Hlavní navigace

Problémy s disky Samsung SSD 840 Evo se vrací, firma pracuje na opravě číslo 2

22. 2. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Samsung SSD 840 Evo byl velmi populárním a často doporučovaným SSD. Nicméně loni u něj byla objevena nepříjemná chyba: disk trpěl obrovskými propady výkonu při čtení dat, která byla zapsána před delší dobou. Samsung sice v říjnu vydal opravu, začátkem tohoto roku se ale objevily zprávy, že problémům disk nový firmware neučinil úplný konec. Nyní přetrvávání problému potvrdil i výrobce a vypadá to, že řešení problémů nebude tak snadné, jak do na podzim vypadalo.

Server PC Perspective minulý měsíc přetestoval disky SSD 840 Evo, které si pro tento účel na podzim uschoval. Překvapivě se ukázalo, že problém je i u exemplářů s novým firmwarem stále na světě, i když zpomalení bylo tentokrát méně výrazné. Uložené soubory po nějakých čtyřech měsících vykazovaly rychlost čtení mezi 200 až 250 MB/s a výkon byl obnoven jen pokud uživatel postižená data ručně přepsal. Problémy zdá se nepozorují všichni uživatelé disků 840 Evo, Samsung je ale uznal a oznámil, že pro něj hledá řešení.

Intenzita je tentokrát nižší, problém s propadem výkonu u starších dat je ale zpět (Zdroj: PC Perspective)
Intenzita je tentokrát nižší, problém s propadem výkonu u starších dat je ale zpět (Zdroj: PC Perspective)

Zpomalení by mělo být způsobeno stejným fundamentálním problémem, tedy změnou náboje v průběhu času. Propad rychlosti čtení byl způsobena tím, že firmware disku tyto změny nedokázal tyto změny brát správně v úvahu a uchyloval se k agresivními režimu čtení, který je pomalý. Problém byl nejspíše zvýrazněn tím, že paměť TLC je komplexnější než MLC. Zvládnutí jejích vlastností je zřejmě větším problémem, než s čím se původně počítalo. Nezdá se ale, že by šlo přímo o slabinu technologie TLC, jelikož u dalších úložišť s tímto typem NAND se problém zatím neukázal.

Vyjádření k problému, které Samsung poskytl webu PC Perspective
Vyjádření k problému, které Samsung poskytl webu PC Perspective

V čem je přesně příčina toho, že se u 840 Evo problém objevil znovu, není zatím známo. Podle vyjádření Samsungu jsou příčiny stále zkoumány a zatím asi není jasné, jak dlouho bude trvat, než se vyvine firmware s opravou. Samsung proto mezitím přijde s dočasným řešením, kterým bude nástroj obnovující výkon tak, že postižená data znovu zapíše. To bude pro optimální výkon třeba provádět periodicky (což asi ti z nás, jímž víc leží v žaludku omezený počet přepisovacích cyklů u NAND, moc neocení). Tento nástroj má být součástí softwaru Samsung SSD Magician a uvolněn má být někdy příští měsíc – tedy v březnu.

 

Doufejme tedy, že tentokrát se už problém podaří vyřešit definitivně. Otázka je, zda se to obejde bez toho, aby se disk interně přepisoval na pozadí. To by potenciálně mohla být problematická věc (například v případě výpadku napájení by mohlo dojít k poškození dat).

MMF24

Zdroje: PC Perspective (1, 2)