Hlavní navigace

Potvrzeno. Mnichov prosadil návrat k Windows, migrace na bezplatný software byla neúspěšná

14. 2. 2017

Sdílet

Zdroj: Cnews
Po více než 10 letech přechodu k bezplatnému softwaru se karta obrací. Windows a spol. má podporu aktuálního vedení města. Prezident Free Software Foundation Europe to kritizuje.

Následující zpráva začne časovou osou našich zpráv, který je (bohužel) výmluvná:

Mnichov byl vzorem pro ostatní města, který se celou dekádu snažil oprostit od proprietárního softwaru, především od Windows a Microsoft Office. Na licencích stoprocentně ušetřil, jenže ani po mnoha letech se nepřestávaly ozývat hlasy, které bezplatný software shazovaly. Město řešilo technické problémy, část personálu se nesžila s novými aplikacemi a nezmizely ani problémy s kompatibilitou.

Dál top rozvádět nebudu, více se případně dočtete v odkazovaných starších článcích. Zbývá dodat, že si sílící hlasy prosadily svou. Mnichov nemohl situaci ignorovat, a tak správní komise rozhodla, že je minimálně Windows nutný. Převod 14 000 počítačů na LiMux, jak se upravená linuxová distribuce pro město nazývá, neproběhl přes noc. Migrace na LibreOffice podle Petera Brighta byla dokončena teprve v roce 2013.

LiMux LiMux (Foto: Mnichov)

Mnichov jde zpět do náruče Microsoftu

Ani návrat k Windows neproběhne přes noc, jak ale bylo loni na podzim naznačeno, město vybuduje novou IT infrastrukturu – a bude se opírat o Windows. Není to unáhlený krok? Mnichov teprve nedávno dokončil migraci. Problémy by se mohly ještě řešit. Jenže starosta města zvolený v roce 2014 sám podporuje více Windows. Od té doby se možný návrat začal řešit a starosta si nechal vypracovat doporučení.

CS24

Doporučení říká, že by měl personál dostat na výběr a sám si určit, jaký software chce používat. V návaznosti na to by měla být šetřena financí návratnost „investice“ do bezplatného softwaru. Nelze vše vyčíslit přímo penězi. To napovídaly stížnosti personálu, které ale zase Matthias Kirschner, prezident FSFE, vnímal spíše jako vinu managementu. Navíc ve vyjádření pro TechRepublicu kritizuje starostu, který podle něj chtěl prosadit Windows stůj co stůj.

Pravda bude opět dost možná někde uprostřed. Buď jak buď, Mnichov přejde na Windows 10, a to nejpozději do roku 2021. Bylo to potvrzeno před pár dny. Paradoxně však nechce používat zbytečně moc softwaru pro Windows, chce se orientovat na webové aplikace, virtualizaci a vzdálený přístup.