Hlavní navigace

Radeony HD 7700: jaké budou konečné specifikace?

12. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Již brzy se dočkáme dalších grafických karet AMD, jejichž čip bude vyráběný 28nm procesem. Ano hádáte správně, jedná se o Radeony HD 7770 a HD 7750 využívající čip s kódovým označením Cape Verde. Brzkému uvedení nasvědčuje i netradiční balíček s medikamentem Verdetrol 1 GHz, který obdržela redakce Legit Reviews. Je velmi pravděpodobné, že obou karet se dočkáme již 15. února, toto datum se totiž zdá být jednou z mála důvěryhodných informací, kterou o blížících se grafických akcelerátorech známe.

Tento obrázek z prezentace MSI jistě znáte, z našich stránek.

Na jádro Cape Verde je uvalené těžké informační embargo, ale prosákly informace o tom, že by jej mělo tvořit 1,5 miliard tranzistorů a jeho velikost by měla být okolo 130mm². Čip by mělo tvořit deset výpočetních jednotek tvořených 64 stream procesory architektury GCN a 4 texturovacími jednotkami v každé z nich. Dohromady se tedy dostaneme k celkovému počtu 640 stream procesorů a 40 texturovacích jednotek. Na čipu by mělo být přítomno také 16 rasterizačních jednotek. S pamětmi bude jádro komunikovat pomocí 128bitové sběrnice, která by mohla v některých případech citelně omezovat výkon.

Radeon HD 7770 pak bude vybaven plně odemčeným jádrem s deseti aktivními výpočetními jednotkami. Frekvence jádra 1 GHz je nepřímo potvrzena. Karta by měla být opatřena 1 GB paměti GDDR5 s efektivním taktem 4,5 GHz. Maximální spotřeba karty se bude pohybovat okolo 80 W.

Pokud předchozí informace nelžou, bude Radeon HD 7750 ošizen o dva výpočetní bloky, takže jej bude pohánět 512 stream procesorů společně s 32 texturovacími jednotkami, zatímco počet rasterizačních jednotek zůstane nedotčený. Takt jádra má údajně být 800 MHz a efektivní frekvence paměti zřejmě zůstane na 4,5 GHz, podobně jako její velikost. Očekává se maximální spotřeba kolem 55 W.

Toto jsou nejnovější zprávy, které mohou být z větší části pravdivé. Vyvstávají však rovněž nové otázky. Mezi HD 7850 a HD 7770 je na papíře značný výkonnostní rozdíl. Proto se nejspíš vynořily spekulace o tom, že čip Cape Verde bude mít 896 stream procesorů, což by zapadalo do hierarchie čipů. Vše ale nasvědčuje tomu, že Cape Verde bude mít skutečně pouze 640 stream procesorů a jejich nižší počet bude AMD dohánět frekvencí 1 GHz.

CS24

Je také velmi pravděpodobné, že v budoucnu dojde k vydání jádra Pitcairn LE, které zacelí výkonnostní mezeru mezi HD 7770 a HD 7850, podobně jako tomu bylo u ne zrovna úspěšné HD 5830, nebo HD 6790 u minulé generace. Nejčastěji uváděný název této karty je HD 7790.

Zdroje: Legit
Reviews
, Wikipedia, , 3Dcenter, NeoGAF