Hlavní navigace

Redakční výběr: Deset aplikací, které by neměly chybět v tabletech

21. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

1. Flipboard

Pokud používáte tablet k čerpání aktuálních informací a nikoliv pouze k hraní her a sledování filmů, Flipboard by vám neměl uniknout. Jedná se o aplikaci, která umí zkombinovat několik kanálů novinek a předložit je v přehledném kabátku připomínající tištěné magazíny. Používáte-li Twitter, Facebook nebo jakoukoliv jinou sociální síť, můžete ji zařadit do Flipboardu, který odtud bude čerpat články, které nasdíleli vaši přátelé. Stejně tak si ale můžete přidat běžný RSS zdroj, nebo rovnou celý Google Reader. A v případě, že nemáte ani jedno z výše uvedeného, prostě si vyberete témata, která vás zajímají a Flipboard sám bude servírovat nejzajímavější články z předních serverů. Aplikace je pro Android ve fázi beta verze, v nejbližší době se však dočká finálního vydání.

Platformy: iOS, Android (beta)

Cena: zdarma

2. iFiles

Aplikace pro iOS, která tak trochu nahrazuje skrytý souborový systém. Kromě toho, že do aplikace můžete soubory nahrát standardní cestou pomocí iTunes a USB, podporuje celou řadu dalších protokolů. Připojit se můžete ke službám jako Goodle Docs, Flickr, Facebook, Dropbox či Picasa Album. Stejně tak můžete ale použít iFiles pro připojení k FTP serveru odkud si stáhnete požadovaná data. Jako poslední možnost importu souborů do aplikace zbývá funkce Wi-Fi Upload. Pokud ji aktivujete, aplikace si vytvoří vlastní webový sever, jehož IP adresu vám zobrazí na displeji. Stačí ji opsat do adresového řádku prohlížeče a zde běžnou cestou nahrát požadované soubory. Soubory, které do iFiles uložíte je samozřejmě možné i prohlížet – poradí si s drtivou většinou běžných formátů.

Platformy: iOS

Cena: 2,79 EUR

3. Imo.im

Jeden z nejpovedenějších multiprotokolových komunikátorů zároveň podporuje několik různých platforem. Kromě Androidu a iOS jej nainstalujete také na Blackberry zařízení, či telefony se Symbianem. Mezi podporované sítě patří MSN, Facebook chat, Google Talk, Yahoo, Skype, ICQ/AOL, Jabber, VKontakte, MySpace, Hyves, Steam a nesmí chybět ani vlastní proprietární protokol IMO. Účty je možné nezávisle odhlašovat či přihlašovat a výhodou je také sloučený seznam kontaktů, který není vázán na daný protokol. S mnoha protokoly pracuje lépe, než nativní klienti – zářným příkladem budiž Skype.

Platformy: iOS, Android, Blackberry

Cena: zdarma

4. Pages, Numbers, Keynote

Kancelářský balík, který je obdobou stolní verze iLife se bude hodit všem, kteří pracují na cestách či v posteli na složitějších textech, tabulkách nebo prezentacích. Zatímco na jednoduché dokumenty existuje mnoho povedených aplikací zdarma, pro vytváření a editaci těch rozsáhlejších se hodí právě Pages. Nabízí přehledné formátování textu stejně, jako dospělé editory na stolních počítačích. Do textu je možné přidávat mnoho dalších prvků, jako jsou obrázky, tabulky či skvěle zpracované grafy. To stejné platí i o Keynote, které slouží pro vytváření prezentací. Numbers je klasickým tabulkovým procesorem, jako je třeba Microsoft Excel. Aplikace jsou přímo z dílen Apple a proto pouze pro iPady a iPhony.

Platformy: iOS

Cena: 7,99 EUR

5. Dropbox

V poslední době se z Dropboxu stalo synonymum pro synchronizaci souborů. V bezplatné variantě je vám po registraci k dispozici 2GB úložný prostor, který můžete využít pro nahrávání libovolných souborů. Na všechna vaše zařízení můžete nainstalovat klienta (podporovány jsou smartphony, tablety i počítače) pomocí něhož je možné soubory nahrávat do vzdáleného úložiště. Odtud jsou poté soubory zpět stahovány do vašich ostatních zařízení, kde je Dropbox nainstalován. Skvěle se tak hodí jak pro přenášení souborů z iPadu na počítače, tak opačným směrem. Pokud by vám nestačil základní úložný prostor, je možné dokoupit až 100 GB (199 USD/rok).

