Hlavní navigace

Qualcomm chystá speciální čipy s vyšším výkonem pro notebooky: Snapdragony 850 a 1000

4. 6. 2018

Sdílet

 Autor: Redakce

Qualcomm se ve spolupráci s Microsoftem pustil do obnovení idey osobních počítačů a notebooků s procesory ARM a operačním systémem Windows. Proti předchozímu pokusu z doby Windows 8 tentokrát tyto systémy podporují i klasické desktopové aplikace a dokonce i 32bitové programy pro architekturu x86 pomocí binárního překladače. U první vlny zařízení je kritizován nízký výkon CPU v těchto emulovaných programech, ale zdá se, že to Qualcomm neodradilo. Firma má přichystané další generace zařízení s procesory ARM a tentokrát by mělo jít o SoC navržené přímo pro notebooky místo čipů z telefonů. To znamená, že by mohly mít výkon o dost lepší.  

Snapdragon 850

Podle webu WinFuture.de se Qualcomm chystá nabídku nejvýkonnějších čipů rozdělit. Zatímco pro mobily bude určen již na trh uvedený 10nm Snapdragon 845, pro notebooky má být uveden čip označený jako Snapdragon 850. Protože notebooky a podobná zařízení snesou vyšší spotřebu, bude Snapdragon 850 moci dosáhnout vyššího výkonu jednoduše tak, že se mu zmírní limity TDP. V telefonní konfiguraci totiž mobilní SoC obvykle nemohou běžet delší dobu na plný výkon a vyžadují výrazný „throttling“. Toto by ve speciální verzi pro notebooky mohlo odpadnout, i když zatím nevíme, o kolik moc by TDP mohlo být vyšší.

Snapdragon 850 je podle WinFuture zřejmě stejný křemík jako Snapdragon 845 s upravenými jádry Cortex-A75, takže konektivita a výbava by zůstala stejná. GPU a CPU by ale asi měl mít na vyšších taktech a relativně vyšší frekvence by také dokázal udržet při delší zátěži. Frekvence jader CPU by údajně měla být téměř 3,0 GHz (snímky z Geekbench ukazují 2,96 GHz, ovšem detekce nemusí být přesná). Podle WinFuture údajně nová zařízení běžící na Windows 10 (a asi s tímto čipem) vyvíjejí Asus a HP, Lenovo a nově také Dell, který se prve k iniciativě Windows 10 na čipech ARM nepřidal, ale v budoucnu se to zdá se změní. Zařízení by se snad mohla objevit letos na podzim, pokud ne ještě v létě, plán uvedení je prý dost agresivní.

Snapdragon 1000: výpad do třídy výkonnějších CPU?

Zatímco zpráva o Snapdragonu 850 coby notebookovém „remixu“ modelu 845 vyšla minulý týden ve středu, hned den na to WinFuture informoval o ještě novějším počinu. Kromě předešlého modelu 850 prý Qualcomm připravuje pro notebooky také čip označený Snapdragon 1000, který by snad měl mířit o kategorii výš a výkonem silněji konkurovat notebookům s procesory Intel Core (a potažmo asi i případnými přístroji s procesory AMD Ryzen).

Snapdragon 1000 má za tímto účelem opět mít výrazně vyšší TDP než dosavadní čipy Qualcommu. Podle WinFuture mají údajně jen jeho jádra CPU mít přiděleno TDP 6,5 W, zatímco Snapdragon 845 má pravděpodobně TDP okolo 5 W pro celý čip. 6,5 W by stále nebylo zas tak moc ve srovnání s 15W nebo dokonce výkonnějšími procesory x86 a Snapdragon 1000 by stále mohl mít docela slušnou energetickou efektivitu, ovšem výkon by mohl slušně narůst.

WT100

Počty jader nebo další parametry zatím nejsou známé. Je ale docela možné, že uvnitř tohoto čipu už budou čerstvě odhalená výkonná jádra Cortex-A76 (případně upravená na zakázku a přeznačená). ARM totiž při jejich uvedení doširoka mluvil o tom, že mají výkon „notebookové třídy“, což mohlo narážet možná právě na plány Qualcommu. Podle ARMu by se v zařízeních s vyšším TDP mohla tato jádra rozběhnout až na 3,3 GHz, což by mohlo značně zlepšit jednovláknový výkon (ten vícevláknový by ale samozřejmě narostl také). Nárůst frekvence spolu s vyšším IPC by mohly značně zmírnit pomalý chod emulovaných aplikací ve Windows a být blíže výkonu CPU jakou jsou úsporná Intel Core řady Y. Výrazné zlepšení by mohlo být zejména ve srovnání se Snapdragonem 835, jenž je použitý v současných zařízeních ARM s Windows a který má jen jádra na bázi Cortexu-A73.

ARM u Cortexu-A76 slibuje v zařízeních typu notebook provoz až na 3,3 GHz ARM u Cortexu-A76 slibuje v zařízeních typu notebook provoz až na 3,3 GHz

Snapdragon 1000 by se asi měl dostat na trh až v příštím roce. První notebook či zařízení s ním by mohl uvést Asus, který údajně spolupracuje s Qualcommem na zařízení kódově označeném „Primus“. Vývoj této platformy má prý podle plánu být dokončen být hotov na podzim 2018, ovšem k uvedení na trh by asi byly nutné další měsíce, takže realisticky by se počítače se Snapdragonem 1000 asi mohly v obchodech objevit třeba až za rok touto dobou.