Hlavní navigace

Pokus Intelu o samostatná GPU pokračuje: vychází profesionální karty Arc Pro A50, A40 a A30M

10. 8. 2022

Sdílet

 Autor: Intel
Po levné hráčské kartě Arc A380 vypouští Intel desktopová (ale i mobilní) samostatná GPU už i pro profi grafiku, CAD, pracovní stanice a další „Pro“ uživatele.

Desktopové grafiky Intel Arc zatím nezačaly éru samostatných herních GPU Intelu moc slavně, byť to samozřejmě neznamená, že se nebudou časem zlepšovat. Doteď byly zastupované jedním lowendovým modelem Arc A380, ale nyní Intel přidává další dvě karty pro desktop. Nejsou to však herní modely, ale dvě karty Arc Pro, určené pro pracovní stanice. Budou tedy mít profi ovladač s podporou grafických a CAD/CAM aplikací.

O tom, že Intel plánuje vedle herních grafik také samostatná GPU pro profesionální grafiku, se vědělo již nějakou dobu. Jde o logické zaměření, protože Intel již má linii profi grafických ovladačů pro svá integrovaná GPU. První samostatná GPU pro tento segment trhu jsou založená na stejném čipu architektury Alchemist jako běžná grafika Arc A380, označeném ACM-G11.

Desktopové karty Arc Pro mají obě provedení nízkoprofilové karty PCI Express 4.0 ×16 (ovšem používá se jenom osm linek) s napájením čistě ze slotu a s chladičem typu blower. To znamená, že na konci karty je radiální (centrifugální) ventilátor, který nasává vzduch z vnitřku skříně a prohání ho pasivem schovaným v pouzdru chladiče, načež je pak teplý vzduch vyfouknut ven, ideálně ven ze skříně skrz záslepku karty. Toto řešení pak dobře funguje i v hůře větraných nebo kompaktních skříních.

Výkonnější z obou modelů je Intel Arc Pro A50. Je osazený zřejmě plnou verzí čipu ACM-G11. Dle specifikací má aktivních všech osm Xe Core čili 128 EU / 1024 shaderů a 8 jednotek RTU (Ray Tracing Units, byť Intel je zde označuje jako Ray Trace Cores). A také 128 jednotek XMX (Xe Matrix Extensions Engines) pro akceleraci AI aplikací.

Grafická karta Intel Arc Pro A50 01 Grafická karta Intel Arc Pro A50 (zdroj: Intel)

Zdá se, že frekvence a výkon víceméně odpovídají desktopovému modelu Arc A380, pokud není přetaktovaný (jako jsou některé tzv. nereferenční herní karty). Takt GPU je uvedený 2000 MHz a karta má údajně dosahovat 4,8 TFLOPS ve výpočtech s přesností FP32. Spotřeba neboli TDP má být 75 W, takže stačí napájení ze slotu PCIe, není třeba přídavný kabel.

Grafická karta Intel Arc Pro A50 05 Grafická karta Intel Arc Pro A50 (zdroj: Intel)

Intel na této kartě použije plnou šířku paměťové sběrnice, kterou má GPU netradičně 96bitovou. Karta má proto 6 GB GDDR6 (trošku škoda, že ne 12 GB). Použité by měly být paměti GDDR6 na efektivní frekvenci 16,0 GHz, protože se uvádí propustnost 192 GB/s. Toto je mimochodem o něco vyšší specifikace než u herní verze, ta používá oficiálně frekvenci 15,5 GHz (186 GB/s).

Grafická karta Intel Arc Pro A50 04 Grafická karta Intel Arc Pro A50. Je sice nízkoprofilová, ale zde má standardní záslepku. Ta by se však měla dát vyměnit za nízkoprofilovou (zdroj: Intel)

Provedení tohoto modelu v referenční podobě je, jak bylo řečeno, nízkoprofilové, ale tloušťka chladiče je na dva sloty. Na záslepce má karty čtyři výstupy, všechny jsou v provedení mini DisplayPort 1.4a (nicméně je možné, že pokud karty bude vyrábět ještě jiný výrobce, může změnit některé výstupy na HDMI). Chladič pokračuje až k záslepce a vyfukuje odpadní teplo ven přes její perforaci.

