Hlavní navigace

Potápí se trh s grafickými kartami? Výrobci budou prý raději dělat tablety

8. 7. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

V průběhu právě uplynulé půle letoška byl jedním z hlavních témat úpadek trhu osobních počítačů. Jednou z oblastí, kde se výrobci s tímto trendem budou vyrovnávat obzvlášť těžko, jsou dedikované grafické karty. Ty jsou ohrožovány nejen obecným poklesem zájmu o PC, ale také rozmachem grafik integrovaných v procesorech. Výrobci mají tedy téměř jisté, že se jim okruh zákazníků bude stále zmenšovat, a údajně se poohlížejí po jiných obchodních příležitostech. V mnoha případech se prý chystají vstoupit na trh mobilních zařízení, která jsou momentálně „in“.

Web Fudzilla s odvoláním na nejmenované zdroje píše, že hned několik výrobců grafických karet plánuje začít vyrábět tablety, aby se vyrovnali s výpadkem poptávky ve své původní oblasti podnikání. Nejmenované firmy údajně počítají i s výrobou telefonů, a to nejprve pro čínský trh. Později, až (pokud) by se jim podařilo prosadit, by pak rády expandovaly do Ruska a východních oblastí Evropy.

Na první pohled mohou tyto plány vypadat prostě jako snaha naskočit na módní vlnu, o což se pokouší kdekdo. Pro výrobce grafických karet se nicméně nejedná o zas tak cizí segment. Mají totiž své zkušenosti s výrobou elektroniky, byť pochopitelně mobilní zařízení představují o něco komplexnější kombinaci komponent. Fudzilla píše, že jednou z cest na nové „pastviny“ by pro tyto firmy mohly být dlouhodobé partnerské vztahy s Nvidií. Ta by totiž mohla některým svým existujícím partnerům při „rekvalifikaci“ pomoci. Takový vztah by byl vlastně pokračováním existující praxe, jen místo GPU by firmy odebíraly čipy Tegra.

Modely grafických karet GeForce GTX 650 Ti Boost - Colorful

Podobně jako při návrhu PCB a chlazení grafik může Nvidia partnerům asistovat prostřednictvím referenčních návrhů tabletů či telefonů. Ty pak může partnerská firma již jen s mírnými úpravami sama uvést na trh pod vlastní značkou, čímž si ušetří čas a náklady nutné na návrh, ověřování a testování. Jeden takový přístroj (telefon Phoenix s Tegrou 4i) Nvidia veřejně prezentovala v únoru (februári).

Referenční telefon Phoenix
Referenční telefon Phoenix

Tuto spolupráci bude možná ve skutečnosti potřebovat i sama Nvidia. Dle tchajvanských zdrojů totiž údajně nemá pro své mobilní čipy zrovna nejlepší odbyt. Tegra 4 má trpět tím, že se dostala jen do drahých zařízení s nízkými prodeji, zatímco do masověji prodávaných modelů výrobci raději volí levné čínské SoC. Klienti z řad výrobců grafických karet tak mohou být příležitostí, jak se vyrovnat s nezájmem ze strany tradičních výrobců tabletů. Nvidia s nimi má navázané dlouhodobé obchodní vztahy, a tedy větší šanci získat příslušné zakázky. S výrobci grafik by údajně mohla spolupracovat právě na dostupnějších tabletech s čipem Tegra 4.

Uvidíme, zda se něčeho podobného nedočkáme i u firem, které to táhnou spíše s AMD; Radeony se musí s propadem poptávky vyrovnávat stejně jako karty GeForce. I AMD má čipy pro mobilní zařízení, a sice APU Temash. Tablet poměrně masivní konstrukce s tímto SoC uvnitř na Computexu ukazovala firma Gigabyte. U ní však výrobu tabletů nelze považovat za něco nového. Grafiky zdaleka nejsou jejím hlavním artiklem a vedle základních desek a barebonů se již déle věnuje i notebookům. Tablety pro ni tedy jsou jen logickým rozšířením nabídky.

MMF24

 

Zdroj: Fudzilla