Hlavní navigace

Přetaktovaná sestava od X-Computers

13. 12. 2007

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vzhled a podmínky

Vzhled a podmínky

Společnost X-Computers sází na individuální přístup, každou sestavu se zákazníkem konzultuje, a poté se pokusí vytvořit konfiguraci přesně podle jeho požadavků. To ale není vše, v ceně sestavy je zahrnuta instalace operačního systému a freewarových programů (nebo programů dodaných zákazníkem), taktování procesor pomocí zvyšování FSB, ladění výkonu, test stability a doprava sestavy až domů. Pražští zákazníci mají navíc možnost nechat si sestavu doma i připojit.

K testování nám byla dodána sestava pro zákazníka s těmito požadavky:

  • Cena 15 000 až 20 000 Kč (čím méně, tím lépe)
  • Sestava by měla vydržet dlouhou dobu pro kancelářské účely
  • Děti zákazníka by si na ní rády zahrály i novější hry
  • Velikost pevného disku není podstatná – jeho textové dokumenty zabírají jen pár gigabytů (úkol utratit co nejméně)
  • Za chladič by zákazník chtěl utratit co nejméně peněz
  • Počítač chce i přes to přetaktovat

 

Střídmý design této počítačové skříně od Thermaltake oživuje zajímavě tvarovaná mřížka v dolní části přední strany. Panel z lesklého, černého plastu poskytuje dvě USB zásuvky, výstup pro sluchátka a vstup pro mikrofon. Chod počítače je indikován modrým podsvícením tlačítka pro spuštění. Použité levné materiály skříni ubírají, nemůžeme ale čekat zázraky od počítačové skříně s cenou pod 1 000 Kč. Před kvalitnější počítačovou skříní dostal přednost požadavek co nejnižší ceny.

Uvnitř je skříň dostatečně prostorná (415 × 190 × 480 mm), obsahuje 4× 5,25" externí slot; 1× 3,5" externí; 5× 3,5" interní a 7× zadní rozšiřující slot. Spolu se skříní je dodáván celkem kvalitní zadní ventilátor (120 × 120 × 25, 1 200 rpm, 17 dBA), ale integrovaný zdroj skříň nemá. Výběr zdroje mě překvapil, osobně bych zvolil alespoň 400W zdroj, protože použitá grafická karta je náročnější odběratel proudu.

Zadní panel se standardní nabídkou konektorů: SPDIF, LPT port, 4× USB, Ethernet a audio konektory.

Vnitřnosti

Vnitřek počítače díky kvalitně svázaným kabelům, působí až skoro prázdně. To samozřejmě není na škodu, máte spoustu prostoru na výměnu komponent.

Protože děti zákazníka chtěly sestavu využívat i ke hraní her, ale cena měla být co nejnižší, byla použita vyšší lowendová karta X1950 GT s 256 MB paměti. Osobně bych vybral o pár set korun dražší model X1950 Pro, který pracuje na vyšších taktech a používá tišší chlazení. Anebo mohla být i karta snadno přetaktována, například pomocí automaticky spouštěného RivaTuneru.

Grafická karta sice poskytuje dostatečný výkon i pro hraní nejnovějších her v nižších detailech, jen je škoda, že je zbytečně hlučná

Kabely jsou krásně vyvázané, takže vzduch může lépe proudit a při manipulaci s komponentami máte spoustu místa

Sestava podrobněji (hlučnost, procesor, konfigurace, přetaktování)

Zákazník chtěl počítač přetaktovat i přesto, že požadoval utratit za chladič co nejméně peněz. Volba chladiče byla jasná, Arctic Cooling Alpine 7 je mezi prodejci sestav oblíbený pro slušný výkon za málo peněz – zakoupit ho lze za cenu pod 250 Kč. Jak se ukázalo, chladiči ani procesoru nedělalo přetaktování problém.

  X-Computers E2140
Procesor Intel Pentium Dual Core E2140 (1,6 GHz) přetaktován na 2,8 GHz
Základní deska Gigabyte GA-P35-DS3
Čipová sada Intel P35
Grafická karta ATI Radeon X1950 GT, 256 MB
Chlazení Procesor: Arctic Cooling Alpine 7
Pevný disk 160 GB, 8 MB, Western Digital, SATA
Operační paměť 2× 1 GB A-DATA DDR2 800 MHz
Zdroj Fortron FSP350-60THN-P 350W
Operační systém Windows XP Home OEM
Skříň Thermaltake Wing RS101
Optická mechanika Samsung SH-S203B (DVD‘R/RW, SATA)
Příslušenství Napájecí kabel
Cena s DPH
16 600 Kč

Použitý procesor už je skoro rok starý Intel Pentium Dual-Core E2140 pro patici 775.

