Hlavní navigace

Potvrzeno: ATI jako značka končí

29. 8. 2010

Sdílet

 Autor: Redakce

AMD představilo Vision jako nálepku pro počítače s procesorem i grafickým akcelerátorem od AMD (ATI) již v září minulého roku, ve změti dalších značek se ale poněkud ztrácelo. Od příštího roku ale Vision bude hrát jednoznačný prim.

Od roku 2011 už na noteboocích a hotových počítačích na kompletní platformě AMD nenajdete štítek s označením procesoru, ani štítek s označením čipsetu, ani doplňující značky AMD Business Class, GAME! a LIVE!. Výjimkou jsou pouze servery, kde bude zachována značka Opteron, a pochopitelně samostatně (nebo v sestavách s cizím procesorem) prodávané grafické karty Radeon a FirePro. Stávající generace (HD 5000) bude nadále označována jako ATI Radeon, z oficiálního názvu Radeonů příští generace ale tři písmenka původně znamenající „Array Technologies Inc.“ zmizí.

K tomuto kroku, který jistě i v mnohých z vás vyvolává rozporuplné pocity, se AMD odhodlalo po anketě mezi uživateli, kteří vědí, že něco jako grafická karta existuje.

Z průzkumu vyplynulo, že AMD je vnímána jako silnější značka než ATI a že uživatel s větší pravděpodobností preferuje AMD, je-li mu známo, že pod jeho křídla patří i ATI. Výhrady k zaříznutí červené značky měli i někteří výrobci karet, po obeznámení se s výsledky ankety ale uznali, že AMD dělá krok správným směrem.

Dobrým důvodem pro sjednocení značení je také blížící se vydání procesorů Fusion s integrovaným grafickým jádrem. Na otázku jednoho z novinářů, jak budou Fusion značeny, se nám dostalo následující odpovědi: „Bude značen jako Vision.“

A takhle nová loga pro Radeon a FirePro vypadají. Proč jsou dvě, jedno s logem AMD a jedno bez? Inu, zjevně se počítá s tím, že Intelu by mohlo být proti srsti, aby na noteboocích s jeho procesorem a grafickou kartou od AMD bylo logo konkurenčního výrobce procesorů.

Partneři tedy mají na výběr, kterou ze dvou verzí loga budou používat. Prozatím. Časem AMD chce, aby se ustálenou podobou stala horní dvojice obsahující její logo.

Dopadne zrušení značky ATI špatně?

Zvěsti, že AMD hodlá upustit od užívání značky ATI, se v médiích objevovaly už dva týdny před oficiálním představením nové marketingové strategie. A už tehdy se tudíž diskutovalo o možných negativních dopadech tohoto rozhodnutí. Asi nejlépe je shrnul Anton Shilov, redaktor serveru X-bit labs, ve svém článku z minulého pondělí.

ATI je leader, AMD druhořadý výrobce

Přibližně sedm let z poslední dekády byly grafické karty ATI ve výkonnostním vedení, tvrdí Anton. Výkonnostní trůn drží ATI s Radeonem HD 5970 i nyní; ve druhém čtvrtletí ATI obsadila 51,1 % trhu samostatných desktopových akcelerátorů a oproti konkurenční Nvidii byly v jejích prodejích více zastoupeny dražší modely.

Naproti tomu AMD na poli procesorů, podle dat společnosti IDC za druhý kvartál, drží tržní podíl mrzkých 19 % (a jeho průměrné ceny jsou nižší). Co se výkonu týče, zelený šíp se nejvyšším modelům od Intelu ani zdaleka nevyrovná a tento stav je stabilní od roku 2006. AMD zkrátka jak ve výkonu, tak v zastoupení na trhu hraje druhé housle a je spojováno především s levnými procesory. Nemůže tedy Radeonům přechod pod tuto značku spíše ublížit? Přeměnu z ATI Radeonu na AMD Radeon autor s trochou nadsázky přirovnává k přejmenování Bentley Continental GT na Volkswagen Continental GT. A s trochou méně nadsázky, jak by se vám líbila VW Octavia?

Jak zareaguje Intel?

Možná vás to překvapí, ale Intel měl s ATI poměrně dobré vztahy, které přežily i sloučení s AMD. Intel používal Radeony na předváděčkách svých nových procesorů, zástupci grafické divize (AMD GPG) byli stále zváni na Intel Developer Forum. Někdy počátkem roku 2008 dokonce Intel ve svých materiálech propagoval svůj čipset P45 se dvěma Radeony HD 3870 v CrossFire jako „vítěznou kombinaci“:

WT100

Jak už jsem ale nakousl v předchozí části článku, bude Intel mít zájem propagovat počítače s „AMD Radeonem“ a pomáhat tak rozšiřovat povědomí o konkurenční značce procesorů? Právě kvůli hrozícímu ochlazení vztahů s Intelem se Anton obává, že opuštění značky ATI způsobí propad prodejů jejích karet.

Vox populi

Názor, že marketing AMD činí špatné rozhodnutí, sdílí většina uživatelů diskutujících pod článkem X-bit labs i na českých fórech. Naštěstí pro AMD, vzdělaný čtenář si z nevinného přejmenování velkou hlavu dělat nebude. V konečném důsledku bude záležet na jiné skupině uživatelů, jak změnu přijmou.