Hlavní navigace

Power8: těžký život alternativní nabídky Start pro Windows

27. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Symbolické tlačítko nesoucí logo z Windows 8 nezmizí bezdůvodně. Microsoft tvrdí, že jsme tlačítko a nabídku Start příliš nepoužívali. Trendy prý šly směrem k připínání oblíbených aplikací ke hlavnímu panelu, který ve Windows 7 prošel zásadními proměnami. Dávka vitality mu prospěla, jde o ten typ novinky, jíž skoro všichni bezvýhradně zbožňujeme. Nový koncept dal sbohem nabídce statických ikon, kterou jsme znali z dřívějška. Připnuté programy se po spuštění rozsvítí, do té doby ovšem poslušně sedí na svém místě, aniž by odváděly naši pozornost.

Unifikované lišta pro spuštěné programy současně slouží jako spouštěč aplikací. Je možná pravda, že svátečnímu uživateli počítače bude pár připnutých zástupců stačit. Ostatní se ale bez nabídky Start neobejdou. Ačkoli její předělaná podoba ve Windows 8 není vůbec tak špatná, jak někteří tvrdí, pár vad na kráse byste našli. Především je těžké se smířit se ztrátou starší verze, jíž jsme celá léta používali. Nabídka Start byla velmi funkční, o tom žádná. Některým sice bylo proti srsti vypínat počítač zmáčknutím tlačítka Start, protože to je přece logický nesmysl, ale ztráta této možnosti v Osmičkách nás bude mrzet.

 

Pokud nemáte rádi změny, bude vás mrzet věcí více. Microsoft se sice usilovně snaží, abychom byli nuceni nový Start používat, jinak se s ním ostatně nesžijeme a budeme na něj planě nadávat, vzniku alternativních nabídek ale nezabrání. Ne, pokud ona alternativa bude samostatný program, který se neplete do cesty systému. Power8 ukazuje, jak lze jít na věc. Má to ovšem i svá negativa.

Power8 není to Start8

V souvislosti s tímto názvem vás možná napadl jeden konkurenční projekt. Start8 od firmy Stardock nicméně nebojuje s Power8 přímo. Zatímco Start8 pouze zmenšuje existující nabídku Start pro Metro, Power8 se uchyluje k mnohem klasičtějšímu designu, ne nepodobnému Windows 7. Jestliže nemáte v lásce Metro, těžko si oblíbíte Start8. Vlastně se vám v hlavě mohou začít honit docela dobré otázky, třeba proč by někdo vyvíjel produkt, který svým vzezřením pouze kopíruje to, co někdo před ním udělal. V tomto případě můžete zůstat u Startu od Microsoftu.

 

Start8 nicméně má přinejmenším jednu dobrou vlastnost – dovede vás po spuštění počítače automaticky přepnout na plochu. A samozřejmě vám do hlavní lišty vrátí staré dobré tlačítko s logem Windows. Sami ale nejspíš uznáte, že pokud si máte vybrat alternativu, sáhnete po něčem, co se od Startu podle Redmondských opravdu liší, aby mělo smysl se s tím obtěžovat. V takovém případě vyzkoušejte raději Power8. Tento produkt se nedávno dosáhl důležitého milníku. Vývojový tým vydal verzi 1.0, která slouží jako základ, od něhož se bude vývoj nadále odvíjet.

Znamená to, že je program docela dobře použitelný, ale ještě ho čekají týdny a měsíce vývoje. Oproti jiným má na své straně nezanedbatelnou výhodu, vůbec totiž nenabourává operační systém. Nepatchuje knihovny, nepředělává půlku registru, pracuje úplně nezávisle. To je dobrá zpráva, protože nabourávání systémových souborů může způsobit řadu problémů. Alespoň tedy máte jistotu, že používání Power8 není nebezpečné, kdykoli od něj můžete upustit a nic se nestane. Autoři navíc otevřeli zdrojový kód, kdokoli jej tak může prověřit.

 

Aplikaci dokonce ani nemusíte instalovat, pokud si vyberete přenosnou edici, stačí ji někam rozbalit. S tím by Microsoft nic udělat neměl, takže stále funkční nabídka Start je snad zaručena, zatímco jiné projekty se nachází v možném ohrožení. Firma podniká kroky k tomu, aby podobným projektům zatnula tipec. Windows 8 budou zřejmě obsahovat mechanismy, které vám použití takového programu nedovolí.

Zablokuje funkce ukryté v rozích obrazovky

Nezasahovat do systému není tak těžké, jenže si to vybírá jistou daň. Klávesa Win zůstává nadále zarezervována novodobému Startu, takže Power8 nemá nárok. Microsoft ve Windows 8 nedovoluje zvolit kombinaci Win+jiná klávesa, proto tvůrci místo toho vybrali kombinaci Alt+Z, což je upřímně úplně nevhodná zkratka. Místo rychlého vyvolání nabídky pravděpodobně zjistíte, že vás brzdí. Docela zajímavý nápad však pohromu vyvažuje. Start se po zmáčknutí klávesové zkratky objeví v tom rohu, k němuž má ukazatel myši zrovna nejblíže.

Někteří budou radostí vzlykat z toho, že konečně mohou počítač zase vypínat rychlým a bezbolestným způsobem. Příkazy k vypnutí, restartu nebo hibernaci a podobným akcím se ani neschovávají v rozbalovací nabídce, jako tomu bylo ve Windows 7, máte je všechny pěkně po ruce. Jen se neuklepněte. Najdete zde rovněž příkaz Spustit. Bylo by ovšem fajn, kdybychom mohli položky do nabídky vybírat sami. Tuto možnost nám ale nikdo nedává, takže se musíte smířit s neměnnou tváří Power8. Přizpůsobitelnost byla přitom klíčovým prvkem staršího Startu.

 

CS24

Řadu z vás bude jistě velmi zajímat, že Power8 má tu moc zablokovat funkce v rozích obrazovky. Ve Windows 8 tyto novinky vyvolávají nabídku Start nebo třeba Šém. Pokud vás ale tyto prvky ruší při přejíždění myší sem a tam, konečně je můžete vypnout. Berte nicméně v potaz, že veškerý odpor je marný. Pokud s novým způsobem ovládání operačního systému odmítnete sžít tentokrát, o to horší to nejspíš budete mít příště.

Vyhledávání pracuje bezproblémově, najít můžete data nebo aplikace, jak jste byli vždycky zvyklí. Autoři si dokonce troufli ho trochu vylepšit. Zabudovali do programu hledání na internetu. Několik podporovaných vyhledávačů přejde do pohotovostního režimu tak, že zadáte konkrétní písmenko, spojené s oním vyhledávačem. Pro Google zmáčkněte g, pro Wikipedii zase w. Zaujala vás nabídka Power8? Vyzkoušet ji můžete i ve Windows 7, případně ve starých Ikspéčkách. Jen si nezapomeňte nainstalovat .NET Framework 4.