Hlavní navigace

Prohlédněte si CeBIT 2009 hezky doma (+ hostesky)

7. 3. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

USB flashky a chlazení

USB flash klíčenky

Abychom se nepouštěli hned do technických složitostí, podíváme se na lehce komickou část celého veletrhu. Prakticky u každého výrobce pamětí (A-Data, Kingston, Kingmax, Geil, Patriot, Super-Talent....) jsme mohli vidět pěknou řádku různých USB paměťových karet. Co je ale zajímavé, tak se výrobci prakticky vůbec nepouštějí do klasických řešení a přinášejí stále častěji flash klíčenky v nejroztodivnějších tvarech. Ostatně na fotkách sami dost dobře uvidíte, co jsou schopny tyto firmy vymyslet.

Ve valné většině případů se jednalo o kýčovité kousky pro mladší generace, ale zastavili jsme se u A-Data, kde nám ukazovali jejich klíčenku pojmenovanou jako Octopus. Jedná se zcela originální řešení, za které ostatně výrobce dostal i významné ocenění iF Produkt Design Award 2009. Tato malá flash má v „čumáčku" (vypadá spíše jako malé prasátko než chobotnička) zabudovaný magnet, čili si ji můžete nechat pověšenou na lednici, lampičce atd. Z praktického pohledu ale rozhodně toto řešení příliš vhodné není - asi těžko bude někdo nosit takto rozměrný disk v kapse.

Chlazení

Kolega Radek Bábíček vám již přinesl report ze stánku Scythe (pokud jste článek minuli, určitě to napravte, už samotný monster chladič Godhand za to stojí) a my se nyní podíváme k dalším výrobcům. Za zmínku zcela jistě stojí stánek Arctic Cooling - především pak jejich Accelero Xtreme pro grafické karty z rodiny Radeon HD 4870 X2 nebo GeForce GTX 260/280/285.

Accelero Xtreme

 

Hlavně první z této dvojice se nám opravdu líbil, neboť právě tento kousek představuje zcela první nereferenční a přitom vzduchový způsob chlazení dvoujádrové grafiky HD 4870 X2. Mezi další novinky pak patří docela povedený chladič operačních pamětí - jeho provedení umožňuje osadit celou sadu i přídavnými ventilátory k získání maximálního chladícího výkonu.

 

U Thermaltake to tradičně „vře". Spousty chladičů, ventilátorů, skříní, vodních řešení atd. Nejednalo se samozřejmě o samé novinky a většinu z těchto produktů je možné běžně najít na webových stránkách výrobce. Zaujal nás ale chladič Spin Q u kterého se opět vyskytovala cedulka s honosným titulem iF Produkt Design Award 2009 (RedDot design award). Mezi novinky pak patřil chladič V1 v měděném provedení určený pro všechny současné patice (kompatibilní i s LGA 1366).

Nechyběly ani kompletní sady vodního chlazení spolu s jednotlivými bloky - to ale u Thermaltaku asi nikoho nepřekvapí. Nedávno uvedené nové skříně do reportáže umisťovat nebudeme, neboť máme rovnou tři připraveny pro samostatné recenze.

Na stánku Cooler Master nás překvapil fakt, že většinu nových či chystaných produktů měli hezky schovaných v uzavřené zóně, kam bylo možné se dostat jen na základě pozvání nebo předložení press karty. Běžní návštěvníci tedy mohli pouze shlédnout pár produktů v malé vitrínce.

V10

 

Uvnitř se ale bylo na co dívat - kromě již popsané skříně s pěti nezávislými počítači rozhodně stál za pozornost (a stále fotící novináři toho byly důkazem) brutální chladič V10. Až nevídaně masivní konstrukce celého pasivu je doplněna velmi robustní plastovou konstrukcí s jedním výkonným ventilátorem (až 2400 rpm s 90 cfm). Z fotek vám asi bude dost dobře jasné, proč jsme zvolili označení „brutální".

