Hlavní navigace

Přizpůsobení Oblíbených položek v Průzkumníku

17. 6. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Oblíbené položky na jednu stranu usnadňují přístup k některým umístěním v počítači, řada uživatelů však této možnosti nevyužívá. Zpravidla totiž neví, jak si do nich přidat vlastní odkazy. Jindy zase může být tato položka spíše překážkou, třeba v případě práce na netbooku s malým displejem. Poradíme oběma skupinám uživatelů.

Jak na Oblíbené položky

Přidání vlastního umístění do Oblíbených položek je velmi jednoduché. Stačí v pravé části Průzkumníka otevřít příslušnou složku nebo umístění, poté klepnout pravým tlačítkem na odkaz Oblíbené položky a z kontextové nabídky zvolit příkaz Přidat aktuální umístění k oblíbeným položkám.

Odkaz na danou složku se vzápětí objeví v seznamu:

Jednotlivé položky můžete libovolně přesouvat a uspořádat tak zcela podle potřeby:

Díky tomu se mohou Oblíbené položky stát docela praktickým nástrojem, který umožní rychlý přístup k často navštěvovaným složkám. Pokud chcete některý z odkazů odstranit, klepněte na něj pravým tlačítkem a z kontextové nabídky zvolte příkaz Odebrat.

Odstranění Oblíbených položek

V případě, že vám Oblíbené položky nevyhovují nebo zbytečně zabírají místo v navigačním panelu, můžete je snadno odstranit drobným zásahem do systémového registru.

Díky tomuto nastavení se přestanou Oblíbené položky zobrazovat také v dialogových oknech pro uložení nebo otevření souboru v běžných aplikacích.

Nástroj Editor registru spustíte tak, že stisknete Win+R, do políčka zadáte řetězec regedit a klepnete na tlačítko OK. Nejprve v levém panelu přejděte do větve:

HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{323CA680-C24D-4099-B94D-446DD2D7249E}\ShellFolder

V levé části klepněte pravým tlačítkem na položku (klíč) ShellFolder a z kontextové nabídky zvolte příkaz Oprávnění. Otevře se okno, ve kterém v horní části klepnutím označte položku Administrators. Poté v části Oprávnění pro Administrators zatrhněte kolonku Povolit u položky Úplné řízení. Poté nastavení potvrďte klepnutím na OK.

Následně v pravé části klepněte pravým tlačítkem na položku Attributes a z nabídky zvolte příkaz Změnit. Do pole Údaj hodnoty napište řetězec a9400100. Potvrďte klepnutím na OK a restartuje počítač, čímž změnu aplikujete.

MMF24

Pokud chcete Oblíbené položky do Průzkumníku vrátit, postupujte stejně, pouze do pole Údaj hodnoty vložte řetězec a0900100.

Více k tématu: Vyřešte nepohodlí navigačního okna v Průzkumníku