Hlavní navigace

Pošta, Kalendář, Lidé přináší porci novinek a omezují podporu Googlu

26. 3. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Podle oficiálních stanovení by měly být od dnešního dne dostupné nové verze dotekových aplikací pro Windows 8. (V době psaní příspěvku jsme je nicméně ještě k dipozici neměli.) Konkrétně se to týká duchovního nástupce Windows Live Essentials. Balíček Pošta, Kalendář, Lidé a Zprávy, jak se uskupení základních nástrojů pro práci s počítačem nazývá, se dočkal oživení v podstatě až po čtvrt roce. Čekali jsme více snahy, neboť z různých stran se ozývá kritika, jmenující seznam funkcí, které aplikacím schází.

Věštecká koule: Microsoft vylepší základní dlaždicové aplikace již brzy. Možná již tento měsíc

Sice pozdě, ale přece. Microsoft nejmenuje úplně všechny novinky, drobnosti nicméně na ukázkách viděl a píše o nich Paul Thurrott na svém webu SuperSite for Windows. Především díky němu máme v podstatě dokonalý přehled toho, nač se můžeme těšit. Tedy, těšit se mohou uživatelé Windows 8, případně Windows RT.

Pošta: vlajky, složky a navrhování kontaktů

Nejvíce by se ode dna potřeboval odrazit e-mailový klient. Redmondští pro něj přichystali podporu vlajek, kterými můžete označovat důležité zprávy. (Uživatelé Gmailu znají spíše hvězdičky, ale to je detail, funkce zůstává stejná.) Místo veškeré pošty lze filtrem zobrazit pouze e-maily nepřečtené, zprávy můžete hromadně označit za přečtené atp. I kdybyste nefandili organizování doručené pošty, oceníte práci se složkami. Můžete je mazat, přidávat či přesouvat.

Konečně pořádný poštovní klient
Konečně pořádný poštovní klient| Foto: Microsoft

Kdybyste chtěli, vypnete automatické označování zpráv za přečtené, jakmile na ně klepnete. Opět, tohle tu mělo být od začátku. Kupodivu v aplikaci chybělo tlačítko pro označení e-mailu, že je se jedná o nevyžádanou poštu. V případě, že používáte službu Outlook.com, očekávejte plnou kompatibilitu a dobrou integraci. Nejen tato funkce by však měla souznít i s jinými službami.

Microsoft slibuje rovněž spolehlivější a výkonnější synchronizaci, což platí pro počáteční i následnou synchronizaci schránek. Dokonce můžete hledat zprávy na serveru – s počítačem obvykle synchronizujete pouze e-maily určitého stáří (typicky dva týdny). Při hledání na serveru vás ovšem neomezují limity stáří zpráv.

 

Mezitím si této funkce užívají majitelé Windows Phone. Zjednodušen byl přístup k tisku a hledání v aplikaci – jako by se Microsoft obával toho, že hledání nebo tisk skrze Šém uživatelé nenajdou. Nápomocná vám bude nápověda, jež během psaní našeptává jména lidí, které můžete kontaktovat. Nově vám navrhne jméno, aniž byste políčko Komu začali vyplňovat. A při psaní se pak již zapojí automatické dokončování. Pokud někomu napíšete poprvé, bude vám nabídnuto uložení kontaktu.

Tip: Přidávání účtů, první kroky a seznámení s aplikací Pošta ve Windows 8

Výroba e-mailu byla dále obohacena o seznamy, ať už číslované nebo s odrážkami, a také o odkazy na webové stránky, jež můžete vkládat do těla zprávy. Snad i vkládání úseků formátovaného obsahu by mělo být spolehlivější. A konečně, rozepsané zprávy se automaticky ukládají, takže můžete při psaní e-mailu z okna beztrestně utéct. Pakliže používáte službu Outlook.com, oceníte podporu aliasů.

Oproti vlastníkům Windows 8 mají uživatelé Windows Phone stále zbraně v záloze. Pošta pro Osmičky nadále nepodporuje sjednocený pohled na účty, takže se mezi nimi musíte přepínat. Čím více účtů máte, tím větší otrava to je. Protože aplikaci používáme na běžných počítačích, očekávali bychom konečně podporu pro přetahování zpráv do složek. Snad někdy příště. Současná nálož novinek nás nicméně těší, Microsoft poštovního klienta výrazně pozvedl.

Filtrujte e-maily, dosáhnete přehlednějšího zobrazení
Filtrujte e-maily, dosáhnete přehlednějšího zobrazení| Foto: Microsoft

Kalendář: konec agresivní grafiky, týdenní přehled a pozvánky

Obzvlášť pokud máte Osmičky na pracovním stroji, budete využívat týdenní rozpis. Tento pohled v kalendáři dosud scházel. Teď ale uvidíte, jaké schůzky budete muset od pondělí do pátku stihnout. A navíc se v aplikaci snáze zorientujete, a to díky úpravám grafiky v zobrazení. Schůzka již není vyznačena jako velký barevný blok, naopak působí na pohled méně agresivně. Režim postranního panelu, potažmo celý multitasking, bude ve Windows Blue přepracován, ale do té doby si musíme vystačit s tím, co máme.

