Hlavní navigace

Před 20 lety se stal World Wide Web svobodným a bezplatným pro všechny

30. 4. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na počátku 90. let vznikla dnes nejrozšířenější internetová služba – web. Z našeho seriálu o výjimečných osobnostech IT si určitě pamatujete, jak v zimě 1990 spustil Tim Berners-Lee první webové stránky a jak rok nato představil WWW veřejnosti. To vše se událo na půdě CERNu, kde v dalším roce zažili nový milník – publikovali první fotografii online.

Tim Berners-Lee
Tim Berners-Lee v CERN na počátku vývoje World Wide Web s prvním prohlížečem na světě

Další klíčový moment pro rozvoj webu a internetu obecně se odehrál 30. dubna 1993. Zakladatel webu oznámil, že tato technologie zůstane svobodná a bezplatná pro všechny (stejně jako internet). Berners-Lee si svůj nápad nikdy ani nepatentoval, přesto všichni vědí, že to bylo on, kdo vytvořil základy webových serverů, prohlížečů, protokolů HTTP a také značkovacího jazyka HTML.

 

V říjnu roku 1994 Berners-Lee odešel z Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN) a na MIT založil World Wide Web Consortium (W3C), která měla webové standardy spravovat. Jejími členy je 379 organizací a má 62 zaměstnanců. Tim Berners-Lee ji dodnes vede. Mimochodem: Na první webové adrese info.cern.ch byla dnes spuštěna prezentace odhalující původ vzniku WWW.

TIP: Tim Berners-Lee: vynálezce webových stránek