Hlavní navigace

Prodali jsme milion konzolí za 24 hodin, chlubí se Sony. Co na to historie?

18. 11. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Shuhei Yoshida ze Sony Computer Entertainment se na Twitteru pochlubil, že během 24 hodin od začátku prodeje ve Spojených státech a Kanadě společnost prodala více než jeden milion konzolí Playstation 4. Překonala tak svůj vlastní, leč stále úctyhodný rekord: v roce 2000 se během prvního dne prodalo 980 000 Playstationů 2 v méně lidnatém Japonsku.

Do prodaného milionu se samozřejmě počítají i konzole, které zákazníci měli předobjednané; již v srpnu prý bylo v pořadníku zapsáno na 600 tisíc lidí. Ačkoliv srovnání s Playstationem 2 může vyvolávat dojem, že rekordní prodeje v prvních dnech nejsou ničím výjimečným, není tomu tak. Ostatně je tomu osm let, co se začal prodávat Xbox 360, a sedm let od vydání Playstationu 3. Mnoho hráčů jistě čekalo na novou generaci konzolí jako na smilování.

Kupříkladu Playstationu 3 se prodalo jen 197 000 kusů za celý první týden. Menší zájem se tehdy dal očekávat, PS3 přišel na trh později než Xbox 360, byl dražší ($499 za verzi s 20GB diskem) a Sony se tehdy potýkalo s nedostatkem modrolaserových diod pro mechaniky Blu-ray. Xbox 360 zaznamenal za první dva týdny 326 000 prodejů.

Sony PlayStation 4 Sony PlayStation 4

Z novějších konzolí si v prvních dnech prodejů velmi dobře vedlo Nintendo Wii U, vydané v listopadu minulého roku. Celosvětově se za první měsíc prodalo přes tři miliony konzolí. Pak ale zájem rychle vyprchal a katastrofálně nízké prodeje (160 000 kusů za celý druhý kvartál) se Nintendo s křížkem po funuse snaží vzkřísit slevami. Aktuální počet prodaných Wii U podle The Verge činí 3,91 milionu.

 

MMF24

Sony rozhodně míří výš. Do 31. března, kdy společnosti končí fiskální rok, chce prodat celkem pět milionů Playstationů 4. Černou kaňkou na severoamerickém vydání (a prodejním rekordu) je závada „BLoD“. Na Amazonu se množí nespokojení uživatelé, kteří konzoli udělují nejnižší možné hodnocení (jednu hvězdu); podle The Verge tyto tvoří až 40 % všech uživatelských recenzí. Sony se ale oficiálně nechalo slyšet, že závada postihuje jen 0,4 % (tedy řádově tisíce) přístrojů.

Zdroj: NBC News, The Verge, IGN