Zdroje, SSD a paměti

Zdroje

Z pohledu napájení se celý CeBIT nesl ve znamení certifikace 80Plus. Prakticky na každém stánku jednotlivých výrobců bylo možné najít alespoň jeden zdroj s označením 80 Plus (Bronze, Silver nebo Gold). Ostatně o zdrojích Seasonic vám již napsal kolega Lukáš Václavík - na CeBITu bylo možné jen u tohoto výrobce vidět hned několik modelů s nejvyšším certifikátem Gold.

 

U Enermaxu jsme tyto certifikáty viděli také ovšem nejvíce nás zaujal nový zdroj označovaný jako Revolution (80Plus Silver 850 W, 950 W, 1050 W a 1250 W). Na rozdíl od většiny ostatních zdrojů je proveden v kompletně matné povrchové úpravě s lehkým zrnem, čili se hodí spíše do masivních hliníkových skříní, kde může vypadat opravdu pěkně. Výkon byl simulován ve speciálním boxu z plexi-skla kde pomocí sady výkonných žárovek ohřívaly celý zdroj až na teplotu blížící se 80 °C - i přes to ale na měřácích bylo vidět, že napájení je stále velmi kvalitní. Dále Enermax představoval i svou novou „zelenou" modelovou řadu (ECO80+ 350 W, 400 W, 500 W a 620 W), kterou demonstroval na pěkném modelu - ostatně z fotek poznáte sami.

 

 

Certifikát 80Plus jsme pak dále viděli například na stánku Chieftec (Gold) nebo Akasa (Bronze pro 750W a 1000W Freedom Power) a OCZ (400W, 500W a 700W ModXStream). O nečekaném počinui společnosti Sapphire (FirePSU 625 W) jsme vás už také informovali v samostatném článku.

SSD

SSD na tom byly velmi podobně, jako například grafiky GeForce GTS 250. Každý výrobce, co se zabývá operačními pamětmi, přinesl nějaký svůj SSD a bylo se opravdu na co koukat. Největší pozornost budil disk od společnosti A-Data s kapacitou celých 512 GB a jeho menší bráška v podobě 384 GB - dle slov průvodce po stánku se ale jedná o předprodukční vzorky, ke kterým není možné dodat více informací (o ceně ani nemluvě).

OCZ se naopak chlubilo disky Summit Series s rychlostmi 220 MB/s při čtení a 210 MB/s při zápisu. Samozřejmě nechyběly ani jejich starší modely Solid Series (155 MB/s a 90 MB/s) a Apex Series (230 MB/s a 160 MB/s).

 

Hlavním lákadlem stánku OCZ byl ale zcela jistě unikátní „SSD box". Tzv. Z-Drive je složen z 256GB SSD disků a dosahuje krásné kapacity 1 TB. Zajímavé ale je, že se celé toto řešení připojuje skrze PCIe ×8 a dosahuje neuvěřitelných rychlostí 600 MB/s při čtení a 500 MB/s při zápisu. Informace o ceně a datu zahájení prodeje se nám ale nepodařilo získat. Když už jsme u OCZ, nemůžeme vynechat její klávesnici s blokem OLED tlačítek.

Své SSD představovaly mimo jiné i společnosti Patriot (256GB Warp), Kingston (disky Intel X25-M a X25-E) nebo také SuperTalent, Geil apod. Pokud se ptáte, jak mohl Kingston představovat disky Intel, pak vězte, že právě Intel poskytuje své disky Kingstonu, který je následně vydává jako své produkty. To ale určitě nikomu nevadí, neboť Intel SSD disky navrhl výborně, jen kdyby je Kingston přinášel při dostupnější ceně.

Paměti a skříně

Operační paměti

Na poli operačních pamětí jsme nic zázračného nečekali, a tak byla naše pozice relativně snadná. Na stánky výrobců jsme se přirozeně podívat přišli, ale prakticky pokaždé jsme byli pouze seznámeni s nejnovějšími produkty, které ale byly představeny již před CeBITem. 

