Hlavní navigace

Prezident Zeman podepsal „bič na operátory“. Zákazníci už nebudou zotročováni

11. 7. 2013

Sdílet

 Autor: Redakce

Začátkem roku jsme psali o novele Zákona o elektronických komunikacích, který měl zásadně ovlivnit, co si telekomunikační společnosti mohou dovolovat směrem k zákazníkům. Zákon prošel horní i dolní komorou parlamentu a včera jej také podepsal prezident Zeman, takže bude už brzy zaveden do českého právního systému. O co jde? Skupina poslanců v čele Janem Husákem připravila návrh, který v konečně podobě (po zahrnutí pozměňovacích návrhů) ovlivní vztah operátor/zákazník především ve třech oblastech.

1. Sjednávání smluv na dálku – Protože vám operátor nemůže říct všechny podrobnosti v době objednávky (typicky při telefonním hovoru), jste v nevýhodě. Společnost si může některé skutečnosti přibarvit nebo zamlčet. Podle novely budete moci odstoupit od smlouvy do 14 dnů, které se však začnou počítat až do doby, kdy vám operátor všechny potřebné dokumenty poskytne.

ICTS24

2. Automatické prodlužování smlouvy – Pokud uzavřete smlouvu na dobu určitou, operátor po uplynutí lhůty nemůže smlouvu automaticky prodloužit. Podle novely musí účastníka kontaktovat nejdříve 3 měsíce a nejpozději 1 měsíc před ukončením smlouvy, vysvětlit mu skutečnosti a sdělit způsob, jak se ze smlouvy vyvázat.

3. Pokuty za předčasné ukončení smlouvy – Původní návrh měl pokuty za předčasné ukončení smlouvy na dobu určitou úplně zrušit. Po aplikovaných změnách jen vyjasňuje, co si operátor může dovolit. Pokud byl součástí smlouvy na dobu určitou dotovaný telefon, musí zákazník v případě předčasného ukončení smlouvy doplatit zbytek ceny. A co se týče volání, může vám operátor udělit maximální pokutu ve výši pětiny paušálu nebo plnění za každý měsíc, který vám zbývá do konce. Když tedy platíte 500 Kč měsíčně a do konce smlouvy vám zbývá 10 měsíců, při předčasném ukončení budete muset zaplatit 500/5 Kč × 10 měsíců, tedy 100 × 10 = 1000 Kč.