Hlavní navigace

Přejmenuje Microsoft nový Surface RT na Surface? Udělal by nejspíš dobře

28. 8. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

První generace konvertibilních počítačů z dílen redmondského giganta se sice neprodávala nejlépe, v recenzích nicméně nedopadla úplně špatně a jedná se přinejmenším o zajímavá zařízení. Microsoft se prozatím nevzdává a podle posledních drbů letos uvede druhou generaci tabletů, která se, jak doufáme, poučí z chyb předchůdce. Reklamní síť AdDuplex na svém blogu zveřejnila data, jež považujeme zajímavá hned ze dvou důvodů.

Tip: Microsoft přiznal průšvih jménem Windows RT. Tablety Surface netáhnou

Firma si na mušku vzala všechna zařízení s Windows 8 a Windows RT a porovnala tržní podíly jednotlivých modelů. Tak těžké to nebylo, neboť strojů se na trhu v uplynulých měsících moc neobjevilo. Nebudeme teď debatovat o tom, že celkově se jich prodalo málo. Podíly v procentech naznačují, že lidé se Windows RT tolik nebojí. Podle dat platných k 24. srpnu ze všech zařízení s dlaždicemi tvořil Surface RT celých 9,5 %.

Celosvětové tržní podíly zařízení s Windows 8/RT
Celosvětové tržní podíly zařízení s Windows 8/RT | Foto: AdDuplex

To není tak špatný podíl, když vezeme v potaz, jak lidé Windows RT v diskuzích zatracovali. Stále si myslím, že by Microsoft udělal nejlépe, kdyby z nich úplně odebral desktop a prodával je jako levnější variantu k plnohodnotným Windows 8. Kupci se nicméně produktu nevyhýbali tak, jak si někteří představovali. Surface Pro naopak skončil s 1% tržním podílem. Na vině může být vysoká cena.

Navíc jako tablet slouží hůře než varianta s procesorem architektury ARM, neboť je větší a těžší a náročnější na chlazení. Současně nejde o moc dobrý notebook. AdDuplex dále prozrazuje, jaká nová zařízení na svém radaru zachytil. Našel mezi nimi i jedno s identifikačním označením Microsoft Corporation Surface 2 a druhé pojmenované jako Microsoft Corporation Surface with Windows 8.1 Pro. Druhé může být prostě jen stávající Surface Pro s Windows 8.1.

 

První z nich naproti tomu pravděpodobně zastupuje novou generaci zařízení z rodiny Surface. Toto označení ale nejen nás vede k domněnce, že se Redmondští zbaví přívlastku RT. Bylo by to zřejmě to nejchytřejší, co by mohli udělat. Základní model s Windows RT by se jmenoval Surface, zatímco dražší s Windows 8 pak Surface Pro. Co si myslíte vy? Nebylo by lepší přístroje přejmenovat, aby nedocházelo ke zmatkům?

CS24

Podíly výrobců zařízení s Windows 8/RT
Podíly výrobců zařízení s Windows 8/RT | Foto: AdDuplex

Zdroj: AdDuplex Blog via WinBeta