Hlavní navigace

Proč si dnes na Cnews nepřečtete recenzi na Windows 10?

29. 7. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Možná jste čekali, že dnes vyjde recenze Windows 10. Bývalo zvykem, že v době uvedení produktu bylo možné současně vydat recenzi. Možná tušíte, že „zrada“ spočívá v tom, že Microsoft naprosto změnil zavedený řád. Windows poprvé bere jako službu a jejich nástupce proto neplánuje. K tomu ještě byly termíny napjaté.

Tip: Den D je tady. Microsoft vydal Windows 10. Už můžete stahovat ISO

Výsledek je takový, že k finálnímu sestavení jsme se dostali 16. července. Resp. jej v tento den dostali Windows Insiders. Microsoft ale neposkytl instalační soubory ISO, a protože jsem chtěl provést přímý upgrade z Windows 8.1, abych viděl, jak se systém bude chovat a postupoval co možná nejrychleji a nejčistěji, vyrobil jsem si patřičné ISO během druhého dne pokusů.

Ačkoli šlo fakticky o v tu chvíli finální verzi, z dnešního pohledu finální úplně nebyla. Jak Microsoft slíbil, tak udělal – od uvedeného data až do konce července vydával další aktualizace, které operační systém dále odlaďovaly. Za finální produkt lze považovat až sestavení 10240 i se všemi aktualizacemi. Za pravdu mi dává aktualizace KB3074683.

Nová verze pro den vydání

Ta byla objemná a shodila na nás velký balík oprav. Důležitost aktualizace dal Microsoft najevo tím, že lehce změnil označení verze Windows. Stále jde o sestavení 10240, ale celé označení je 10240.16405.150725-1815.th1. Před aktualizací ovšem na druhém místě nebylo 16405, nýbrž 16384, jak připomíná WinBeta.

 

Celá situace vznikla tím, že se Windows berou jako služba. Ve chvíli, kdy je systém konstantě vylepšován, nemůže být nikdy hotový a nemůže tedy ani vývojový cyklus dosáhnout fáze RTM. Proto ani neproběhl klasický cyklus, kdy hotová Windows dostali do rukou výrobci počítačů a od dokončení do data všeobecné dostupnosti uplynulo zhruba čtvrt roku.

Proto jsme ani my neměli možnost předčasně zkoušet hotový produkt, protože dříve jednoduše neexistoval. Opět zdůrazňuji, že pojem hotový bychom měli používat opatrně. Ve skutečnosti se jedná o dočasně šířenou stabilní verzi, jež byla vybrána k široké distribuci, ale kterou zanedlouho nahradí další. Zpátky k recenzi.

CS24

Recenze versus „recenze“

Protože odmítáme recenzovat produkt takříkajíc podle krabice, musíme systém dostatečně dlouho používat a aktivně s ním pracovat. Hodnotit nehotové vydání není férové – na poslední chvíli se může něco změnit. Prakticky tak máme finální verzi k dispozici až ve stejný den jako vy, žádný zmínění hodný náskok jsme nedostali.

Je jistě pochopitelné, že chcete něco vědět o produktu, který je k dispozici už dnes. Jenže vám z výše popsaných důvodů zatím nemůžeme odpovědět komplexně. Proto jsem několikrát nejen já doporučil, abyste zatím s upgradem nepospíchali. Recenzi tedy očekávejte, ale ne dnes a ne zítra. Pokud vám jiné médium údajně nabídlo recenzi, nešlo ve skutečnosti o recenzi. Důvody jsem popsal výše. My vám prozatím můžeme pouze nabídnout přehled novinek ve Windows 10, které budou stát za to.