Všichni výrobci (Kingston, Kingmax, Geil, OCZ, Patriot, Super-Talent, Mushkin, A-Data...) se nejvíce chlubili svými novými triple channel kity pro Core i7 pracujícími s napětím do 1,65 V. Kromě společnosti SuperTalent měly na všech stáncích i modely dosahující na hranici 2000 MHz (PC3-16000).

Jediné změny (novinky), které by ale stály za zmínku, jsou velice prosté. Mushkin a Patriot začínají pomalu ale jistě měnit design svých heatspreaderů na pamětech. Konkrétně Mushkin u nových pamětí vypouští tradiční „žlábky" na horní straně a Patriot u svých modelů zavádí podstatně robustnější konstrukci, která navíc na horní straně značně přesahuje nad samotný paměťový modul - o vyšším chladícím účinku tedy nejspíše není třeba pochybovat.

Počítačové skříně

Pro fandy modingu (tuningu) bylo na CeBITu celkem dost co k vidění. Opravdu nespočet nových skříní snad všech světových výrobců, hromady upravených počítačů s perfektně propracovaným systémem vodního chlazení apod. My jsme se zaměřili především na značky světových jmen jako je Chieftec, Lian-Li, SilverStone apod. Především tito výrobci totiž zpravidla určují směr budoucího vývoje.

Snad každý stánek s high-end komponenty nebo s novými skříněmi byl doplněn o kompletně sestavenou skříň s nejvýkonnějším hardwarem, která byla navíc doplněna masivním systémem vodního chlazení. Nejvíce těchto specialitek bylo k vidění u stánku SilverStone a Thermaltake - především druhý zmiňovaný pak představoval kompresorové chlazení XPressar.

Je až neskutečné, co se dá nacpat do hliníkové minitower skříně SilverStone Sugo SG03 (viz také náš článek se Sugo SG03)

Hlavní chlouba loňského Computexu (viz náš článek s videem Ravena) skříň Silverstone Raven RV01B-W byla nyní již kompletně osazena a hlavně měla otevřenou bočnici. Právě vnitřní konstrukce s obráceným principem montáže komponent - všechny vstupy a výstupy ze základní desky a z přídavných karet jsou vyvedeny na horní straně skříně. Kolem tohoto počítače byl opravdu nemalý frmol a bylo velmi složité najít chvilku, kdy nikdo nekoukal dovnitř, abychom mohli udělat detailní fotku.

U Chieftecu jsme se setkali s opravdu rozsáhlou expozicí - jednalo se nejen o novinky, ale samozřejmě i o starší kousky. Velmi nás zaujala konstrukce počítačové skříně s monitorem - uživatel si může poskládat počítač do relativně běžné skříně, která má na své levé boční straně připevněn LCD panel. Toto řešení je velmi vhodné do kanceláří nebo pro uživatele, kteří PC často přenáší.

 

V expozici Lian Li nemohl chybět Armor Suit nebo skříň s originálním umístěním mechanik na boku.

Lehce nás zarazila velmi bohatá nabídka skříní pro HTPC. U každého stánku bylo k vidění minimálně pět různých modelů v provedení z hliníku nebo i z plastu, avšak obecně se všechny kousky velmi podobaly a žádný nepřinášel revoluční nápad či myšlenku.

U Cooler Masteru byla mimo jiné k vidění i skříň HAF 932, dále v lednu uvedená hráčská skříň Storm Sniper (CM Strom má být sub-brandem Cooler Masteru, a tak má samostatné stránky), Gigabyte vystavoval skříně Sumo a Akasa svoje Infiniti či Omegu stylizovanou dle větráčků Akasa Apache.

U stánku Sapphire jsme se ale zastavili na opravdu delší čas a slušně řečeno nám lehce spadla brada. I když počítačová „skříň" Banchetto 101 nepochází přímo z dílen Sapphire (ale od firmy Microcool), jednalo se o jednu z nejpoutavějších věcí na jejich stánku. Tato modulární dvoupatrová deska sloužící jako bench-table umožňuje osadit klasickou desku, zdroj, mechaniku a všechny potřebné komponenty tak, že jsou velmi rychle dostupné a jakkoliv vyměnitelné - pro nadšeného redaktora, který stále mění paměti, grafiku a procesor je toto řešení absolutním splněním všech snů.

