Hlavní navigace

Přehled: minibooky v Česku a jejich kompatibilita s Mac OS X

21. 12. 2008

Sdílet

 Autor: Redakce

Nejmenší současný MacBook má sice třináctipalcovou úhlopříčku, vinou širokoúhlého displeje jsou však jeho rozměry bez problémů srovantelné se stroji s úhlopříčkou 15,4‚Ä≥ při klasickém poměru stran. Nelze se tedy divit, že si uživatelé pro pravidelné nošení raději volí výrobky jiných firem.

Ideální pro přenášení jsou dnes minibooky. Jedná se o plnohodnotné počítače, jejichž rozměry nejsou větší než 10 palců. Mají pevné neboSSD disky, dostatek oprační paměti i dostatečně rychlý procesor pro běžnou mobilní činnost. Ty desetipalcové, například MSI Wind U100, pak nabízejí téměř plnohodnotnou klávesnici (ve skutečnosti mají klávesy velké přibližně 96 % ve srovnání s klasickou klávesnicí). Ovšem problémem je operační systém a co si budeme povídat - jak si uživatel jednou zvykne na Mac OS X, těžce si zvyká na Linux nebo Windows.

macbook-mini

Mnoho uživatelů si tedy zakoupí krabicovou verzi Leoparda, upraví jeho instalátor a tuto verzi pak použijí na běžném notebooku. Porušují tím sice licenční ujednání, neprovádí ale nic nezákonného - licenci na operační systém mají legálně zakoupeno a je na nich, k čemu ji použijí. Problémem by bylo upravenou instalaci dále nabízet nebo sprostě "ukrást" instalační médium z internetu bez zakoupení.

Protože jsem zkoušel nainstalovat Mac OS X na většinu současných minibooků a v podstatě na všechny oficiálně nabízených na českém trhu, sestavil jsem přehlednou tabulku, jak budete u kterých typů úspěšní při instalaci. Zkušenosti se vztahují na modifikaci instalačního média prostřednictvím iDeneb v1.3.

Podpora Mac OS X u současných minibooků

  Wi-Fi USB LAN Zvuk BT
MSI Wind U100          
FSC Amilo Mini          
Asus Eee PC 70x          
Asus Eee PC 9xx/1000          
HP Mini-note 2133          
Acer Aspire One 150          
Lenovo S10          
HP Mini-note 1000          

zelená = podporován, žlutá = funkční pouze omezeně, červená = nepodporován

V podstatě sázkou na jistotu je MSI Wind U100, vinou procesorové platformy VIA zapomeňte rovnou také na Mini-note od Hewlett Packard. U mnoha modelů lze nefunkční hardware nahradit jinou, kompatibilní variantu. To platí především pro Wi-Fi karty, jejichž podporované alternativy lze zakoupit na portálu eBay v cenách mezi deseti až dvaceti dolary. Ale ani toto neplatí bez výjimky: například Amilo Mini od Fujitsu-Siemens Computers používá Wi-Fi kartu sice se standardním miniPCI-Express rozhraním, ale se sníženou velikostí.

Na následujícím obrázku najdete štítky všech tří sérií minibook MSI Wind U100 a také návod, jak rozpoznat použitý Wi-Fi čipset. U každého ochotného prodejce jistě nebude problém zjistit s pomocí této grafiky, zda opravdu kupujete model s Realtekem.

wind_wifi_karty

Nefunkční Bluetooth nebývá velkým problémem, snadno jej lze nahradi některým levným (cca 200 - 300 korun) miniaturním USB donglem. U některých modelů - v tabulce jsou označeny žlutou barvou - je také problém se zvukovým výstupem, který ignoruje výstup na sluchátka. To znamená, že příslušný notebook hraje z reproduktorů i v případě, že zapojíte do příslušného konektoru jack sluchátek.

WT100

Mac OS X na současném mininotebooku postaveném na procesoru Intel Atom funguje výborně včetně všech aplikací, ryhlostně si v ničem nezadá ani s posledními G4 přenosnými Macy, v mnoha ohledech je rychlostně dokonce překonává.

A malý tip nakonec: vyhněte se Aspiru One 110 od společnosti Acer, protože jeho SSD má výrazné problémy při zápisu a je tak zcela napoužitelné pro instalaci kteréhokoli operačního systému používajícího žurnálový systém souborů (tedy i Windows nebo Linuxu). Sáhněte raději po diskovém modelu Aspire One 150.