Hlavní navigace

Raspberry Pi 2 má legrační bug v hardwaru. Zkolabuje, když ho fotíte s bleskem

10. 2. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Minulý týden se s velkou slávou vydalo do světa Raspberry Pi 2, následovník slavného jednodeskového počítače s podstatně atraktivnějšími specifikacemi. Upgrade na čtyřjádro a také 1 GB RAM rozhodně vylepšil pozici platformy Pi mezi vývojářskými (či hračkovými) deskami s čipy ARM. Někteří čerství vlastníci Maliny Dvě už nicméně na zařízení objevili jednu kuriózní chybu.

V sobotu jeden z uživatelů na oficiálním fóru ohlásil, že jeho exemplář desky se „stydí před kamerou“. Když totiž běžící Pi 2 vyfotografoval, deska se okamžitě vypnula (nebo zdánlivě vypnula a ve skutečnosti jen zamrzla), což se opakovalo při každém pokusu pořídit snímek. Ač to zní bizarně, problém se poté podařilo zreprodukovat i dalším vlastníkům, takže bylo jasné, že jde o reálnou chybu tohoto hardwaru.

 

„Smrt xenonovým bleskem“

Důvodem samozřejmě není to, že by fotoaparát přístroji kradl duši, ale podle všeho blesk. Přesněji řečeno xenonový blesk, neboť při focení s bleskem používajícím LED, jaký mají mobilní telefony, se Pi 2 nevypíná. Ačkoliv to není obecně známá věc, mohou být některé čipy světlocitlivé a exponování na světle může narušit jejich fungování. Zatímco blesky na bázi LED nemají příliš vysoký svítivý výkon, u těch xenonových je na kratičký okamžik produkce světelného záření značná. A to natolik, že „zblbne“ nějakou z komponent na Raspberry Pi a způsobí nestabilitu. Při „ozáření“ zařízení zamrzne, dokud jej uživatel nevypne a znovu nezapne.

Osciloskop ukáže po vystavení xenonovému blesku divokou nestabilitu napětí (Zdroj: Raspberry Pi Forums)
Osciloskop ukáže po vystavení xenonovému blesku divokou nestabilitu napětí (Zdroj: Raspberry Pi Forums)

Problematický je zřejmě drobný čip U16 (podle některých zdrojů ON Semiconductor NCP6343) sloužící jako regulátor napětí. Tento čip zřejmě není kvůli úspoře výrobních nákladů chráněn pouzdrem a vystavení xenonovému blesku zcela rozhodí jeho výstupní napětí – mimochodem, údajně funguje také posvícení laserovým ukazovátkem. Při měření na osciloskopu se napětí na 3,3V větvi divoce rozvlnilo na dobu asi 100 ns. Zpočátku kleslo téměř k nule, poté zase vyletělo vysoko nad nominální hodnotu (zřejmě mohlo jít až na 4,5 V). Na vině by asi měl být fotoelektrický jev, kterým se při dopadu světla na čipu vytvoří silná proudová špička.

Umístění čipu, jejž je třeba chránit před světlem (Zdroj: Raspberry Pi Forums)
Umístění čipu, jejž je třeba chránit před světlem (Zdroj: Raspberry Pi Forums)

Naštěstí k obejití problému stačí inkriminovaný čip prostě pokrýt dostatečně neprůsvitným (ale také nevodivým) materiálem. Exponovaná je u čipu nejvíce strana s kontakty přiléhající k PCB, takže byste měli dobře zakrýt také strany čipu, nejen jeho vršek. Zřejmě by mohla stačit i černá izolační páska ve více vrstvách, nebo uzavření Pi 2 do nějakého pouzdra či skříně. Podle některých experimentátorů může být dostatečnou ochranou samotné PCB, neboť blesk z jeho druhé strany Pi 2 nevypne. Alternativou je samozřejmě i „zákaz fotografování“, jelikož přirozené zdroje světla by stejně kritické účinky mít neměly.

Spodní strana inkriminovaného čipu není zapouzdřena, z ekonomických důvodů se rovnou pájí na PCB
Spodní strana inkriminovaného čipu není zapouzdřena, z ekonomických důvodů se rovnou pájí na PCB

 

Výrobce: Gratulujeme

Výrobce, tedy Raspberry Pi Foundation, problém v oficiálním vyjádření označil za „elegantní demonstraci fotolektrického jevu“ (k jejímuž pořízení vám gratuluje), takže asi nehodlá uznávat případné reklamace. Nevím, zda zde nenarazí, protože do jisté míry asi o závadu, na níž kupující nebyl upozorněn, jde – a není úplně na místě se to snažit bagatelizovat humorem. Na druhou stranu je Raspberry Pi spíše komponenta než samostatně fungující celek, takže se podobné omezení asi dá omluvit. U kutilského produktu bych pro toto osobně měl pochopení.

 

CS24

Výkyvy napětí způsobené osvitem napěťového regulátoru by podle nadace neměly desku trvale poškodit, nicméně raději bych byl opatrný a moc si nezahrával (zejména s hodně silnými zdroji světla). Při způsobeném pádu je přinejmenším možné znefunkčnit paměťovou kartu se systémem. Pokud budete Pi 2 používat nechráněné a je možné, že by ho lidé mohli zlomyslně fotit, proveďte raději úpravu izolující dotyčný čip od dopadajícího světla.

Zdroj: Raspberry Pi Forums, Raspberry Pi Foundation