Hlavní navigace

Pozvolný přechod MacBooků na ARM? Čip T310 začne přebírat některé funkce CPU Intel

2. 2. 2017

Sdílet

 Autor: iFixit

Apple u svých počítačů během historie dvakrát změnil architekturu CPU (z Motoroly 68000 na PowerPC, než přeběhl k x86/x64). Není tedy divu, že se často spekuluje, že by z důvodu větší kontroly (a výdělečnosti) mohl i Intel opustit a přejít na ARM. Zvlášť když tato CPU začal sám navrhovat s velmi dobře hodnocenými výsledky. Zdá se, že na použití ARMu v noteboocích teď firma začala reálně pracovat. Nejde sice o úplný přechod, ale tento vývoj by mohl vybudovat předmostí, s pomocí kterého Apple jednou Intel ze svých PC vytlačí.

Podle Bloombergu nyní Apple pracuje na integrování procesoru s architekturou ARM, který by v MacBoocích převzal část práce, již doposud vykonávalo hlavní CPU od Intelu. Tento projekt má údajně interní označení T310 a snad by se mohl dostat už do příští aktualizace hardwaru MacBooků Pro, která je očekávána letos. Bloomberg se odvolává na svědectví zdrojů z Applu, které ale pochopitelně zůstávají utajené.

Tento vývoj není ve skutečnosti převratný, jelikož první ARM je už v MacBoocích Pro, které Apple uvedl v říjnu. Souvisí s dotykovým pruhem Touch Bar a zejména se čtečkou otisků. Ta je totiž implementována nad zvláštním hardwarovým subsystémem běžícím na koprocesoru označeném T1 (podle iFixit jde o čip s popisky APL1023 343S00137). SoC T1 je zřejmě odvozen z mobilních čipů Applu a díky architektuře ARM může používat softwarové komponenty vyvinuté pro tyto bezpečnostní účely v mobilních operačním systémech (softwarově by mělo jít o odvozeninu systému watchOS pro hodinky Applu).

dsc00120 Apple T1 zobrazený ve slajdech z uvedení MacBooku Pro s dotykovým proužkem. Ve skutečnosti jde o jiný čip, dle rozborky webu iFixit je T1 na druhé straně PCB

Power Nap na ARMu

Zdá se, že Apple si možná přechod dospělých počítačů na architekturu ARM (a s tím možná také iOS) chystá právě podobnými pozvolnými malými krůčky. Projekt T310 má navazovat na systém čipu T1, ale značně se rozšíří jeho role. T310 má u notebooku zajišťovat funkce tzv. režimu „Connected Standby“ (Apple mu říká Power Nap). Tato funkce umožňuje hardwaru zůstávat v určitém stavu minimální aktivity i v době, kdy je uspaný. Procesor se periodicky probouzí a připojuje k síti, takže může mimo dobu používání například stáhnout a nainstalovat aktualizace, synchronizovat, nebo přijmout novou poštu či volání a upozornit uživatele.

Tato funkce je docela užitečná, ale procesor a čipset držené v pohotovosti a periodicky se probouzející mají dopad na výdrž laptopu v době, kdy je „vypnutý“. Apple ale hodlá spotřebu v tomto polospánku snížit právě přesunem jeho funkcí na separátní čip ARM, který v notebooku už tvoří enklávu čtečky otisků. Jelikož jde o SoC koncepčně vycházející z čipů pro hodinky, měl by tyto úlohy zvládat s nižší spotřebou energie než velké univerzální CPU. Apple kvůli tomu dá enklávě čipu T310 větší přístup k hardwaru notebooku (paměti, úložišti, Wi-Fi připojení).

apple_macbook_pro_2016_06Apple o ARMu v noteboocích uvažuje už pět let

Osoby, které tyto plány Bloombergu prozradily, se údajně shodují, že v krátkodobém horizontu Apple neplánuje opustit procesory Intelu v roli hlavního CPU, ačkoliv tuto možnost kvůli snížení spotřeby začal zkoumat už před nějakými pěti lety. Toto by sebou neslo nutnost přepsání pro aplikace třetích stran nebo běh skrz binární překladač.

WT100

Nicméně postupné posilování schopností ARM subsystému, který už v notebooku je, umožní na něj postupně přesouvat některé funkce, pokud to bude výhodné, a vytvářet pro přechod podmínky. Například tak, že dá Apple vývojářům k jádrům ARM přístup a předem tak získá určitou softwarovou podporu v aplikacích. Poté by mohl postupně umenšovat roli procesoru x86 až jen na jakéhosi hosta či kontejner pro „legacy“ aplikace macOSu, zatímco hlavní OS by se přesunul na čip ARM. Nakonec by vrtsva x86 mohla být zcela eliminována nebo nahrazena jen emulací nad novým operačním systémem a procesorem ARM.

Tak daleko zatím T310 nemíří, bude ale zajímavé sledovat, kam vývoj ARM enklávy v noteboocích povede. Použití takovéhoto asistenčního „počítače v počítači“ se možná pod tímto impulzem stane běžnější i mimo ekosystém Applu, ostatně není úplně novou koncepcí. Podobný charakter mají vlastně technologie jako Intel Management Engine nebo AMD Secure Processor. Jen nejsou moc používány pro takovéto uživatelské účely, ale jen jako nástroje pro bezpečnostní technologie nebo vzdálenou správu.