Hlavní navigace

Radeon HD 4890 s 1,38 m heatpipe

17. 4. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Asus pracuje na nereferenčním provedení Radeonu HD 4890 s vlastním PCB. Zapracovalo se na chlazení a hodně také na napájecích obvodech, kde byl použit speciální kondenzátor. Karta slibuje vysoké možnosti přetaktování.

Recenzi Radeonu HD 4890 najdete zde.

Asus Radeon HD 4890
SuperML kondenzátor je velmi blízko GPU

Asus se do toho opřel a kompletně přepracoval napájecí obvody a regulátory napětí (VRM). Na kartě byl použit SuperML kondenzátor od Fujitsu, který v porovnání s klasickými kondenzátory slibuje až tisíckrát vyšší kapacitu při stejném objemu. Výsledkem je mimořádně čisté, tvrdé a stabilní napětí dodávané do grafického jádra, což se rozhodně pozitivně podepíše na taktování karty. Tomu všemu by mohlo pomoci i nadstandardní přídavné napájení řešené jedním šestipinovým a jedním osmipinovým PCIe konektorem.

Asus Radeon HD 4890

V dílnách Asusu také navrhli nový chladič, který je trochu jiný, než většina dnes používaných kousků:

Asus Radeon HD 4890
6× 23 cm 0,6cm heatpipe trubic v akci

Jak vidíte, základna chladiče se v podstatě táhne po celém povrchu karty, a přímo na kartu také doléhá šest 0,6cm heatpipe trubic v délkách 23 cm (odtud 138 cm celkem). Na základnu s probíhajícími heatpipe trubicemi poté kolmo přisedají poměrně jemná žebra, z vrchu ochlazovaná jedním 92mm a jedním 80mm ventilátorem. Chladič by měl kartu zchladit na teploty o 10°C nižší, než u referenčního provedení.

Asus Radeon HD 4890

Nový Radeon HD 4890 od Asusu nabízí účinnější a pravděpodobně tišší chlazení, malou nevýhodou může být pouze částečný odvod horkého vzduchu ze skříně. Ve spolupráci s kvalitními napájecími obvody půjde karta jistě výborně taktovat, kolují zmínky, že nebude problém dosáhnout hodnoty přes 1 GHz na jádře.

CS24

Cena nebyla dosud zveřejněna, je ovšem nasnadě, že si Asus za svou práci a použití speciálních součástek nechá více než spravedlivě zaplatit.

Zdroj: NordicHardware

Autor článku