Hlavní navigace

Přivedl AMD na buben, teď poučuje Intel. Rady Hectora Ruize budoucímu CEO

22. 3. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Je to skoro neuvěřitelné, ale letos tomu bude pět let, co pozici generálního ředitele Advanced Micro Devices opustil Hector Ruiz. AMD převzal v roce 2002 po Jerrym Sandersovi jakožto prosperující firmu s úspěšnou řadou procesorů K7, vydání ještě zdařilejší rodiny K8 bylo na spadnutí. V roce 2008 už Dirkovi Meyerovi předával trosku s obrovskou každoroční ztrátou, ještě větším dluhem a beznadějnými produkty. Později sám přiznal, že AMD zaspalo růst prodejů notebooků, když nedokázalo nabídnout konkurenceschopný mobilní procesor.

Píše se rok 2013 a odvěký nepřítel AMD hledá nového generálního ředitele (ten současný, Paul Otellini, hodlá v květnu firmu opustit). Ať už se jím stane kdokoliv (objevily se i spekulace, že by se do Intelu mohl vrátit „průšvihář“ Patrick Gelsinger), Hector Ruiz má pro Intel několik přátelských rad. Podělil se o ně v blogpostu pro Bloomberg BusinessWeek.

Intel podle něj není stejná společnost jako před deseti lety a nový šéf bude čelit úplně jiné situaci, než Paul Otellini nebo jeho předchůdci. Ve stále rostoucím segmentu mobilních zařízení Intel tahá za kratší konec provazu a je na tom tedy podobně, jako odjakživa AMD. Intel potřebuje říci světu, že není pouze výrobcem procesorů pro PC, a důsledně investovat do vývoje, než jej převálcují obratnější soupeři.

Ruiz také budoucímu šéfovi Intelu radí, aby společnost rozdělil. Ale ne tak, jako to Ruiz udělal s AMD, od kterého odtrhl továrny a vytvořil z nich Globalfoundries. Jedna autonomní divize by se měla zaměřit na servery a segment „big data“, další na PC a podobné trhy, a třetí by se měla věnovat čistě mobilním produktům, aniž by ji omezovala v rozletu tradičně silná orientace na trh PC, který se zmenšuje a časem do něj mohou proniknout výrobci původně mobilních čipů. (Ironií osudu je, že Intel takovou divizi měl, navrhovala procesory XScale na architektuře ARM, v roce 2006 ji ale prodal Marvellu.)

Jako paralelu uvádí Ruiz příklad Boeingu, který se soustředil pouze na velká letadla, ignoroval trh menších strojů pro regionální lety a nechal si tak vyrůst konkurenci v podobě brazilského Embraeru. Intel by tedy neměl se změnami otálet, aby nedopadl třeba jako Motorola. Ta také zaspala změny, které postihly její trh, a promrhala tak hodnotu, kterou si desítky let budovala. Intel proti takovému osudu není imunní, varuje Ruiz.

 

CS24

Jen škoda, že Hector Ruiz rozdává moudra až nyní a neřídil se podle nich za svého působení v AMD. Dá-li se říci, že Intelu v segmentu procesorů pro chytré telefony a tablety ujel vlak, pak AMD zatím ani nenašlo nádraží.

Zdroj: BusinessWeek