Hlavní navigace

Redukce: Windows 8 Ultimate nebo Home Premium nebudou?

27. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

K těmto spekulacím internetovou populaci vybudil dokument na webu HP. Poznámky k ovladači pro čtečku karet Alcor Micro Smart Card Reader samozřejmě obsahovaly mj. údaje o tom, které operační systémy budou podporovány. Mezi ikspéčky, Vistou a sedmičkami se v dokumentu objevila také Windows 8. Na rozdíl od většiny ostatních byl však výčet edicí tohoto připravovaného operačního systému dost krátký:

  • Microsoft Windows 8 32 Edition
  • Microsoft Windows 8 64 Edition
  • Microsoft Windows 8 Enterprise 32 Edition
  • Microsoft Windows 8 Enterprise 64 Edition
  • Microsoft Windows 8 Professional 32 Edition
  • Microsoft Windows 8 Professional 64 Edition

Chybí nám tu obvyklé domácí Home Basic a Home Premium, k nalezení není ani nejvyšší edice Ultimate. Existují přinejmenším dvě možnosti, co to znamená. Buď Microsoft skutečně zredukuje počet jednotlivých edicí a světu nabídne jedny běžné osmičky a firmám vyšší Professional a Enterprise, nebo HP uvedlo Windows 8 čistě pro formu, aby ukázalo, že se s nimi počítá. Pokud ano, uvedené reference nic neznamenají. V podobně dlouhé době před vydání Windows 7 ale byl Microsoft rozhodnutý, jaké edice zaútočí na trh.

CS24

Z webu HP již reference zmizely a na potvrzení nebo vyvrácení informace Microsoftem stále čekáme. Mezitím analytik z NPD Group vyrukoval s vlastní teorií, pod níž se redmondští nebudou s edicí Ultimate obtěžovat. Respektive se nebudou obtěžovat s jejím nasazením do běžného prodeje, ale snad by mohla být k dispozici jako OEM produkt. Za tímto rozhodnutím mají stát slabé prodeje ve srovnání s Windows 7 Home Premium nebo i Professional. Závěr analytika je tedy takový, že pokud Ultimate nebude k dispozici jako OEM, nespatří světlo světa vůbec.

Zdroj: Neowin 1 | 2