Hlavní navigace

Rekordní růst skončil, akcie Applu už spadly o 25 %

19. 11. 2012

Sdílet

 Autor: Redakce

Jakmile Apple vydal iPhone 5, hodnota firmy začala klesat. Ještě předprodej nejnovějšího smartphonu vyhnal akcie na rekordních 700 dolarů za kus, ale od té doby v Cupertinu pouze sledují, jak tržní kapitalizace padá dolů. Během dvou měsíců o celou čtvrtinu. V září měl Apple hodnotu přes 650 miliard dolarů, aktuálně jen lehce pod 500 miliard. Stále je to více než ostatní společnosti světa.

Akcie Applu spadly o 25 %
Akcie o poloviny září spadly o 25 %, zdroj: Google Finance

Co stojí za tak rychlým poklesem? Apple na sebe od poloviny září nabírá skandály a spíš negativní zprávy. Byly to zpackané mapy v iOS 6, pokuta 368 milionů dolarů kvůli zneužití patentů, ukradené hodiny či prezentační fotografie. Kvartální výsledky zklamaly analytiky a ve světe se psalo, že na nové iPady se ani nestály fronty jako obvykle. Apple navíc nestihl uvést slibovaný balík iTunes 11 a ještě provedl zemětřesení v nejvyšším vedení.

 

Na druhou stranu se však Apple konečně dohodl na patentovém smíru s HTC. A co je důležitější, nejsilnější období má firma teprve před sebou. Ať už to bude blízký Černý pátek a pak Vánoce. Apple uvedl nové verze všech hlavních produktů: iPhony, iPady, iPody, iMacy, MacBooky Pro i Macy Mini. Až po případných slabých lednových výsledcích bychom mohli mluvit o skutečné krizi.