Hlavní navigace

Prima nápad: venkovní lavičky se solárním panelem a nabíječkou pro mobil

5. 5. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

V amerických parcích mají další novinku. Do parku poblíž Bostonu byly nainstalovány lavičky ve tvaru slzy. Nejsou to však lavičky ledajaké.

Projekt SOFT Rockers pod sebou skrývá především vrácení pohody do měst a doslova „alespoň částečné odreagování od těžkých a studených budov“. V rámci prvního projektu byla vytvořena houpací dřevěná lavička ve tvaru slzy obsahující solární panel s baterií a osvětlení.

Lavička č.1 

Sluneční energie je po celý den ukládána do integrované baterie a kdokoliv může přijít, pohodlně se usadit na „lavičku“ (jde to i ve velmi krkolomných pozicích), a pomocí tří USB portů nabíjet své elektrické kapesní zařízení. Spustit si hudbu na MP3, přečíst si noviny na tabletu anebo jen využít energie a zavolat si z vybitého mobilního telefonu. Když se k večeru setmí, atmosféru může dokreslit ještě pruh zářivek. Na večerní posezení přáteli v parku to opravdu nemusí být špatné.

Lavička č.2

Využití by kde kdo našel i u sebe na zahradě, komerční prodej se ale zatím ještě neplánuje. Bohužel ani v parcích České republiky se zatím neplánuje využití těchto laviček. Položme si ale ruku na srdce a zodpovězme si jednoduchou otázku: „Jak dlouho by lavičky zůstaly v provozuschopném stavu?“

MMF24

Lavička č.3

Zdroj: SOFT Rockers (via Engadget)

Autor článku