Hlavní navigace

Potvrzeno: Hyper-V bude ve Windows 8

8. 9. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tato zpráva jistě potěší nadšence a vývojáře, kteří se bez vyššího počtu operačních systémů neobejdou. Naneštěstí má přístup k několika různým fyzickým strojům málokdo, takže se vyplatí virtualizovat. Vystačíte si pak klidně i s jediným počítačem. Microsoft vás na holičkách nenechá a Windows 8 přijdou s podporou Hyper-V.

Virtualizační technologie byla doposud součástí rodiny Windows pro servery, po tomto rozhodnutí se ale dostane k mnohem širšímu publiku. Hyper-V vám prakticky umožní nechat běžet více operačních systémů zároveň, jen musí být určené pro platformu x86. Samozřejmě, že další systémy běží v rámci virtuálního počítače. Microsoft již například uvolnil přednastavené virtuální stroje se staršími verzemi Internet Exploreru, což vezmou zavděk tvůrci webů.

Ke zprovoznění Hyper-V si nevystačíte s úplně kdejakým hardwarem. Technologie vyžaduje 64bitový systém s přístupem ke SLAT, což je jedna z vlastností podporovaných v současných procesorech od Intelu i AMD. Co se týče operační paměti, 4 GB budou udávané minimum. Do virtuálních počítačů si pak budete moci instalovat 32bitové i 64bitové operační systémy. Zájemci si mohou nastudovat obsáhlý článek na blogu Building Windows 8. Nebo se alespoň podívejte na poučné video níže.

" frameborder="0" height="390" width="640">

CS24

Na závěr si zaspekulujme. Hyper-V bude oficiálně přítomné ve Windows 8, ale nedá se příliš očekávat, že by bylo dostupné ve všech edicích. Domácí uživatelé pravděpodobně ostrouhají a nadále se budou muset obracet na třetí strany, aby jim virtualizační software poskytli. Zatím samozřejmě ani nevíme, v kolika edicích nový systém vyjde, dá se však předpokládat, že zachová strukturu danou Windows Vista, respektive Windows 7.

Zdroj: Building Windows 8