Hlavní navigace

Produkce displejů AMOLED bude příští rok mnohem lepší

29. 11. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

V Koreji, Tchajwanu a Japonsku příští rok vyrostou nové továrny, které by měly pokrýt vysokou poptávku. Největšímu výrobci Samsung Mobile Display poroste konkurence a už si nebude škudlit displeje jen pro své high-end telefony. Nástup Samsungu s (Super) AMOLED byl v roce 2009 agresivní, ještě letos si drží 90 % trhu.

Nová továrna 5,5. generace by v příští roce měla pomoci zvýšit produkci z 3 milionů na 30 milionů panelů měsíčně. Ale celkový podíl na trhu Samsungu klesne zřejmě na 70 %, společně s LG si Jižní Korea udrží 80 % podíl na všech vyrobených AMOLED.

Nedostatkové AMOLED panely nutily výrobce k přechodu zpět na (Super) LCD, např. další revize HTC Desire,  zdroj: HTC

Další konkurent, tchajwanský AU Optronics, využije dvou 3,5G a jedné 4,5G továrny (ta je v Singapuru) a později je převede na nové výrobní postupy / další generaci. O své slovo si řeknou také Chimei Innolux, který má zvýšit výrobu a Wintek, jenž teprve továrnu rozjede. A v Číně vyrostou nové fabriky pro OLED panely.

Rok 2011 bude zřejmě prvním, kdy technologie (AM)OLED začne u high-end telefonů přebírat pozici po LCD. Ale tekuté panely nemůžeme ještě podceňovat, to by nám inženýři Sony nebo Philips dali.

Zdroj: Phone Arena, Digitimes