Hlavní navigace

Revoluční displej Mirasol má první komerční zářez: chytré hodinky FashionComm A1

3. 12. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

V květnu letošního roku ukázal Qualcomm prototypy zařízení s reflektivními displeji Mirasol, které už léta vyvíjí. Nazývat je revolučními není od věci, reflektivní obrazovky prakticky neznají problémy s čitelností na slunci a přitom s podsvícením fungují i ve tmě. O úplně první implementaci tohoto displeje se postaral sám Qualcomm, který jej použil ve svých chytrých hodinkách Toq (které se mimochodem už oficiálně prodávají, e-shop ale hlásí, že je momentálně vyprodáno).

Qualcomm ale prohlašuje, že s Toqem nemíní konkurovat ostatním výrobcům, kteří jsou vesměs jeho zákazníky. Toq má být něco jako Google Nexus, referenční design a platforma pro testování software. A tak lze hodinky od firmy AppsComm pojmenované FashionComm A1 označit za první skutečně komerční úspěch technologie Mirasol.

Displej s úhlopříčkou 1,55 palců má rozlišení 288 × 192 px, což stačí na hustotu bodů 223 ppi. Díky jeho nízké spotřebě energie by hodinky měly na vestavěnou 450mAh baterii vydržet v provozu 7–8 dní. Na rozdíl od hodinek Toq, které fungují jako doplňek k telefonu s Androidem, FashionComm A1 je v podstatě náramkový smartphone. Čipset podporuje pouze sítě GSM (2G), takže na velké datové přenosy to není, zatelefonujete si ale prostřednictvím přibaleného bluetooth headsetu a můžete fotit vestavěným fotoaparátem s rozlišením 2 Mpx.

 

MMF24

Zařízení by se mělo začít prodávat v průběhu prosince, v Číně je již lze předobjednat za 1299 yuanů (v přepočtu přes 4300 Kč). Zatím nevíme, jestli se FashionComm A1 vůbec bude oficiálně vozit do České republiky, máme ale radost z toho, že se Qualcommu podařilo „udat“ displej Mirasol. Doufejme, že takových zařízení bude více a do nějakých čtyř let se dočkáme nasazení reflektivních displejů i ve smartphonech a tabletech.

Zdroj: NotebookCheck