Hlavní navigace

Průvodce po Windows 8: jak se z přehrávače videí stal katalog filmů

10. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

V přehledu novinek ve Windows jsme se naposledy zastavili u stěžejního prvku celého systému, který bude nanejvýš důležitý. Windows Store bude studnicí aplikací, odkud budeme instalovat klidně desítky programů, byť jen pro Metro. Některé programy ale vyrobí sám Microsoft a přibalí je k systému jako základní výbavu, takže nebudeme mít potřebu sahat po alternativách, leda by se redmondským vývojářům jejich práce nezdařila příliš dobře. Pro základní přehrávání multimédií ale budou Osmičky vybaveny. Na vás zbývá posouzení, zda vám budou vestavěné aplikace stačit.

Na video s aplikací... Video

Dnes se zaměříme specificky na video, které by mělo zastávat trochu důležitější úlohu než jindy. Pokud jde o aplikaci v Metru, která se neoriginálně nazývá Video, nepůjde o obyčejný přehrávač, mělo by jít o platformu, jejímž prostřednictvím se dostanete také k placenému obsahu. Především o něm to celé bude. Windows 8 se v tomto ohledu přiblíží konzoli Xbox 360, která už o placeném videoobsahu také slyšela. Osmičky cílí na domácí uživatele, tedy na konzumenty. Microsoftu nám tudíž nabídne cestu, jak se snadno dostat k „prémiovému“ obsahu. Taková Windows 7 vám nabídnou přehrávač Windows Media Player, co v něm ale přehrajete, záleží na vaší schopnosti si něco někde sehnat.

 

Teprve Windows 8 vám kromě samotných aplikací nabídnou skutečně širokou škálu obsahu, abyste ony aplikace mohli pořádně využít. Připomínám, že aktuálně aplikace Video neobsahuje všechny funkce, v ostré verzi se jistě dočkáme větších či menších změn a novinek. Alespoň hrubou představu si o ní udělat můžeme již dnes. Vezměme to pěkně popořadě. Ve Windows 8 Consumer Preview vás redmondští donutí při první spuštění Videa odsouhlasit licenční podmínky pilotního programu. Posléze před sebou uvidíte vyprázdněnou obrazovku, přičemž symbol signalizující přihlášení bude v horním rohu obrazovky ukazovat, že něco není v pořádku.

Video

  

Placený obsah bude hrát prim, aktuálně ale máme utrum

Když přejdete na detail chybové hlášky, dozvíte se krutou pravdu: váš region není aktuálně podporován. Česká republika nemá k placenému obsahu přístup, proto si dnes bohužel obchod s filmy a seriály neosaháte. To je sice zklamání, mnohem důležitější ale je, aby byl placený obsah dostupný v době vydání chystaného operačního systému. Dovedete si představit Windows 8 s prázdným katalogem? Takový systém by vlastně neplnil dvou funkci. Bez návazných služeb byste nemohli nakupovat, museli byste se tudíž více zaměřit na získávání videí odjinud (jako dnes). Jenže Metro tomu nepřeje.

Tím, že Microsoft aplikaci pro přehrávání videa z velké části rovnou přetavil v katalog s placeným obsahem, nám firma dává jasný povel k tomu, abychom namísto shánění po fórech obsah kupovali. Krom jiných právě Apple dokázal, že podobné katalogy mají smysl, a mohou zaznamenat velký úspěch, když nabídnou za dobrou cenu něco, co byste jinak museli pracně shánět po čertech ďáblech. Řekněme, že si budeme moct filmy a seriály kupovat nebo půjčovat. Pokud nebude cena přestřelená, bude idea tvůrců Windows 8 parádně fungovat.

Obejdeme se už bez desktopu, všechno potřebné zařídíme v jediné aplikaci pro Metro. Kromě toho, že vám bude Microsoft nabízet tituly, které by vás mohli zajímat, si budete moct procházet postupně se rozšiřující knihovnu, jak budete dokupovat další filmy. Metru nepůjde o to, abyste nutně měli obří lokální knihovnu médií, naopak bude spoléhat na cloud. O tom bylo řečeno již hodně, cloud bude nápomocný v ukládání systémových nastavení, ovšem nabere také jiné podoby.

Cloudová nabídka filmů má překonat lokální knihovnu

Již v září nám Microsoft ukazoval, jak se budou v aplikaci pro prohlížení obrázků sdružovat knihovny uložené kdesi v cloudu. I bez návštěvy prohlížeče můžete prohlížet své fotky na Facebooku nebo Flickeru, dokonce je tu máte pod jedno střechou, ovšem ve stejné aplikaci vidíte také obsah knihovny na místním disku. Samozřejmě že v případě fotografií nebudete nikomu platit za to, aby vám ukázal své obrázky. Tam vám jde o vlastní kolekci. Jenže pohybující se obrázky žijí v jiném světě, kde naopak máme neutuchající zájem o seriály a filmy. Proto v aplikaci Video najdete rovnou obchod.

