš tím, že Windows Phone odstraňování souborů moc neřeší do doby, kdy je paměť úplně plná. Teprve pak začne ve velkém jednat. Jakmile ale prostor např. vyžaduje aplikace, měl by být uvolněn. Pro představu: dočasné soubory zahrnují také přílohy z e‑mailů nebo i kopie obrázků.

Other představuje adresář s dočasnými soubory
Other představuje adresář s dočasnými soubory

Drobečky pro každého mlsala

Microsoft opravil i řadu problémů týkajících se Xbox Music. O těch ale prakticky nemá smysl se rozepisovat, neboť hudební služba v Česku zatím nefunguje. Kdybyste například z počítače do telefonu překopírovali písničku, kterou máte rovněž uloženou v cloudu, po aktualizaci GDR2 se vám již nebude v úložišti vykytovat v několika kopiích. Synchronizace navíc probíhá častěji. Mimochodem, pro opravení problémů s hudebními soubory společnost doporučuje, abyste multimediální obsah smazali a znovu do zařízení nahráli.

Co naproti tomu Redmondští dále nerozvádí, je lepší podpora komunikátorů. Spokojme se s tím, že Skype by měl i s ostatními běžet spolehlivěji. Došlo i na technologická vylepšení prohlížeče. V novém příspěvku na blogu Microsoft poskytl aspoň malý náznak, co tím dříve myslel. Hovořil především o přehrávání multimédií. Buď prohlížeč podporuje více kodeků (podobně jako u hlasové schránky), nebo aspoň spolehlivěji streamuje obsah do smartphonu.

Telefon aktualizace zkontroluje jednou za čas sám
Telefon aktualizace zkontroluje jednou za čas sám

V hloubi Windows Phone se rovněž udály nějaké novinky a přinejmenším z jedné z nich budete mít radost. Vývojáři vyrobili API pro blokování hovorů, čehož okamžitě využila Nokia. Teď jen čekáme, až se další vývojáři uchýlí k výrobě příslušných aplikací. V dnešní době správa telefonních čísel vůbec neuškodí. Proč třeba nezařídit, aby se vám nedovolala skrytá čísla?

Takže až Windows Phone zaktualizujete, bude váš hardware poháněn softwarem ve verzi 8.0.10327.77, případně 8.0.10328.78. Jestli máte aktuální systém, zjistíte v nastavení v sekci Phone Update. Číslo verze zkontrolujte v nabídce About, kde klepněte na More information. A už jste slyšeli, co Redmondský gigant chystá pro Windows Phone 8 GDR3?

CS24

Máte Windows Phone 8 GDR2? Číslo verze napoví
Máte Windows Phone 8 GDR2? Číslo verze napoví

Zdroj: Windows Phone Blog