Hlavní navigace

Pohodlnější psaní na gamepadu? Microsoft testuje nové rozložení klávesnice pro hráče

Sdílet

Zdroj: Depositphotos
Kompaktní herní zařízení by se mohla v budoucnu dočkat pohodlnějšího zadávání textu pomocí gamepadu.

Zadávání textu skrze gamepad nebylo nikdy extra pohodlnou záležitostí, a pokud byla možnost, bylo vždy lepší vzít do ruky klávesnici a přihlašovací údaje napsat na ní. Řešením by mohlo být nové rozložení klávesnice přizpůsobené gamepadům, které nyní Microsoft testuje v rámci beta kanálu Windows Insiders 22635.4145.

Nové rozložení vylepšuje klávesnici na obrazovce ve Windows 11 tak, aby bylo možné k psaní použít ovladač Xbox nebo jiný podporovaný gamepad (například gamepady v herních handheldech). Důležitá tlačítka jako backspace, mezerník nebo Enter mají vlastní zkratky pro X, Y nebo tlačítko spuštění nabídky. Microsoft také zarovnal klávesy svisle pod sebe, aby je bylo možné pomocí ovladače snadněji psát.

CS24

Nové rozložení klávesnice se přizpůsobuje gamepadovým uživatelům

Autor: Microsoft

Tato novinka je vítaná, zvláště když herní handheldy s Windows 11 tato vylepšení tak nutně potřebují. Na konzolích Asus ROG Ally nebo Lenovo Legion Go není pohyb ve Windows skrze gamepad nikterak pohodlný. Windows 11 má na dotykových obrazovkách v těchto zařízeních stále problémy, například neotevření klávesnice na obrazovce po kliknutí do textového pole nebo nemožnost přihlásit se do Windows pomocí ovladače.

Klávesnice přizpůsobená gamepadům tak může představovat začátek pohodlnějšího ovládání pro gamepadové hráče. Microsoft by i tak měl šlápnout do pedálu a zpříjemnit používání Windows gamepadovým uživatelům, aby odvrátil hrozbu v podobě blížící se podpory oficiálního SteamOS od Valve.

Valve chce zatopit ostatním výrobcům handheldů. SteamOS bude podporovat konkurenční handheldy Přečtěte si také:

Valve chce zatopit ostatním výrobcům handheldů. SteamOS bude podporovat konkurenční handheldy