I tady se bude stavět do popředí cloud, byť v trochu jiné formě. Zatímco v případě fotografií tedy máte v cloudu uložen především vlastní obsah (např. snímky z dovolené), tentokrát budete z cloudu stahovat obsah, který váš není (např. akční film Vetřelci, protože těch není nikdy dost). Ve chvíli, kdy za něj zaplatíte, už váš bude. Jak hladce bude distribuce filmů probíhat v České republice, se tedy teprve uvidí, rozhodně se modleme, abych Microsoft vyjednal vhodné podmínky také pro náš stát. Bez obchodu by pro nás Windows 8 ztratila podstatnou část své atraktivity. Pokud ale budeme mít filmy doslova na dosah ruky, budou v naších očích Osmičky skvělým systémem na konzumaci obsahu.

Aplikace Video je na služby přímo navázána, což si můžete všimnout již v aktuální ukázce v Consumer Preview. Bez oněch (placených) služeb by Windows 8 vypadala jako pouhá kostra. Jak ale víme, ta je nám samotná k ničemu, na tento základní stavební prvek se musí nabalit různé orgány a další prvky, které dohromady tvoří jeden živý organismus. Windows 8 bez naplněného katalogu lze nazvat skomírajícím organismem. Vedle kolekcí se zakoupeným materiálem se v aplikaci přirozeně objevují videa z místní galerie, byť v době típání obrázků aplikace Video odmítala soubory uložené v knihovně Videos zobrazit, později se umoudřila.

Podle informací z regionů, kde katalog již v pilotní fázi přetéká obsahem, je možné filmy rovnou streamovat. To bude neocenitelné zejména na tabletech, ale také na domácích počítačích. A samozřejmě v obývákových počítačích. Film můžete rovněž stáhnout na disk a podívat se na něj později, což se hodí v situacích, kdy budete předem vědět o tom, že nebudete mít k dispozici připojení k Internetu. V každém případě budeme rázem velmi závislí na placeném obsahu z katalogu, nebo se o to Microsoft alespoň pokusí – takhle jednoduše lze situaci shrnout.

Přehrávač v Metru je výchozí

Zaměřme se na moment na samotné přehrávání, protože to je kromě nabízení placených položek druhou hlavní funkcí Videa. Pokud budete pracovat v desktopovém režimu, budete patrně zmateni tím, až se vám video začne přehrávat v prostředí Metra. Podobně zmatené situace mohou nastávat u prohlížení webových stránek, jak jsme si již dříve prozradili.

Tip: Internet Explorer 10 má problém: jmenuje se Windows 8

To, že pracujete v desktopu Microsoft zjevně nezajímá, tak vás přepne do úplně jiného prostředí. To je ovšem výchozí a z hlediska chování desktopu nadřazené, takže se nelze divit. Opět připomínám, že desktop svým chováním připomíná pouhou aplikaci, z níž se prostě přepnete do jiné. Aplikace Video nicméně nabízí bezproblémové přehrávání, byť je v rámci novodobé počítačové evoluce osekaná až na kost. Ovládání je šité na míru dotykovým obrazovkám, byť se i myší se dá přehrávání ukočírovat bez větší ztráty pohodlí. Kromě pozastavení videa a přepnutí do celoobrazovkového režimu zde ale nic moc jiného nezmůžete.

CS24

Pokud máte v lásce robustní přehrávače, budete z tohoto moderního počinu, s prostým názvem Video, mírně řečeno vyšilovat. Nic vám naštěstí nebrání v tom, abyste se na lokální multimédia vyzbrojili přehrávačem od třetí strany, ideálně nějakým desktopovým. V souvislosti s bohatým katalogem vyhlíží nový druh přehrávače docela nadějně. Při běžném používání, kdy jste v současnosti navíc omezeni nabídkou na lokálním disku (na tom snad Microsoft v následujících měsících zapracuje), vám ale budou vadit skoky z desktopu do Metra. Pokud se budete pohybovat jenom v Metru, budete patrně spokojeni. Jednoduchost je v pořádku, pokud ovšem nepotřebujete vymýšlet nic složitého.

Pokud jste zvyklí si v přehrávači rovnou upravovat časování titulků, případně přehazovat zvukové stopy, bude Video na hony vzdáleno vašim chutím. Představuje totiž pravý opak složitých přehrávačů jako KMPlayer. Není to ale o tom, že by pro Metro nemohl vzniknout složitější a funkcemi nabytý přehrávač. Nosí se zde sice střídmost, avšak nedělám si iluze o tom, že bychom se propracované alternativy od vývojářů třetích stran nedočkali. Mimochodem, v hlavním okně aplikace si všimněte položky Play on Xbox, kterou najdete v liště s ovládáním. Provázanost služeb a produktů od redmondského giganta se začíná reálně zlepšovat. Mimochodem, hudební přehrávač je na tom velmi podobně jako Video.