Platformy: iOS, Android

Cena: zdarma

6. Garageband

Takřka povinnou výbavou každého iPadu by měla být tato hračka, která i notorického hudebního antitalenta promění ve virtuóza. Její kouzlo vězí především v tzv. chytrých nástrojích, mezi kterými najdete bicí, piano a klavír, smyčcový orchestr, basu a kytaru. Můžete si jen tak vybrnkávat akordy, které nikdy nezahrajete falešně, nebo se spolehnout na autoplay. V tomto režimu máte na výběr z pěti rytmů, které jsou ve smyčce opakovány, a vy měníte pouze jejich tóninu. V případě orchestru můžete také určovat, které nástroje se mají do hraní zapojovat. Až se vypracujete na vyšší úroveň, můžete svoje hudební díla nahrávat a jednotlivé stopy mixovat v přehledném editoru. K iPadu také můžete pomocí speciálních redukcí připojit skutečné nástroje.

Platformy: iOS

Cena: 3,99 EUR

7. Teamviewer

Protože držíte v rukou časopis o počítačích, budete jim pravděpodobně rozumět více, než velká část vašeho okolí. I proto si čas od času určitě vyzkoušíte roli IT technika, když vás zavolá bezradný příbuzný či soused. Pokud však máte stálejšího „zákazníka“, o kterém jste si jistí, že další problém s počítačem na sebe nenechá dlouho čekat, můžete mu na PC nainstalovat TeamViewer. Ten vám umožní připojení ke vzdálené ploše počítače a vy tak budete moci problémy odstranit na dálku. Klient pro iPad je velice podařený a nechybí mu takřka nic z toho, co nabízí ve své stolní verzi. Není nic lepšího, než ovládat vzdálený počítač z pohodlného křesla s tabletem na klíně.

Platformy: iOS, Android

Cena: zdarma

8. Kindle

Amazon je největším distributorem elektronických knih na světě. Kromě svých čteček s elektronickým inkoustem však připravil i aplikace pro tablety a smartphony. Pokud si tedy koupíte knihu na Amazonu, synchronizuje se pomocí Whispersync do všech zařízení, která jsou spárovaná s vaším účtem. Předplatit si můžete i pravidelná periodika, která se automaticky budou stahovat do vaší knihovny. Aplikace umožňuje několik nastavení velikosti písma a samotného fontu, můžete vybírat ze třech různých pozadí (černé, bílé, sepia) a přímo v aplikaci je možné upravovat jas tak, aby vás nepálily oči. Nesmí chybět ani propojení se sociálními sítěmi, kam můžete vaše čtenářské zážitky sdílet rovnou z aplikace.

Platformy: iOS, Android

Cena: zdarma

9. Air Display

Pokud pracujete na počítači ať už v zaměstnání nebo doma, pravděpodobně po dobu této činnosti váš iPad leží nečinně někde na stole. Proč však jeho displej nevyužít jako druhý (či třetí) monitor počítače? Jeho velikost sice není nijak extrémní, avšak na statické okno s mailovým kilentem nebo úkolovníkem bude plně dostačovat. Po instalaci aplikace do iPadu je třeba nainstalovat i klienta do počítače. Ten musí být připojený do stejné sítě, jako iPad. Poté se již stačí připojit z PC či Macu k serveru běžícím na iPadu a nastavit správné rozložení monitorů. Kromě toho, že je iPadu využíván jako monitor, může sloužit také jako další polohovací zařízení. Dotykový displej samozřejmě stále funguje a vy si tak můžete vyzkoušet, jako to je ovládat třeba Windows dotyky.

Platformy: iOS

Cena: 7,99 EUR

10. Zinio

Čtení časopisů je jednou z nejzábavnějších činností, které se dají s tabletem provádět. Nejsnadnější cestou, jak časopisy nakupovat je použití Kiosku přímo v iOS. Ne všem však bude vyhovovat výběr časopisů. I proto vznikají alternativní kanály distribuce elektronických časopisů. Vydavatelé to navíc zde mají o mnoho jednodušší, protože jim stačí do Zinia poslat pouze elektronickou verzi tištěného média. Odpadá jim tak starost s výrobou interaktivních časopisů. Zinio je navíc jednou z mála aplikací, která sice musí vykreslovat rastrové obrázky, avšak poměrně rychle funguje i na novém iPadu s Retina displejem. Ostatní aplikace se totiž při zobrazování grafiky, která není tvořena křivkami, nehezky zadýchávají.

Platformy: iOS, Android

CS24

Cena: zdarma