Hlavní navigace

Představte si Google Earth s živým HD videem. Díky satelitům Skybox to půjde

Sdílet

Zdroj: Redakce

V prosinci jsme psali o „vesmírném startupu“ Skybox, jenž chce na oběžnou dráhu vyslat 24 levných mikrosatelitů, které by snímkovaly Zemi ke komerčním nebo humanitárním účelům. Vývoj a vypuštění prvního satelitu SkySat-1 stál jen 50 milionů dolarů, u armádních družic jdou náklady až do miliard.

 

Satelit obsahuje kameru schopnou černobílého HD videozáznamu (až 90 sekund při frekvenci 30 snímků za sekundu) a také barevných statických fotografií nebo multispektrálních obrázků. Rozlišovací schopnost jednoho pixelu je 90 cm. To není úplně nejméně, rekordní satelity zvládnou polovinu. U leteckých snímků je nejlepší rozlišení až okolo 2 cm. I ten necelý metr ale stačí k tomu, aby firma mohla na povrchu sledovat přírodní změny i chování lidí.

Skybox bude kapacitu pronajímat firmám a organizacím, které díky tomu mohou téměř v reálném čase sledovat rozsáhlé fabriky, ropné plošiny či velké sklady. Organizacím poslouží při humanitárních akcích nebo záchranách během katastrof. Tvůrci vidí příležitost i v zemědělství. Majitelé polí mohou sledovat a analyzovat, jak se daří úrodě, jestli jí plošně nenapadli nějací škůdci atd.

CS24

Tento týden zveřejnili první video. Má půl minuty a zachycuje Pekingské mezinárodní letiště ze dne 30. prosince 2013. Je na něm vidět přistávající Airbus 330, který zrovna dorazil z čínského Kantonu. Kdo má kontrolu nad satelitem, může s ním manipulovat podobně jako vy virtuálním mapou či atlasem. Díky soustavě objektivů a motorků lze videem otáčet a libovolně jej přibližovat až na zmíněné 90cm detaily. Další snímky a videa bude Skybox zveřejňovat na této stránce.

Zdroj: Skybox

Autor článku