Hlavní navigace

Rusko letí na Měsíc i Mars, startujeme v roce 2019, říká Putin

16. 3. 2018

Sdílet

 Autor: NASA/JPL

V Rusku se o víkendu konají prezidentské volby a Vladimir Putin je opět hlavní favorit s tříčtvrtinovou podporou. V rámci kampaně poskytuje řadu rozhovorů a zajímavý byl ten u Andreje Kondrašova (plné znění v ruštině na VK.com). Putin v něm řekl, že se Rusko vrací do vesmírných závodů a má velké plány s Měsícem i Marsem. „Chystáme bezpilotní a později i pilotované lety do hlubokého vesmíru coby součást lunárního a marťanského programu. Nejbližší mise přijde velmi brzy, cestu k Marsu plánujeme už na rok 2019,“ uvedl prezident. S termíny ani cíli výzkumu bohužel nebyl moc konkrétní. Neznáme ani rakety nebo plavidla, se kterými se v misích počítá. Z Putinova vyjádření je zřejmé, že Měsíc bude mít vyšší prioritu. V interview uvedl, že Rusko chce prozkoumat oblast jižního pólu, kde bude hledat vodu. Mise k Měsíci rovněž odstartuje v roce 2019. O tři roky později tam má vznikat trvalejší infrastruktura a na rok 2025 počítají s odebráním a posláním půdních vzorků na Zemi. V letech 2040 až 2050 by už na našem přirozeném satelitu mohla fungovat plnohodnotná základna pro trvalý pobyt lidí.

Prokletý Mars

Průzkum Marsu bude zajímavější, avšak náročnější. Pro Rusko a předtím SSSR je rudá planeta zakletá, většina misí skončila neúspěšně (viz přehledný seznam na Wikipedii) a to včetně těch, které měly kolem Marsu jen proletět nebo zaparkovat na oběžné dráze. Sondy určené k přistání byly 100% neúspěšné. Prokazatelně se podařilo přistát jen Marsu 3 (1971), ale ten přestal po pár sekundách vysílat. Poslední mise Fobos-Grunt z roku 2011 ztroskotala ještě na oběžné dráze Země.

Selhala také Evropská kosmická agentura, jejíž sonda Schiaparelli EDM se odmlčela předloni. V roce 2003 sice úspěšně přistál evropský Beagle 2 (součást Mars Expressu), ale nerozložily se solární panely, které navíc blokovaly signál z anténu, takže s modulem nešlo komunikovat.

Mars InSight Mars InSight

Plně úspěšné byly jen Spojené státy. V 70. letech přistály sondy Viking 1 a 2. V roce 1997 na povrch dosedl Pathfinder s vozítkem Sojouner. Mars okupují též dvojčata Spirit a Opportunity. První rover se odmlčel v roce 2010, druhý funguje dodnes. Vrcholem je pak robotický průzkumník Curiosity, který přistál v roce 2012.

WT100

Letos v květnu by měl odstartovat a v listopadu přistát InSight, který se provrtá pod povrch a bude zkoumat seismickou aktivitu. V roce 2022 chce na Marsu přistát i první komerční společnost. Kdo jiný než SpaceX.

Mimochodem: Startovací okna na Mars se nastavují na dobu, kdy jsou k sobě planety nejblíže, aby se ušetřilo palivo. Proto se létá cca každé dva roky. Aktuální výhodné okno bude v květnu 2018, další pak v červnu 2020. Je proto překvapivé, že Rusko chce letět příští rok.