Hlavní navigace

Preview desek Gigabyte pro LGA 1150: G1.Sniper 5 a především Z87X-UD3H

27. 5. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Gigabyte nám pro seznámení se s chystanou produkcí pro LGA 1150 zaslal dvě desky: zástupcem vyšší třídy v preview bude G1.Sniper 5 z „herní“ série G1.Killer a střední třídu představuje Z87X-UD3H. Slajd s celým portforliem chystaných desek se však podařilo získat webu BSN:

Jak vidíte, G1. Sniper není pozicován jako úplná špička ledovce a také se dozvídáte, že stejně jako to už zavedl Asus u ROG (řada Gene), i zde se objeví varianta pro microATX (G1.Sniper M5). Tím úplným vrcholem pro overclockerské orgie má být Z87X-OC Force. Ta je kromě masivního napájení zajímavá především novinkou v podobě držáku na těžké grafické karty (zřejmě opatřené komínky pro kapalný dusík):

Raději ale zpátky na zem. Tedy alespoň k desce G1.Sniper 5. O její snad nejoriginálnější funkci vám už psal Honza Olšan v aktualitě ze začátku května. Návrh, který firma pojmenovala Amp-Up Audio, se má objevit na deskách G1.Sniper 5, G1.Sniper M5 a později i dalších. Z integrovaného zvuku starších zástupců této řady také vychází. Jako hlavní procesor bude sloužit Creative Sound Core3D, opatřený pozlaceným stínícím štítem (nepochybně i pro parádu).

 

Pozlacené jsou i zvukové výstupy (jak analogové, tak digitální), port HDMI a DisplayPort. Část PCB, na níž leží komponenty zvukovky, je od zbytku desky ohraničena ve snaze omezit rušení. Tento prvek pravda není ničím novým. Na deskách bude také samostatný sluchátkový zesilovač. Osazeny jsou speciální kondenzátory pro použití v audiotechnice značky Nichicon.

Audio na highendových deskách Gigabyte ponese vyměnitelný operační zesilovačAudio na highendových deskách Gigabyte ponese vyměnitelný operační zesilovač

Jak už jsem načal předtím, vrcholem vší parády je pak vyměnitelný operační zesilovač. Tento osminohý šváb by sám o sobě měl přispět k lepšímu zvuku (srovnáme-li se stavem, kdy všechno hraní odedře integrovaný kodek). Výměnou tohoto čipu (v základu je osazen TI OPA2134) ovšem můžete měnit charakteristiku zvuku a teoreticky vůbec zlepšit kvalitu reprodukce. Součástí dodávky má být i pinzeta pro výměnu a jeden alternativní zesilovač (zřejmě coby základ sbírky, typ LM4562NA). Vyměnitelný operační zesilovač dal ostatně jméno celému návrhu Amp-Up.

Audio na highendových deskách Gigabyte ponese vyměnitelný operační zesilovač

Na novináře, které Gigabyte sezval k prezentaci nových desek (celou akci popsal web TweakTown, od nějž čerpáme), Amp-Up zdá se docela zapůsobil. O kvalitách řešení ale přece jen nelze soudit jen na základě použitých komponent a při subjektivním poslechu lze zase snadno podlehnout efektu placebo. Osobně bych čekal, že větší dopad na zvuk bude mít spíše ten aspekt návrhu a zpracování, který tak docela vidět není. Tedy například jak dobře se podařilo potlačit rušení přímo v rámci PCB.

Vzhledem k přítomnosti čipu Sound Core3D nepřekvapí, že desky nabídnou i software Pro Studio firmy Creative. Použít tak budete moci různá „vylepšení“ zvuku, ať již známé Crystalizer a Crystalvoice (potlačení šumu vhodné pro hlasové přenosy), nebo tzv. Scout Mode. Tento filtr má údajně zvýrazňovat detaily v hrách, abyste například snáze slyšeli blížící se nepřátele. Jak úspěšný takový trik může být, nevím, jako u všech těchto filtrů však asi bude trpět neutralita původní nahrávky nebo zvuku.

Audio na highendových deskách Gigabyte ponese vyměnitelný operační zesilovač

Řada desek Gigabyte Z87 a Amp-Up Audio

G1.Sniper 5 zblízka

Obří krabici jsem musel v pár místech vyretušovat, určitě tušíte proč. Stejně zvládnete jistě odhadnout, co asi Gigabyte přibalil do červené krabičky.

Pokud se dvojitým prokliknutím dostanete na originál následujícího obrázku, budete snad schopni přečíst všechny vychytávky pátého Snipera takříkajíc pěkně v kostce. K většině se dostaneme při procházce ve fotogalerii této základní desky.


