Hlavní navigace

Robotický pes AlphaDog v nové verzi: o krůček blíž k terminátorovi (video)

12. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

První představení robotického psa od společnosti Boston Dynamics ve spolupráci s DARPA (vojenská organizace USA) působilo na diváky jako stroj z budoucnosti. Mohli jste do něj kopnout a stejně nespadl, překonával velká terénní převýšení a unesl těžký náklad.

" width="600" height="368" frameborder="0">

Nyní je tu nová verze, desetkrát tišší a ještě zajímavější. Robot s označením LS3 (Legged Squad Support System) dosahuje rychlosti 5 mil za hodinu, tedy zhruba 8 km/h, což je dvojnásobek svižné lidské chůze. Na rovném povrchu zvládne i běh rychlostí 11 km/h.

Člověk si tak pomalu vyrábí náhradu koně – v případě poruchy z něj ale steaky zatím pořád udělat neumí. Zařízení je určeno k přepravě nákladu, ale je jen otázkou času, kdy na něj armáda připevní zbraně; a nebo se naučí posílat tweety. Boston Dynamics vyvíjí i jiná robotická zvířátka. Například Cheetah zvládne rychlost 47 km/h, čemuž neuteče ani Usain Bolt:

" width="600" height="338" frameborder="0">

 

zdroj: Engadget

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.