Hlavní navigace

Rekapitulace (budoucích) možností upgradování a aktualizování ve Windows 10

13. 10. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Microsoft s Windows 10 zavede průběžné aktualizování operačního systému a situaci s firmami vyřeší jednoduše tak, že je nechá, aby Desítky přijímaly pouze bezpečnostní aktualizace. Nikoli však balíky týkající se nových funkcí nebo úprav uživatelského prostředí.

Zatím ve Windows 10 TP pouze můžete kontrolovat dostupnost nových sestavení
Zatím ve Windows 10 TP pouze můžete kontrolovat dostupnost nových sestavení

Redaktor Neowinu byl informován, že když do registru přidáte jisté hodnoty, tak se ve Windows 10 Technical Preview zpřístupní výběr frekvence aktualizování systému. Prozatím dialog pro aktualizaci systému, jenž se mimochodem nachází pouze v dotykové verzi Ovládacích panelů, standardně obsahuje pouze tlačítko pro kontrolu nových sestavení.

 Po editaci registru si ale můžete vybrat, jak často chcete získávat nová sestavení. Co vám to napovídá? Připomíná to aktualizační kanály Chromu nebo Firefoxu, kde si můžete vybrat, jak čerstvé funkce budete dostávat. Raná sestavení jsou často aktualizována a obsahují čerstvé funkce a úpravy.

 

V tuto chvíli ovšem kromě vizuální dostupnosti nových možností úprava registru Windows  10 TP nic nedělá. Nové sestavení si teď reálně nestáhnete. Lze ovšem předpokládat, že s novými přístupy Microsoft bude pracovat. K tomu se nabízí otázka, jestli bude pokračovat vydávání betaverzí Windows v rámci programu Windows Insider po dokončení Windows 10.

Odemčené možnosti aktualizování to naznačují. Máte v nich totiž šanci přepnout se na úplně jinou vývojovou větev. Peter Bright z Ars Technicy komunikoval s lidmi z Microsoftu, kteří pokračování po dokončení Windows 10 v příštím roce nepotvrdili. Společnost si tím totiž sama jistá není.

Její myšlenky se nicméně prý ubírají právě tímto směrem, takže Windows Insider nejspíš přežije a zájemci budou moct testovat čerstvá sestavení Windows i nadále.

Po editaci registru se odemknou nové možnosti týkající se aktualizování systému
Po editaci registru se odemknou nové možnosti týkající se aktualizování systému

Rekapitulace

Takže si to shrneme. Až v příštím roce Windows 10 vyjdou, jako spotřebitel si budete moct vybrat ze tří frekvencí aktualizování systému. Buď budete přijímat čistě bezpečnostní aktualizace, což potěší konzervativní jedince, nebo budete každý měsíc instalovat nejnovější, ale otestovaná vylepšení všeho druhu.

Poslední možnost vám nabídne jakýsi mezistupeň a kompromis mezi uvedenými dvěma frekvencemi. Předpokládá se, že na druhou uvedenou volbu se naladí většina domácích zařízení, podobně jako každých šest týdnů uživatelů Chromu nebo Firefoxu získávající nejnovější funkce pro svůj prohlížeč.

CS24

Vedle toho se opravdoví nadšenci pravděpodobně budou moct přihlásit do betatestu, jenž jim nové funkce nabídne dřív než ostatním běžným spotřebitelům. Microsoft by tím dostal šanci testovat nejnovější úpravy v reálném světě a vychytal tak většinu problémů dříve, než čerstvý kód rozešle ke všem počítačům skrze Windows Update.

Zdroj: Neowin | Ars Technica