 

Balení je doslova napěchováno příslušenstvím. Najdete tu nejen kabely SATA, USB 3.0 bracket, cédéčka, manuál, I/O shield nebo můstky pro SLI, ale především kombo kartu (dual band Wi-Fi + Bluetooth 4.0) i s anténou a samozřejmě zmíněné kleštičky pro výměnu operačního zesilovače.

G1.Sniper 5 se vešel do formátu ATX, svítivě zelená podtrhuje přítomnost čtyř slotů PCIe 3.0 ×16 (osaditelných samozřejmě jen jako 2 × 16, nebo 4 × 8).

Pasivy na sérii G1.Killer vždy evokují nějaké zbraně, v tomto případě nebyl návrh Gigabyte extrémně extravagantní. Lebka s nožem je podsvícená a většina z vás ji bude mít zakryta dvouslotovou grafickou kartou. Umístění baterky nelze než pochválit.

Mezi sloty PCI Express najdete (de)multiplexery od Asmedia. To právě souvisí s možností osazení PCIe 3.0 jako 2 × 16, nebo 4 × 8.


 

Napájecí kaskáda by měla být dostatečná pro jakékoli hrátky s přetaktováním a Gigabyte vyzdvihuje (údajně) odolné černé kondenzátory. Který výrobce ale nějaké ty zlaté, černé, vojenské a bůhvíjaké nadstandardní součástky dnes nemá?


 

Šest portů SATA 6 Gb/s je od Intelu, další čtyři přidává Gigabyte díky osazení řadiče Marvell.


 

Napravo od konektorů SATA najdete tzv. OC-PEG PCIe SATA. Do něj připojíte standardní napájecí konektor SATA a měli byste docílit silnějšího a stabilnějšího napájení skrze sloty PCI Express zejména pro osazení více grafickými kartami.

Co by to bylo za hráče, kdyby neměl desku mimo skříň pěkně na stole a každý den svůj procesor nepřetaktoval alespoň o další MHz. Samozřejmě s připojeným multimetrem do kontrolních bodů napětí vyvedených pěkně v rohu desky vedle tlačítek pro zapnutí, reset a smazání nastavení CMOS.


 

Mezi měřícími body a sloty DIMM se nachází čip od IOR International. Ten se stará o řízení digitálního napájení desky a Gigabyte (samozřejmě) uvádí, že jde o špičku ve svém oboru.


 

G1.Sniper 5 je vybaven malým větráčkem, který alespoň u nové desky není prakticky slyšet. A kdyby být slyšet začal, můžete ho snadno odšroubovat a většině konfigurací to asi bude jedno.

Panel se zadními výstupy zatím sympaticky udržuje jeden konektor PS/2 a dva USB 2.0. Dva konektory HDMI i jeden DisplayPort jsou pozlacené, to stejné platí pro výstupy audia. Tady Gigabyte ale těžce zapomněl na popisky, když už zlatá zavrhla možnost audio výstupy barevně odlišit dle zavedených pravidel. Takže při zapojování reproduktorů, sluchátek či mikrofonu do zadního panelu budete prostě muset kouknout do manuálu. Jeden z výstupů RJ-45 má se svou síťovkou na svědomí Intel, druhou pak BigFoot Networks s dobře známým Killer2000.


 

Počítejte se mnou: 1, 2, 3, 4… 1150. A všechny prý zlacené 15mikrometrovou vrstvičkou drahého kovu žlutavé barvy. Rozteč děr pro chladič je kolem patice 1150 naštěstí stejná jako v případě LGA 1155 či LGA 1156.


 

Nakonec jsem si nechal pár fotek v lehkém přítmí. Můžete si tak vychutnat podsvícené oddělení PCB zvukovky od zbytku desky, stavový displej nebo lebku ve stínu GeForce GTX 680.


 

 

G1.Sniper 5 má nové UEFI, ukáži vám však zatím jen dvě první obrazovky nového vzhledu. UEFI se budeme věnovat detailněji u Z87X-UD3H a snad kromě trochu víc řádku u časování pamětí mezi nimi není rozdíl. I u Snipera můžete přepnout zase zpátky do „starého“ UEFI.


 

 


  

Z87X-UD3H: střední třída s funkcemi highendu

Když jsme tu s kolegou Radkem Bábíčkem postupně přicházeli na všechno, co Z87X-UD3H nabízí, přestávalo nám být jasné, jak chce Gigabyte prodávat dražší desky. UD3H totiž v podstatě neuspokojí jen zájemce o nejsilnější konfigurace Multi-GPU a možná opravdu extrémní overclocking. Jinak je třeba rozdílů oproti Sniperovi dost málo. A to není ani tak výčitka řadě G1 jako spíš pochvala pro novou UD3H. Posoudit můžete koneckonců sami už zadní části balení.