Bezdrátové LCD, 120 Hz, e-kniha, Nvidia Ion a dojmy z CeBITu

120Hz a bezdrátové LCD, elektronická kniha

Na konec jsme si nechali odstavec věnovaný pár zbylým věcem, které nás sice zaujaly, ale byly natolik rozlišné, že je nebylo možné zařadit do příslušných kategorií. Především na stánku Asus bylo k vidění hned několik novinek, které určitě stojí za bližší pohled.

Po vzoru společnosti Samsung (ViewSonic od vývoje upustil) se Asus rozhodl vydat 120Hz LCD monitor. Na první pohled zcela běžný panel s průměrnými parametry ale díky své rychlosti umožňuje vykreslit jednou tolik snímků než běžné LCD, a tak je ideálně vhodný například k technologii společnosti Nvidia - 3D Vision. Zajímavý byl ale především zcela nový model LCD, který dokáže signál posílat skrze bezdrátové USB. Jedná se o monitor v poměru stran 16:9 (1920 × 1080 px) s odezvou 5 ms a dvojicí integrovaných reproduktorů.

Další specialitka je opět z dílen Asusu a jedná se o „elektronickou knihu". Malé zařízení imituje knihu, a na každém listu je tak možné na displeji sledovat zobrazený text. Při přeložení se pak spodní strana změní na virtuální klávesnici a přístroj může fungovat jako „klasický" notebook". Musí se nechat, že po designové stránce není této novince co vytknout, celkově se ale jedná spíše o nepraktické řešení.

Gigabyte měl na CeBITu už poměrně dost různých modelů notebooků, našince však zatím tyto u nás nerozšířené notebooky asi nevzrušují.

Na notebooky a minibooky se na CeBITu zaměřila hodně také Nvidia. Nejvíce nás zajímala samozřejmě platforma pro nettopy a netbooky (či přesněji minibooky, abychom respektovali Psion) zvaná Ion (více v našich článcích o této platformě). Tu jsme viděli složenou i rozebranou, demonstrována byla také nízká spotřeba.

Ion

 

Dojmy z veletrhu

Letošní CeBIT byl spíše zklamáním. Celá naše čtyřčlenná výprava se cestou zpět do Brna jednoznačně shodla na tom, že na výstavě opravdu toho příliš mnoho šokujícího či chvályhodného nebylo. Ve valné většině případů jsme v Hannoveru viděli vcelku běžné produkty, o kterých se již nějaký ten pátek ví a výrobci se jimi netají.

Je pravda, že hardwaru, příslušenství a jiných věcí souvisejících s IT bylo na celém veletrhu opravdu požehnaně, ale celkově si už výrobní společnosti nemohou dovolit čekat s představováním novinek na veletrhy. Konkurenční boj je nutí představovat nové produkty a modelové řady prakticky kdykoliv v průběhu roku a možná právě z toho důvodu byl letošní CeBIT tak „slabý".

Stejně tak bylo vidět, že tak jak posledních pár let upadal veletrh Index (až letos upadnul definitivně), tak upadá i CeBIT a pro běžného člověka asi nemá smysl z ČR takto daleko cestovat. Opravdoví nadšenci, počítačoví novináři či především zástupci firem jsou samozřejmě něco jiného: pro ty bude CeBIT ještě určitě aspoň pár let nadstandardně atraktivní záležitostí.

Hostesky na hannoverském výstavišti

Hostesky

Možná to bylo jen letošní dvoudenní místo tříapůldenní návštěvy veletrh, možná šetřením firem, ale prostě jsem mnoho hostesek pro vyfocení nepotkal. Alespoň to vypadá, že jsem byl plně soustředěn pouze na počítačový hardware.

Letošní hostesky si můžete porovnat s hosteskami z CeBITu 2008 a rovněž s převážně asijskými kráskami z loňského Computexu (Taipei, Taiwan).

KL24

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku