Hlavní navigace

QNAP podporuje (nedostatkové) pevné disky o kapacitě 4 TB

26. 3. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Výrobce druhých nejlepších NASů na světě, taiwanská společnost QNAP, oznámil podporu 4TB pevných disků. Donedávna šlo na QNAPech provozovat pevné disky o maximální kapacitě 3 TB, nyní již můžete zakoupit ty největší. Je to jistě dobrá zpráva, kdyby tu ovšem nebylo jedno ale. Trh s pevnými disky je nejen kvůli thajským záplavám velmi zabržděn a je velký problém sehnat i 3TB disky, o 4TB nemluvě.

QNAP testoval Hitachi Deskstar HDS724040ALE640 (SATA 3,5", 7200 ot./min), který stojí kolem 10 000 Kč a v běžných obchodech jej stále nepořídíte. Maximální kapacita, která se dnes vyskytuje na pultech obchodů činí 2 TB. Pamatujete, jak už je to dlouho, co se objevily a pořád nejsou překonány?

 

QNAP uvedl, že se testy tohoto obřího disku podařily na všech NASech řady Turbo NAS kromě nejstarší x09. To je jistě dobrá zpráva, ale uživatel z toho bude něco mít, teprve až si takové disky bude moci pořídit za rozumnou cenu; nebo je aspoň bude mít kde koupit. Zatím to spíše vypadá na potřebu NASů s více sloty pro více menších disků – data nepočkají.

qnapQNAP TS-869 Pro


zdroj: tisková zpráva

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.