 


 

Už to, že Gigabyte neušetřil těch pár dolarů za licenci SLI i pro UD3H je sympatické, vrcholem je však dvoucestné SLI. Dvě GeForce GTX Titan by vám však mohly stačit. Oproti Sniperovi ve výbavě ještě „chybí“ kombo Wi-Fi síťovka a Bluetooth 4.0.

 


 

Videovýstupy už nejsou zlacené, zato tu máte i DVI-D a D-Sub. Trochu překvapivě jsou naprosto všechny USB na zadním panelu ve specifikaci 3.0. Oproti Sniperovi se UD3H uskromnila také na pouhou jedinou síťovku. Ale jedná se o kvalitní řešení od Intelu. Gigabyte uvádí, že každý konektor USB 3.0 má své vlastní oddělené napájení. Případný zkrat tak nevyřadí všechny jako u řešení se společným napájením, ale právě jeden.

  
 

Černé kondenzátory na deskách Ultra Durable 5 mají mít garantovánu maximální účinnost po 10 000 hodin provozu na 105 stupních Celsia (pak se nemají rozpadnout, jde o minimální dobu s nejvyšší efektivitou). Výrobcem je Nippon Chemi-Con. Napájecí kaskáda pro procesor má „jen“ osm fází. Kontakty v patici mají mít stejnou vrstvičku zlata jako u Snipera.


 

A tady už je pravý horní roh desky, který vypadá skoro jako u Snipera. Ano, overclockeři zde najdou své měřící body, reset, zapnutí/vypnutí, smazání CMOS i stavový displej. A stejný je i čip spravující digitální napájení (IOR).

Na zvuku u obyčejnějších desek Gigabyte také udělal pokrok. Je zde sice pořád čip od Realteku, ale jedná se o novější ALC 898. Ten má být i díky operačnímu zesilovači zajistit citelně lepší zvuk než současná generace. Gigabyte mluví o tom, že zesilovač zvládne zátěž 600 Ω a je nastaven pro herní zvuky.


 

 

 

Nové (dvojté) UEFI a App Center

Všechny následující obrázky pocházejí z UEFI základní desky Z87X-UD3H, ale jak už jsem napsal, u G1.Sniper 5 je prakticky totožné. Navíc se vyvíjí dost rychle a v současnosti už je k dispozici beta F6. 

Děsí-li vás základní modrý vzhled nového UEFI a jste spíše příznivcem Ještěřů než Vesmírných lidí, pak si můžete přepnout na dvě další schémata:

Mě spíše vyděsilo to, že hned po vstupu do UEFI jsem viděl pomalu a trhaně skrolující nápovědný text úplně vespod. Říkal jsem, že celé nové UEFI bude asi omalovánkový šnek.

 

Šeredně jsem se ale mýlil, ono je to celé rychlé opravdu bleskově a jediným failem je ta nápověda dole. A vlastně je to i docela přehledné, jelikož je to jen trochu jinak poskládaný klasický BIOS s čísly, volbami a nově navíc táhly (slidery).


 

Parádní je možnost si menu poskládat v podstatě, jak potřebujete. To samozřejmě potěší hlavně ty, kdo se zabývají přetaktováním, nebo mají ladění v UEFI/BIOSu jako koníčka.


 

Po stisku F2 se dostanete do „klasického“ režimu UEFI. Ten se velmi podobá AwardBIOSu, jen můžete navíc používat i myš.


Gigabyte už před časem na svém Facebooku poodhalil nový EasyTune, s deskami Z87 máme samozřejmě možnost si ho vyzkoušet. Je toho ale víc a začíná to do černo-modré převedeného vzhledu instalačního CD.


Jestli tomu rozumím dobře, tak obrázky z EasyTune nemůžeme bez porušení NDA Intelu (a brutální retuše) pořádně ukázat, takže zatím připomenu jen vylepšení nastavení řízení ventilátorů.

MMF24

Povoleny nejsou ani žádná čísla z benchmarků, takže vám můžu jen říct, že výkonnostně (nepřekvapivě) vychází stejný procesor v G1.Sniper 5 i v Z87X-UD3H zhruba nastejno. Oproti Z77X-UD5H má Z87X-UD3H při srovnatelném osazení a nastavení zhruba o 10 W méně na wattmetru. Vše ostatní už dozvíte příští týden.