Hlavní navigace

Populární Linux Mint vyšel v nové verzi 18.2 Sonya. Co je nového?

Sdílet

Zdroj: Redakce

Distribuce Linux Mint patří mezi nejpopulárnější vůbec. Je založená na Ubuntu, ale jde vlastním směrem co do používaných prostředí (a jejich konfigurace) i nabízeného softwaru. Včera vyšla nová verze Mint 18.2 Sonya, instalační ISO si můžete stáhnout z tohoto rozcestníku. K dispozici tam najdete obrazy pro 32- i 64bitové procesory. Ke stažení jsou verze s prostředím Cinnamon 3.4, Mate 1.18, Xfce 4.13 a KDE Plasma 5.8. Všechny jsou založeny na Ubuntu 16.04 LTS a slibují podporu až do roku 2021. V pozadí běží linuxový kernel 4.8.

Stěžejní verze Cinnamon má vylepšenou plochu, která konečně umožňuje zarovnat ikonky do mřížky a seřadit je podle názvu, velikosti, typu souboru nebo data poslední změny. Tvůrci také spustili nový web Spices, na kterém lze stáhnout témata, applety pro panel, rozšíření nebo widgety na plochu.

V distribucích už není standardně předinstalován vypalovací program Brasero (je ale v repozitářích). Mint vylepšil správce Bluetooth s názvem Blueberry, o nové funkce doplnil textový editor Xed, přehrávač Xplayer, prohlížeč obrázků Pix a čtečku dokumentů Xreader. Přibyla nová přihlašovací obrazovku LightDM a přepracován byl správce aktualizací.

Autor článku