Grafika již tolik nebije do očí
Grafika již tolik nebije do očí| Foto: Microsoft

Proto Microsoft do tohoto režimu zobrazení přidává zobrazení aktuálního času. Linka protíná kalendář a ukazuje, kolik je právě hodin a kolik práce máte ještě před sebou. Při plánování schůzek vám aplikace naznačí, kdy mají kolegové volno, abyste se s nimi mohli sejít. Podobnou plánovací funkci znáte např. z „velkého“ Outlooku. Když vám dojde pozvání na nějakou akci, můžete už pozvánku přeposlat. Nebo ji aspoň přijmete, neboť Pošta pozvání ignorovat nebude. Jakmile si dohodnete schůzku, můžete všem účastníkům poslat hromadný e-mail.

A že jste dříve nemohli zadat opakování události, které by vám vyhovovalo? Bariéry opět padají, dokonce již můžete určit, kdy má opakovaná akce skončit a z kalendáře nadobro zmizet.

Pozvánky můžete přijmout, nebo třeba přeposlat
Pozvánky můžete přijmout, nebo třeba přeposlat| Foto: Microsoft

Lidé: psaní po modrých zdech

Pamatujete na skryté nástrojové lišty, jež se v Metru běžně objevují? Jednu takovou obsahuje také chytrý adresář s kontakty. V aplikaci Lidé se nově můžete navigovat mezi třemi základními sekcemi, k nimž patří domovská obrazovka s kontakty, zobrazení vaší osoby a přehled novinek ze sociálních sítí. Lokální adresář se dokáže propojit s tím na serveru, pokud využíváte platformu Exchange. Domácí uživatelé nicméně spíše rádi uslyší, že mohou filtrovat příspěvky podle sociálních sítí.

Jestli chcete vidět přehled zpráv z Facebooku, nebo raději z Twitteru, záleží na vás. Rovněž si můžete ponechat kombinovaný přehled novinek. Integrace se sociálními sítěmi nově nabízí psaní příspěvků na zdi přátel na Facebooku. I to je jedna z řady funkcí, které běžně používají majitelé smartphonů s Windows Phone.

Lidé nejsou obyčejným adresářem. Plní účel sociálního uzlu
Lidé nejsou obyčejným adresářem. Plní účel sociálního uzlu| Foto: Microsoft

Integrovaný Windows Live Messenger přesluhuje

Jestli se vám zdá počet úprav v aplikaci Lidé malý, vězte, že o komunikátoru Zprávy redmondský gigant dokonce úplně mlčí. Malou aplikaci považujeme za potomka Windows Live Messengeru, který byl ryze desktopovým programem. Víme ale, jak skončil. Nahrazuje ho Skype, a proto bychom čekali, že Microsoft přikročí k integraci Skypu do balíčku Pošta, Kalendář, Lidé a Zprávy. Snad se i dočkáme, jen se migrace neuskutečnila dnes. Mrtvý komunikátor ale bezesporu dělá balíčku ostudu.

Ostatně, kdo by ho ještě používal, když se všichni mění orientaci na Skype? Microsoft sám uživatele tlačí k přechodu, jak jen může. To, že sice mohou uživatelé komunikovat v rámci obou sítí, není výmluva ani omluva. Skype by se měl stát plnohodnotnou součástí základních nástrojů pro práci s počítačem, které firma do Windows 8/RT předinstalovává. Prozatím je k dispozici ve formě samostatné aplikace. Pro uživatele ale dvě různé komunikační platformy představují zmatek.

Filtrování zobrazení příspěvků přichází i do aplikace Lidé
Filtrování zobrazení příspěvků přichází i do aplikace Lidé| Foto: Microsoft

Synchronizace s Googlem upadá

Jistě čekáte na to, až vám prozradíme, zda se vývojový tým překonal a implementoval nové technologie, potřebné k plné synchronizaci dotekových aplikací se službami od Googlu. Tématu jsme se v minulosti hodně věnovali, mj. v článku Skončí synchronizace služeb od Googlu s Windows 8 v mrtvém bodě?, takže se zbytečně opakovat nebudeme.

Tip: Windows Blue unikla. Čekejte více personalizace a malé dlaždice

Bohužel se zatím potvrzuje, o čem jsme spekulovali. Protokoly *DAV se v aplikacích neobjevily, Microsoft naopak úplně odstranil podporu pro kalendář, a to i stávajícím uživatelům. Jestliže používáte cloudové služby Googlu, budete moci v počítači pomocí balíku Pošta, Kalendář, Lidé a Zprávy nadále přijímat pouze e-mail z Gmailu a také kontakty. Pevně věříme a doufáme, že se časem dočkáme opětovného propojení. Je to trochu zvláštní, protože Google synchronizační protokol Exchange ActiveSync vypne až v létě. Se synchronizací přitom máme utrum už teď.

MMF24

Podpora protokolů CardDAV a CalDAV byla přislíbena majitelům Windows Phone. Microsoft naopak nepotvrdil, že se vstřícného kroku dočkají Windows 8. A na toto téma taktně mlčí.

Zdroj: Windows Experience Blog | Neowin
WinSuperSite.com 1 | 2 | 3