Hlavní navigace

Příští týden ČTÚ zahájí aukci kmitočtů, která možná přinese 4. operátora a LTE

Sdílet

Zdroj: Redakce

Český telekomunikační úřad už příští týden spustí aukci o volné kmitočty z divitální dividendy (ukončeného analogového vysílání) v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz. Bude to stěžejní událost pro vývoj telekomunikací v příštích deseti patnácti letech.

Rozdělování rádiových frekvencí bude na dlouhou dobu ukončeno a aktuální aukce rozhodne například o tom, jestli na náš trh vstoupí čtvrtý plnohodnotný operátor, upevní se pozice stávajících, případně zdali budou vhodné podmínky pro virtuální operátory.

Operátoři
Kdo zaplní díru na trhu?

ČTÚ zmiňuje: „Jedná se zejména o podmínky, které mají za cíl podpořit vstup nového operátora tak, aby mohl plnohodnotně působit na již existujícím trhu. Proto návrh obsahuje i povinnost národního roamingu pro úspěšné uchazeče o kmitočty v pásmu 800 MHz a závazek velkoobchodní nabídky služeb poskytovaných na nových sítích. Tento závazek umožní poskytování mobilních služeb virtuálními operátory.

Pokud by tedy některý ze stávající trojky vyhrál volné kmitočty, musí na nich povolit národní roaming pro ostatní, a tedy i vytvořit velkoobchodní smlouvy pro další operátory.

Snad se také podaří dostát závazku, že by v Česku měl být dostupný 4G internet (ne ten od T-Mobilu) pro 90 % populace.

CS24

Schválení dokumentu představuje jeden z vrcholů dlouhodobé práce Českého telekomunikačního úřadu. Aukce sama pak má za hlavní cíl zajistit pro občany a podnikatele špičkové mobilní služby čtvrté generace,“ konstatuje Pavel Dvořák, předseda Rady ČTÚ a dodává: „Mohu ujistit, že vytváříme rovné podmínky pro všechny účastníky aukce bez výjimky.

Zdroj: ČTÚ