Hlavní navigace

Prodeje OLEDů deklasovaly stagnující QLED

15. 8. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Analytici předpokládali převahu televizorů s obrazovkou typu QLED nad OLEDy, ale nyní to vypadá na pravý opak. Prodeje OLEDů rostou, zatímco QLED spíše klesá. Podle jiných analytiků z IHS Markit však na konci minulého roku již OLED vyhrál. V první kvartále tohoto roku se prodalo 470 tisíc OLEDů a 366 tisíc QLEDů. Rok předtím byl poměr opačný a QLED s přehledem vedl (679 tisíc vs. 218 tisíc).

Je za tím určitě i fakt, že QLED vyrábí jediná firma (Samsung), zatímco OLED je záležitostí více výrobců, byť samotné panely pochází pouze od LG. OLEDy tak vyrábí Panasonic, Philips, Sony, na jiných trzích pak Grundig, Toshiba a další, logicky i samotné LG. To dělá v součtu hodně, přestože celkově je největším výrobcem televizorů Samsung.

(zdroj: Bussiness Korea) (zdroj: Bussiness Korea)

Samsung se loni pokusil ustavit QLED alianci společně s čínskými společnostmi HiSense a TCL, ovšem HiSense již oznámil uvedení svého prvního OLED televizoru (vyrábí také televizory označené jako ULED), čímž se aliance trošku rozpadá.

TipOLED, QLED a Smart TV. Jaké jsou nejlepší televizory roku 2017?

I u samotného Samsungu se dlouho spekuluje, že opět začně vyrábět televizory s obrazovkou OLED, zřejmě by však nešlo o displeje od LG, ale nějaké vlastní vylepšené, které možná už někde neveřejně vyvíjí. Možná ale tou dobou už bude mít vylepšenou technologii microLED, na které ovšem i ostatní výrobci také pracují (jen pod jiným názvem).

TipTelevizory QLED pro rok 2018 jsou neviditelné. Samsung spojil vše do jednoho kabelu

KL24

Každopádně aktuální čísla ukazují, že v segmentu high-endu začíná vyhrávat OLED, a pokud s nimi zaplaví domovskou Čínu i HiSense, podíl QLEDu ještě klesne. Samsung by jej mohl pustit do svých nižších řad, neboť narozdíl od OLEDu nejde o nějak drahou výrobní technologii.

Celkově jde však o minoritu u obou technologií, všechny OLED televizory dohromady měly v dubnu jen půl procenta trhu, přestože jejich cena hlavně u modelů LG klesla na přijatelnou úroveň. Ostatní výrobci si ale OLEDy ponechávají jen pro drahé modely.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.