Hlavní navigace

Přivítejte Waymo. Sourozenec Googlu bude dělat auta s umělou inteligencí

13. 12. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Šeptanda byla pravdivá. Alphabet včera oznámil, že zakládá novou firmu pro výzkum a vývoj autonomních vozidel. Bude založena na osmi letech práce, která vznikla v laboratořích Google X. Technologie i tvůrčí tým teď bude vystupovat pod značkou Waymo (way forward in mobility, cesta vpřed v mobilitě).

Alphabet založil novou firmu Waymo
Alphabet založil novou firmu Waymo

Během osmi let auta najezdila přes tři miliony kilometrů v běžném provozu. Google navíc trénoval umělou inteligenci na více než miliardě kilometrů simulovaného provozu na počítačích. Aktuálně má v provozu zhruba 60 vozů a jezdí ve čtyřech městech čtyř různých států (Mountain View, Phoenix, Austin a Kirkland).

 

Waymo zatím nepotvrdilo zprávu, že by ukončil vývoj vlastního vozu. Na svém webu ale zmiňuje, že technici už připravili tři generace aut a na cestě je čtvrtá. Jako první v Googlu upravili Toyotu Prius, později přidali Lexus RX 450h a nakonec před dvěma lety vytvořili ono vozítko bez volantu a pedálů. Na silnicích za běžného provozu jej otestovali loni na podzim, za volant posadili slepce (viz video).

Onou chystanou čtvrtou generací bude hybridní minivan Chrysler Pacifica. Alphabet se s Fiat Chrysler Automobiles dohodl na výrobě 100 vozů, které už při prvotním návrhu počítaly s tím, že budou vybaveny desítkami senzorů, které sledují okolí auta a které tvoří oči umělé inteligence. Ty na rozdíl od toho lidského vidí celé 360° okolí.

První Pacificy by měly z továren vyjet ještě letos. Budou mít volat i pedály, ale Waymo je stále plně zavázáno vizi, kdy v autě nebudou řidiči, ale jen cestující. Robotičtí řidiči by v budoucnu mohli pracovat ve veřejné dopravě, taxících i kurýrních společnostech.

Jestli u toho bude jen Fiat Chrysler Automobiles, nebo budou s Waymo spolupracovat i jiné automobilky, na to zatím firma bohužel neodpověděla.

MMF24

Zdroj: Waymo