Hlavní navigace

Přenosný LED projektor Asus P2B: Vystačí si sám

6. 3. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kategorie přenosných projektorů začala vznikat díky dostatečnému výkonu zdroji světla typu LED, které je zde využíváno. Na počátku se však jednalo spíše o hračky, které svou svítivostí 15-30 ANSI, byly použitelné leda tak v dokonale temné komoře. To se naštěstí změnilo a jak ukazuje Asus P2B, může mít i malý LED projektor dostatečný světelný výkon na pohodlné promítnutí prezentace i při běžném zatažení žaluzií. 350 ANSI lumenů není hodnota, která by měla atakovat filmové projektory – ty mohou mít svítivost klidně desetkrát vyšší. Zároveň se však jedná o dobrý kompromis mezi velikostí celého zařízení a dostatečným výkonem.

Asus P2B

V malém těle velké světlo

Na druhou stranu, pokud se spokojíte s menším obrazem do dvou metrů úhlopříčky, při dostatečném zatemnění není problém si vychutnat i nějaký ten film. Zde navíc přijde na řadu i krátká projekční vzdálenost, kterou u přenosných projektorů kvůli nárokům na složitější konstrukci optiky nevídáme tak často. U P2B to konkrétně znamená úhlopříčku 42 palců ze vzdálenosti jednoho metru. Pokud pokoj zatemníte opravdu perfektně, dopřát si budete moci třímetrovou úhlopříčku ze vzdálenosti 2,86 metrů.

U tohoto typu projektoru nemá smysl rozsáhle hodnotit kvality obrazu. Asi těžko někdy bude používán v ideálních filmových podmínkách. Pouze dodáme, že lze manuálně regulovat pouze jas a kontrast, žádné vyvážení barev zde nečekejte.

Funguje zcela bez drátů

Od cestovního projektoru se kromě menších rozměrů očekává také samostatnost. A v tomto případě má hned dvě roviny. Projektor má totiž zabudovaný akumulátor s kapacitou 2 950 mAh, který umožní dvouhodinovou projekci bez připojení do zásuvky. Druhou výhodou je přehrávač, který samostatně přehraje multimédia a zobrazí dokumenty z vložených paměťových médií. Těmi mohou být paměťové karty, ale i flashka. Obejdete se tak i zcela bez obrazového vstupu z počítače. V podporovaných dokumentech (PDF, PowerPoint, Word a další) lze jednoduše listovat pomocí dodávaného ovladače. Ten v sobě skrývá i integrované laserové ukazovátko. Mimo to lze projektor připojit k počítači jako paměťové médium běžným microUSB kabelem a nahrát dokumenty přímo do vnitřní paměti s kapacitou 2 GB.

Díky akumulátoru a vestavěné paměti s přehrávačem může fungovat 2 hodiny bez počítače a elektřiny

Aby však byl výčet kompletní, nesmíme zapomenout na standardní HDMI a s pomocí redukce také VGA. Majitelům novějších tabletů a telefonů se také bude hodit podpora MHL – tedy přehrávání přímo z přenosných placek. Možné je i zrcadlení plochy z telefonu či tabletu.

Dá o sobě vědět

Výrobce uvádí ve specifikacích úrovně hluku 32 dB ve standardním režimu a 24 dB v eco módu. Kolem těchto čísel se projektor pohyboval při přehrávání z počítače, kdy sloužil opravdu jen jako zdroj obrazu. Pokud jsme však přehrávali náročnější 720p video přímo v integrovaném přehrávači, hlučnost se dostala mnohem výš. Na přední straně se nachází dva miniaturní větráčky, které se dokážou roztočit na vysoké otáčky a rozhodně o sobě dají vědět. Úroveň hlasitosti není taková, jako u velkých lampových projektorů, nepříjemným je však spíše vyšší tón. Touto vlastností nás projektor poněkud zaskočil.

Parametry
Cena 14 590 Kč včetně DPH
Zapůjčil www.asus.cz
Asus P2B
zobrazovací technologie  0,45" DLP
nativní rozlišení 1 280 × 800 px
maximální svítivost 350 ANSI
automatický keystone ano
video vstupy HDMI/MHL, VGA
další konektory USB 2.0, microUSB, microSD
interní paměť 2 GB
rozměry 142,5 × 130 × 34,6 mm
hmotnost 656 g

V případě prezentací a provizorního filmového promítání můžete využít i vestavěné repráčky. Ty jsou však někde na úrovni notebookových reproduktorů a tak se hodí více než pro ozvučení filmů na občasné zvukové efekty zpestřující nudné prezentace. Naštěstí zde najdete alespoň sluchátkový 3,5mm audio konektor.

 

CS24

Projektor Asus P2B si určitě nepořizujte jako hlavní filmový projektor. Směle ho však můžeme doporučit jako cestovní projektor ať už pro promítání prezentací, což je jeho primární účel nebo občasné promítnutí filmu.

 

Plusy / mínusy
  malé rozměry
  zabudovaný akumulátor
  dostatek vstupů
  věstavěné reproduktory (nouozově)
  vyšší hlučnost
Hodnocení