Technické parametry procesoru:

  • Modelové označení: Pentium Dual-Core
  • Patice: LGA 775
  • Frekvence: 1,6 GHz
  • L2 cache: 1 MB
  • Napětí: 1,35 V
  • Technologie: 65 nm
  • Příkon: 65 W

 

Přetaktování

Údaje v tabulce jsou výtahem z naměřených hodnot, které X-Computers poskytuje ke každé sestavě.

http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=275178

Jak už jste si mohli sami všimnout, procesor se podařilo bez problémů přetaktovat na 2,8 GHz na kterých běží stabilně. Prodejce nechal sestavu běžet dva dny s procesorem zatíženým programem Orthos. Já jsem si stabilitu ověřil také, k zatížení jsem použil stejný program a ani po 16 hodinách se nevyskytl problém. Teplota procesoru se ustálila na 53 oC, na kterých už zůstala.

Sestava bez problémů zvládla 16 hodin zatížení programem Orthos, procesor se držel na teplotě 53 oC.

Hlučnost

Bez zátěže se procesor chladí v podstatě pasivně, ventilátor se jednou za čas protočí. Až při zátěži se může ventilátor roztočit na maximálně 2 000 otáček. Co se týče hluku způsobeném ventilátory, subjektivně jsem ho po spuštění počítače vnímal jako stravitelný, ale pořád mírně rušivý. Způsobuje ho hlavně ventilátor na zdroji. V zátěži, kdy se roztočí ventilátor na procesoru a ještě se přidá chlazení grafické karty už je hluk celkem otravný. Není to však nic hrozného, navíc zatížení v praxi způsobí pravděpodobně některý z herních titulů, který hluk překryje zvukovými efekty. Naštěstí alespoň pevný disk se nehlasí nepříjemným vrčením při každém swapování. To by mi vadilo víc než stravitelný hukot ventilátorů.

Sestava není nijak extrémně hlučná, ale také neohromuje neslyšným chodem.

Výkonostní testy, teploty, spotřeba

Pro srovnání jsem využil nedávno testovanou sestavu Alza GameBox X 4800+ s touto konfigurací:

  Alza Gamebox X 4800+
Procesor AMD Athlon 64 X2 4800+ AM2
Základní deska Asus M2N-E SLI
Čipová sada nForce 500 SLI
Grafická karta Asus EN8600GT/2DHT 256 MB
Pevný disk 400 GB, Samsung SpinPoint T166S 16MB, SATA II, 7200 rpm
Operační paměť 2 GB DDR2 800 MHz (4 × Kingston HyperX 512 MB CL 4-4-4)
Operační systém Windows Vista Ultimate
Zdroj Fortron ATX 350W, 120mm ventilátor
435 × 190 × 485 mm
Skříň Thermaltake VD3000BNA Matrix VX, 350W
2× ventilátor 120 × 120 × 25 mm
Optická mechanika LG GSA-H42L
Cena 23 084 Kč (s DPH)

Serious Sam 2: 1280 × 1024; World in Conflict: 1280 × 1024, MEDIUM, DX9; Crysis Demo: 1280 × 1024, HIGH; Enemy Territory: Quake Wars: 1280 × 1024, HIGH; Oblivion: 1280 × 1024;

Bohužel, sestavy neběžely na stejných operačních systémech, takže srovnání může být tímto ovlivněno, nicméně žádné DirectX 10 funkce v testech nepoužíváme. Většina testů dopadla srovnatelně, v některých se pravděpodobně projevil přetaktovaný procesor dnes testované sestavy. Ten po přetaktování sice získal o 300 MHz vyšší frekvenci, výkon byl však mnohem vyšší u procesoru od Intelu. Porovnejte sami.

V dílčích výsledcích z PCMarku05 jasně dominuje přetaktované, dvoujádrové Pentium. Další testy  potvrzují výsledky v tomto benchmarku.

V celkovém skóre z PCMarku05 se projevil právě silnější procesor, který je mimochodem zhruba o tisíc korun levnější.

