Hlavní navigace

Přizpůsobení informačních bublin v oznamovací oblasti

5. 5. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Prostřednictvím oznamovacích bublin, nebo též oznamovacích dialogových oken, nás Windows 7 i starší verze informují o celé řadě vzniklých situací, od detekce a instalace nového zařízení, přes zprávy a doporučení Centra akcí až po individuální oznámení nejrůznějších aplikací. Ve výchozím nastavení by se měly bubliny zobrazovat 5 sekund, tuto dobu je však možné změnit.

Otevřete nabídku Start a klepněte na Ovládací panely. Poté přejděte na Usnadnění přístupu | Centrum usnadnění přístupu a v dolní části okna klepněte na odkaz Používat počítač bez obrazovky.

Otevře se stejnojmenný panel, ve kterém se nachází položka pojmenovaná Jak dlouho mají zůstávat otevřena oznamovací dialogová okna systému Windows?. Z rozbalovací nabídky vyberte požadovanou dobu zobrazování, na výběr přitom máte intervaly od 5 sekund do 5 minut. Nastavení pak potvrďte klepnutím na OK, přičemž změna by se měla projevit okamžitě.

Vypnutí informačních bublin

Najde se také celá řada uživatelů, kterým nápovědy a aktuální informace o různých funkcích zobrazované prostřednictvím bublinových zpráv vadí. Naštěstí je můžete zcela vypnout jednoduchým zásahem do systémového registru.

Nástroj Editor registru spustíte tak, že stisknete Win+R, do políčka zadáte řetězec regedit a klepnete na tlačítko OK. Nejprve přejděte do větve:

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced

V pravé části okna vyhledejte hodnotu EnableBalloonTips. Pokud se zde nenachází, klepněte na volnou plochu pravým tlačítkem, zvolte příkaz Nový a v nabídce klepněte na položku Hodnota DWORD (32bitová). Novou hodnotu pojmenujte EnableBalloonTips.

Poté na ni klepněte na ni pravým tlačítkem a z nabídky zvolte Změnit. Do pole Údaj hodnoty vepište 0 a potvrďte tlačítkem OK. Poté zavřete Editor registru a restartujte počítač.

MMF24

TIP: Dobu zobrazování informačních bublin můžete změnit také prostřednictvím Editoru registru. Přejděte do větve HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Accessibility. V pravé části se nachází položka MessageDuration. Do pole Údaj hodnoty vepište dobu, po kterou se budou bubliny zobrazovat (zadávejte v sekundách, výchozí a současně nejnižší hodnota je 5).

Čtěte také: Jak si vytvořit vlastní registrační soubor (REG)