Hlavní navigace

Radeon R9 285 s GPU Tonga bude už tento týden. AMD chystá i model R9 285X

19. 8. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tento týden, v Sobotu 23. srpna (augusta) pořádá AMD speciální propagační akci, na níž chce oslavit třicet let grafického hardwaru her a také grafického byznysu započatého firmou ATi a procesorovou dvojkou nyní dále rozvíjeného. Vystoupí zde Richard Huddy a oficiálně máme slíbeny nové informace i nové produkty. Jaké, to už AMD nesdělilo, vyčenichal to ale web VideoCardz.

Podle něj údajně AMD neuvede nic jiného, než herní grafické karty s novým GPU Tonga. To už oficiálně (ale papírově) vykouklo v profesionální kartě FirePro W7100, 23. srpna (augusta) má ale AMD konečně uvést samotný čip a zřejmě také Radeon R9 285 s tímto čipem. I zde údajně ale půjde o uvedení jen na papíře, protože reálná dostupnost má nastat až později – ostatně se jedná o sobotu a nikoli pracovní den. V obchodech by se ale snad R9 285 měla objevit relativně brzy poté, a nikoliv až ve čtvrtém kvartále, jako zmíněné FirePro. Podle VideoCardz by se tak mělo stát začátkem září (septembra).

Aktualizováno (21. srpna 2014):
Podle novějších informací mají jít Radeony R9 285 do obchodů 2. září (septembra).

Dost možná AMD uvede vlastně čip Tonga jako takový – od tohoto GPU se totiž budou odvíjet dva modely Radeonů, nikoliv jen zmíněná karta. R9 285 bude v sobě mít zřejmě oříznutou či podtaktovanou verzi Tonga Pro a plnotučná varianta Tonga XT pak bude pohánět model Radeon R9 285X. Ten má podle VideoCardz přijít na trh o pár týdnů po verzi bez X – tedy v září (septembri) či říjnu (októbri). Těžko říci, zda AMD již v sobotu odhalí i jeho parametry, nebo tuto kartu zatím ponechá v režimu tajné.

AMD v sobotu oslaví 30 let grafického hardwaru a her
AMD v sobotu oslaví 30 let grafického hardwaru a her

Zda AMD ukáže i něco dalšího kromě čipu Tonga, známo není. Teoreticky by se mohly objevit i další produkty či technologie, podle VideoCardz by mohlo dojít třeba i na zveřejnění roadmapy. Nic z toho ale není potvrzeno. Připomeňme, že AMD údajně pracuje hned na několika nových čipech GPU.

 

MMF24

Pokud se na akci budete chtít sami podívat (pro případ, že by se tam děly podobně zajímavé věci jako loni na GPU14), můžete využít oficiální webcast, který AMD spustí na twitch.tv nebo záznam v kanále AMD na YouTube. Akce by měla vypuknout v deset hodin ráno amerického východního letního času, což by po našem mělo znamenat čtvrtou hodinu odpolední středoevropského času.

Zdroje: AMD, VideoCardz