Jednoslotová úsporná karta

Druhou variantou v nabídce je karta Intel Arc Pro A40, která je o něco slabší. Karta je založená na stejném PCB se čtyřmi výstupy mDP, ale v tomto případě je osazený nižší, jen jednoslotový chladič. Ten také nemá možnost vyfukovat vzduch ven ze skříně přes záslepku, takže teplo zůstává ve skříni. Nicméně tento model má TDP snížené na 50 W, takže by to obvykle mělo být únosné.

Grafická karta Intel Arc Pro A40 04 Grafická karta Intel Arc Pro A40 (zdroj: Intel)

GPU je v této kartě také plně aktivní s 8 Xe Core, 1024 shadery, 8 RTU a 128 XMX, ale běží na nižším taktu. Intel sice uvádí stejných 2000 MHz, ale tyto hodnoty jsou asi buď maximální boost, nebo naopak nějaká základní frekvence.

Grafická karta Intel Arc Pro A40 03 Grafická karta Intel Arc Pro A40 (zdroj: Intel)

V praxi pak ale u obou karet jejich čip GPU v rámci boostu dosáhne u A50 na vyšší frekvenci a na kartě A40 na nižší. Tomu nasvědčuje i to, že Intel u Arc Pro A40 uvádí teoretický matematický výkon jen 3,5 TFLOPS ve výpočtech FP32, což je jen 73 % výkonu modelu Arc Pro A50.

Grafická karta Intel Arc Pro A40 02 Grafická karta Intel Arc Pro A40 (zdroj: Intel)

Hardwarové zpracování AV1 videa

Paměti jsou také neosekané, karta má tedy 6 GB paměti GDDR6 na efektivním taktu 16,0 GHz a 96bitové sběrnici, tedy s propustností 192 GB/s.

Vedle obvyklé grafické akcelerace v 3D (i 2D) aplikacích budou devizou těchto GPU také multimediální funkce. Ty mají GPU Intelu zrovna hodně silné. Vedle dekodérů hlavně enkódování videa, kde může Intel nabídnout (na poměry GPU enkodérů) dobrou kvalitu a také hardwarové enkódování do formátu AV1, což je v současnosti funkce žádnými dalšími GPU neposkytovaná.

Mobilní Arc Pro míří do notebooků

Vedle těchto dvou desktopových karet ale Intel zároveň vydává také mobilní grafickou kartu (GPU). Ta je označená Arc Pro A30M. Také tato grafika má plně aktivní verzi čipu ACM-G11 ve smyslu výpočetních jednotek (8 Xe Core, 8 RTU, 1024 shaderů, 128 XMX), ale již ořezanou paměťovou sběrnici na jen 64 bitů, takže GPU dostalo jen 4GB paměť s propustností 128 GB/s.

Mobilní GPU Intel Arc Pro A30M 1600 Mobilní GPU Intel Arc Pro A30M, ilustrace (zdroj: Intel)

Podle specifikací má Arc Pro A30M TDP také 50 W a Intel uvádí stejný teoretický výkon v FP32 jako pro desktopovou kartu Arc Pro A40 – 3,5 TFLOPS. I frekvence je pořád uváděná 2000 MHz, ale opět zde platí, že výsledné frekvence v provozu se u těchto GPU mohou lišit. Intel ve specifikacích uvádí také možnost snížit TDP v notebooku z 50 W na 35 W, pak by logicky frekvence a výkon měly být nižší než při 50 W.

Volně v obchodech?

Toto GPU by mělo být logicky k mání jen jakou součást celých notebooků. Desktopové grafiky Arc Pro také asi budou prodávány hlavně skrze OEM partnery, kdy budou součástí celého počítače, respektive pracovní stanice, nebo nabízené jako možnost v konfigurátorech.

ICTS24

Jak moc se je bude Intel snažit prodávat také samostatně v retailovém trhu, není jasné. Zatím v evropských obchodech tyto karty nejsou, nicméně to platí i pro běžné desktopové Arc A380, které zatím Intel pořád nepustil do oficiálního prodeje mimo Čínu. Jaké budou eventuálně tyto grafiky mít ceny na volném trhu, ještě nevíme, Intel doporučené ceny neuvádí.

Zdroje: VideoCardz, Intel (1, 2, 3, 4, 5, 6)