Hlavní navigace

Raspberry uvedlo minipočítač jen za 150 Kč. Seznamte se s Pi Zero

26. 11. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Britská společnost Raspberry dnes potěšila všechny domácí kutily. Uvedla nový Pi Zero, což je zatím její nejlevnější minipočítač. Stojí jen 4 libry a je přitom rychlejší než původní Pi. Má ale poloviční formát i méně konektorů.

Raspberry Pi Zero
Raspberry Pi Zero

Kartička s rozměry 65 × 30 mm a výškou 5 mm na sobě nese SoC Broadcom BCM2835 s jedním procesorovým jádrem ARM11 a grafickým obvodem VideoCore IV. To se oproti prvnímu Pi nemění, liší se však frekvence procesoru, která má nově 1 GHz. Raspberry slibuje 40% výkonnostní nárůst. Softwarová kompatibilita díky tomu zůstává.

 

Pi Zero dále obsahuje 512 MB paměti LP-DDR2. Vlastní úložiště nemá, systém i další software je třeba nakopírovat na microSD kartu a tu pak vložit do integrované čtečky. Na desce je nachází ještě miniHDMI výstup (rozlišení 1080) a dva konektory microUSB. Jeden slouží k napájení, druhý pro data a periferie. Nechybí ani 40pinový GPIO konektor, ale ten je v základním balení bez samotného headeru. Stejně tak je možné volitelně vyvést kompozitní videovýstup.

Raspberry Pi Zero
Raspberry Pi Zero

Raspberry Pi Zero je již dostupné v evropských obchodech ThePiHut, Element14, PiMoroni a také oficiálním od RPi. Kromě osekané verze za 4 libra lze koupit za 8 liber i sadu s GPIO konektorem, redukcí z microUSB na USB a miniHDMI na HDMI. Nechybí už ani plastové krabičky, někteří dodávají i microSD karty. Tohle bude hit.

CS24

Zdroj: Raspberry