Ve všech testech procesoru dvoujádrové Pentium drtivě porazilo Athlon 64 X2 na téměř stejné frekvenci a se stejně velkou cache.

V testovacím programu HD Tach dosáhl pevný disk hezkých 62,3 MB/s.

Teploty

Přetaktování 1,2 GHz se projevilo na zvýšených teplotách Intelu, pravděpodobně díky počítačové skříni Thermaltake, byly přesto teploty přijatelné

Ostatní komponenty si drželi i v zátěži téměř stejné teploty, zase díky výbornému proudění vzduchu v Thermaltake Wing RS.

Spotřeba

Stejná výrobní technologie procesorů a stejný příkon, podobný zdroj - ani jsem nečekal, že by se sestavy spotřebou příliš lišily.

Zúčtování

Nejprve si shrneme, jak se podařilo splnit podmínky:

  • Cena 15 000 - 20 000 Kč (čím méně, tím lépe)
    Tady se málem podařilo dosáhnout spodní hranice. X-Computers se této podmínky drželi asi nejvíce, někdy by možná bylo lépe trochu polevit
  • Sestava by měla vydržet dlouhou dobu pro kancelářské účely
    Bez debaty splněno.
  • Děti zákazníka by si na ní rády zahrály i novější hry
    S ohledem na cenu se tato podmínka podařila dodržet výborně. Kdyby se ale povolilo o zhruba 400 korun a koupil se třeba PowerColor Radeon X1950 Pro AC2, mohl být výkon ještě o něco lepší a počítač tišší.
  • Velikost pevného disku není podstatná - jeho textové dokumenty zabírají jen pár gigabytů (úkol utratit co nejméně)
    Tady není co řešit, disku nemám co vytknout, je dostatečně rychlý a zároveň i tichý.
  • Za chladič by zákazník chtěl utratit co nejméně peněz
    Jasná volba, chladič Arctic Cooling Alpine 7 opět nezklamal.
  • Počítač chce i přes to přetaktovat
    Nejen že vybraný procesor se podařilo přetaktovat o 1 200 MHz a stabilně ho provozovat na 2,8 GHz. V testech navíc porazil, někdy i hodně výrazně, o tisíc korun dražšího konkurenta. Tady je jasná jednička s hvězdičkou.

 

+ poměr cena/výkon
+ dané podmínky splněny
+ cena

- méně kvalitní skříň
- zdroj
- hlučnější grafická karta

Vzhledem k tomu, že zadavatel chtěl ušetřit na chladičích a musel tak počítat se zvýšenou hlučností, neberu hlučnost jako mínus. Sestava sice běžela stabilně, ale do budoucna bych se bál 350W zdroje, tady bych volil jinak. Jako grafickou kartu bych možná raději zvolil ATI Radeon X1950 Pro, za zhruba 400 navíc by byl počítač znatelně tišší a výkon ve hrách o něco lepší.

Druhý pohled – Mirek Jahoda    X-Computers přistupuje k montáži počítačů velmi sympaticky a něco jako „vysoké přetaktování se zárukou“ se jen tak nevidí. Z Pentium Dual-Core E2140 se najednou stal dravec, který poskytuje dostatek výkonu na jakékoli běžné použití. Pochválit se dá také volba operačního systému, základní desky a skříně. Několik drobných výtek však k sestavě přesto mám.
    Volba chladiče je u vysoko přetaktovaného procesoru sporná, příplatek 150 Kč za mnohem výkonnější Freezer 7 Pro stejné značky by zaručil vyšší robustnost a také snadnější odvod tepla jinudy, než následně se zahřívajícím zdrojem. Ukázalo se, že výrobce sestavy má zřejmě menší zkušenosti se zasíláním sestav: záslepka nad grafickou kartou nebyla řádně upevněna a při přepravě se uvolnila: to by mohlo v horším případě znamenat i doručení poškozené sestavy zákazníkovi.
    Stačilo také velmi málo a sestava mohla být i mnoho tišší. Kromě účinnějšího chladiče CPU třeba správné nastavení dynamických otáček ventilátoru grafické karty, případně volba jiného modelu s týmž GPU, který by to podporoval (pokud tento ne). Že to zákazník přímo nepožadoval, není argument: je to přidaná hodnota, kterou docení později.

MMF24

Za zapůjčení sestavy děkujeme společnosti X-Computers